IT

KONFERENCIJA: Windays u oblacima: Microsoft predstavio System Center 2012 i Windows Server 2012

Javne i privatne IT usluge u oblaku u razdoblju do 2015. otvorit će gotovo 14 milijuna radnih mjesta u svijetu,

Piše: PolitikaPlus

Na brifingu za medije u sklopu Microsoft WinDays12 konferencije predstavljena su Microsoftova rješenja koja tvrtkama omogućavaju prijelaz na poslovanje u oblaku. Najnovija rješenja pomažu bržem razvoju poslovanja, donose novčane uštede te omogućavaju poslovnim sustavima da postignu veći stupanj konkurentnosti.

Prema najnovijim istraživanjima analitičke tvrtke IDC, javne i privatne IT usluge u oblaku će u razdoblju od 2012. do 2015. godine otvoriti gotovo 14 milijuna radnih mjesta u svijetu, a samo u EMEA regiji gotovo dva milijuna.

Kako ističu u Microsoftu, računalstvo u privatnom oblaku nova je IT paradigma koja IT stručnjacima pomaže da fokus usmjere na inovacije umjesto na održavanje sustava te im omogućava veću brzinu rada. Migracija u oblak više nije pitanje tehnoloških ograničenja, već ekonomske isplativosti. Prema najnovijim istraživanjima analitičke tvrtke IDC, javne i privatne IT usluge u oblaku će u razdoblju od 2012. do 2015. godine otvoriti gotovo 14 milijuna radnih mjesta u svijetu, a samo u EMEA regiji gotovo dva milijuna.

System Center 2012 novi je proizvod dostupan od 17. travnja, a riječ je o rješenju za upravljanje integriranom u privatni oblak. Kako ističu, platforma za upravljanje IT okruženjem jednostavna je za korištenje kroz intuitivno sučelje, a omogućava učinkovito upravljanje serverskom infrastrukturom, tradicionalnim podatkovnim centrima, klijentskim uređajima na mreži te privatnim i javnim oblacima. Za razliku od ostalih rješenja na tržištu, objedinjava upravljanje fizičkih i aplikacijskih resursa na jednom mjestu.System Center 2012 ujedinjuje osam zasebnih komponenti proizvoda u jednom jedinstvenom rješenju, povećava brzinu te umanjuje vrijeme potrebno za isporuku rješenja unutar složenog IT okruženja s nekoliko dana na nekoliko sati.

Pojednostavljen je broj verzija proizvoda pa će korisnici ovisno o svojim potrebama virtualizacije imati mogućnost izbora između Standard i Datacentar izdanja proizvoda. Istovremeno, System Center 2012 omogućava integraciju raznovrsnih tehnologija u jedinstven privatni oblak, s mogućnošću središnjeg upravljanja različitim platformama kao što su Windows Server Hyper-V, VMWare vSphere i Citrix XenServer, nadzor Windows Servera, Sun Solaris te različitih Linux i Unix distribucija, kao i integraciju alata za upravljanje HP, CA, BMC, EMC i Vmware rješenjima u automatiziranih radnih slijedova.


Prezentirane su i mogućnosti sustava Windows Server „8“ beta, koji će u trenutku kada postane dostupan na globalnom i hrvatskom tžištu nositi naziv Windows Server 2012. Ova nova poslužiteljska platforma omogućava optimizaciju IT-a, primjenjujući Microsoftovo iskustvo u izgradnji i rukovanju javnim oblacima za stvaranje dinamične, dostupne i isplative poslužiteljske platforme za privatni oblak. Tvrtkama i davateljima hosting usluga omogućava skalabilnu, dinamičnu i višeklijentsku infrastrukturu oblaka koja se sigurno povezuje na cijeloj lokaciji te IT odjelu omogućuje brže i učinkovitije odgovaranje na poslovne potrebe. Nova Hyper-V infrastruktura postojeću virtualizaciju podiže na novu razinu, osigurava multi-tenant platformu za računalstvo u oblaku. Primjerice, s Hyper-V Network Virtualization moguće je stvoriti virtualne mreže za različite poslovne jedinice ili čak različite klijente te omogućava jednostavno dijeljenje mrežne infrastrukture. Moguće je kretanje između virtualnih strojeva i poslužitelja, bez gubitka njihovih mrežnih oznaka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

microsoft, Windows Server 2012, windays, idc