A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hazu.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otvorena izložba 'Forma i energija: Arhitektura u i iz Austrije' | Politika+
Kultura

GLIPTOTEKA HAZU: Otvorena izložba 'Forma i energija: Arhitektura u i iz Austrije'

Izložbom se ukazuje na brižno korištenje prirodnih resursa što je i bitna karakteristika za buduće razmišljanje političkog, kulturnog i građevinskoga razvoja u svijetu.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras je otvorena izložba "Forma i energija: Arhitektura u i iz Austrije" na kojoj je prikazano 60 realizacija suvremene arhitekture u Austriji, kao i djela austrijskih arhitekata u inozemstvu, koji se fokusiraju na probleme ekologije i arhitekture.

Izložbom se ukazuje na brižno korištenje prirodnih resursa što je i bitna karakteristika za buduće razmišljanje političkog, kulturnog i građevinskoga razvoja u svijetu, rečeno je u Gliptoteci HAZU na izloži nastaloj u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Veleposlanstvom Republike Austrije.

Otvarajući izložbu, austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andrea Ikić Bohm rekla je kako je riječ o putujućoj izložbi koja je do sada prikazana u mnogim zemljama svijeta, odnosno o arhitektonsko-umjetničkom i na području energetike važnom projektu.

Svečanom otvorenju nazočili su i profesor Andreas Lichtblau s Tehničkog sveučilišta u Grazu-Instituta za gradnju stanova te akademik Boris Magaš kao i pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj.

Izložene realizacije su u tematskom rasponu od zgrada za stanovanje, muzeja i kazališta do industrijskih postrojenja nastalih tijekom zadnjih 20 godina.

Uoči izložbe održan je i okrugli stol "Energetska učinkovitost u gradnji - europska politika o energetskoj učinkovitosti i primjeri dobre prakse iz Austrije" gdje je istaknuto kako je štedljivo ophođenje energijom centralna tema svih današnjih građevinskih pothvata budući da građevine visoke energetske učinkovitosti osiguravaju stanovnicima čak tridesetogodišnji željeni stambeni komfor, neovisno o promjenama cijena energije.

Skup, na kojem su sudjelovali stručnjaci za ekologiju u realizaciji arhitektonskih objekata iz Austrije i Hrvatske, ponudio je uvod u temu gradnje i energije te pregled strategija i poticaja namijenjenih energetski učinkovitim građevinama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, hazu, Forma i energija: Arhitektura u i iz Austrije