Kultura

DRAMA: Otvoreni 22. Marulićevi dani: Nitko nije zaslužio nagradu ,Marin Držić'?

Kvaliteta radova poslanih na natječaj bila ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati dramsku produkciju u Hrvatskoj.

Piše: p/h

Dodjelom nagrada "Marin Držić" za dramski tekst za 2011. godinu večeras je u Splitu otvoren 22. festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani.

Obrazlažući dodijeljene nagrade, povjerenstvo je istaknulo da su obje nagrađene drame "kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve".

Nagrade za dramsko djelo "Marin Držić" uručene su drugonagrađenoj Ivani Sajko za dramu "Krajolik s padom" i trećenagrađenom Damiru Šodanu za dramu pod naslovom "Chick lit". Ove godine prva nagrada nije dodijeljena.

Stručno povjerenstvo, u kojemu su bili Marija Kohn, Daša Drndić i Oliver Frljić, nije dodijelilo prvu nagradu jer je ocijenilo da je kvaliteta radova poslanih na natječaj bila ispod razine koja bi trebala dostojno predstavljati dramsku produkciju u Hrvatskoj. Obrazlažući dodijeljene nagrade, povjerenstvo je istaknulo da su obje nagrađene drame "kritika iščašene stvarnosti u kojoj vladaju nakaradna vrijednosna mjerila i nijedna ne pruža nadu za mogućnost promjena koje bi vodile u pravedniji svijet za sve".

"Drugo mjesto je jako dobro mjesto", rekla je Ivana Sajko odgovarajući na pitanja novinara o "strogosti žirija", "Ovo je četvrti put da sam dobila ovu nagradu i nemam nikakav problem s tim da sumnjam u ono što radim, jer jedan pisac na neki način svoju potvrdu pronalazi u odnosu prema publici i odnosu prema broju izvođenja, prema kazalištima i redateljima s kojima uspijeva raditi. Imam osjećaj da sam ispunila taj dio, a s druge strane čini mi se da kad se natječete za neku nagradu ne natječete se za mjesta već za neku vidljivost koju tekst može dobiti. S te strane mislim da je moj tekst dobio potvrdnu vidljivost. Ovaj drugonagrađeni tekst će 1. lipnja imati premijeru u Njemačkoj tako da s te strane nemam nikakav problem s obrazloženjem žirija", rekla je Sajko.

NJezin tekst "Krajolik s padom" govori o ženi pred porod i osobnim strahovima za zdravlje djeteta. Autorica u drami traži odgovor na pitanje kakva budućnost očekuje generacije koje dolaze i koju će cijenu po vlastiti integritet eventualno plaćati.

U drami Damira Šodana "Chick lit" riječ je o zabavi likova iz visokog društva na kojoj vode isprazne, kvazi-intelektualne razgovore. Povjerenstvo dramu smatra grotesknim prikazom hrvatske stvarnosti s fokusom na neobrazovane hrvatske nouveaux riches.

Marulićeve dane, koji se održavaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, otvorio je zamjenik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević. Po izboru ovogodišnje izbornice Gordane Ostović, bit će prikazano devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

"Nekako se slučajno složilo da se gotovo svih tih devet predstava bavi obitelji kao nukleusom društva, dakle obitelji preko koje se oslikava i vrijeme, ali i nekakvi osobni problemi i frustracije. Više-manje žene su glavne junakinje skoro svih predstava, a riječ je o jakim i hrabrim ženama", kazale je Ostović.

Nakon svečanog otvaranja 22. Marulićevih dana, odigrana je predstava "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, u režiji Janusza Kice.

Javno čitanje drugonagrađenog teksta Ivane Sajko bit će u ponedjeljak, za kada je najavljen i okrugli stol na temu "O položaju dramskoga autora", a čitanje teksta Damira Šodana održati u utorak, 24. travnja.