A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hrvatska-posta-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska pošta izdaje poštansku marku '700 godina Splitskog statuta' | Politika+
Kultura

POŠTA: Hrvatska pošta izdaje poštansku marku '700 godina Splitskog statuta'

Marku je osmislila zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik Horvat, a tiskat će se u nakladi od 100.000 primjeraka te u arcima od deset maraka i s dva privjeska.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska pošta će 25. travnja pustiti u optjecaj novu prigodnu poštansku marku "700 godina Splitskog statuta" s motivom izvatka iz teksta Splitskog statuta nastalog 1312. godine, pripćeno je danas iz Hrvatske pošte (HP).

Marku je osmislila zagrebačka dizajnerica Dubravka Zglavnik Horvat, a tiskat će se u nakladi od 100.000 primjeraka te u arcima od deset maraka i s dva privjeska.

Splitski statut jedan je od najboljih primjera sinteze pravnih kultura i rane integriranosti hrvatske obale u europsko-mediteranski kulturni krug te je u tome njegova trajna civilizacijska vrijednost. Autonoman položaj dalmatinskih gradova povijesno se očitovao u nizu sloboština od kojih su suštinski najvažnije pravo na slobodan izbor gradske uprave te odgovarajući fundus vlastitih pravnih pravila. Tijekom 13. i 14. stoljeća ta se pravila posvuda pismeno utvrđuju i sabiru u svečane zbirke koje se općenito nazivaju "statutima". Među takvim zakonodavnim ostvarenjima lokalnih zajednica dalmatinske regije posebno mjesto zauzima Splitski statut iz 1312. godine, navodi se u priopćenju HP-a.

Statut se odlikuje zaokruženošću i istančanošću pravnih uredaba, sustavnošću izlaganja i jasnoćom formulacija. Sastavljen je na latinskom jeziku, a Splićanin fra Mihovil priredio je i inačicu na talijanskom jeziku.

Statut utjelovljuje odredbe o strukturi i poslovanju komunalne uprave, odnosima svjetovne i crkvene vlasti, o braku i obitelji, prijestupima i kaznama, ustroju sudbene vlasti i formama sudskog postupanja, obrtu i trgovini te mnogim drugim pitanjima. Ostao je na snazi sve do sloma Mletačke Republike te nudi sliku splitskog društva u razvoju tijekom gotovo pola tisućljeća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poštanska marka, splitski statut, hrvatska pošta