A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/breivik.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Monstrum Breivik: Moj psihijatrijski nalaz je prepun izmišljotina! | Politika+
Svijet

SUĐENJE: Monstrum Breivik: Moj psihijatrijski nalaz je prepun izmišljotina!

Sudski vještaci, psihijatri Synne Soerheim i Torgeir Husby zaključili su u studenome da Breivik boluje "od paranoidne shizofrenije".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Anders Behring Breivik, norveški monstrum koji je priznao da je lani ubio 77 osoba, optužio je psihijatrijske vještake da su nalaz o njemu krivotvorili izmišljotinama.

"To su zlonamjerne izmišljotine", rekao je 33-godišnji Norvežanin, uz ogradu kako je "moguće da i nisu zlonamjerene, ali su u svakom slučaju krive".

Sudski vještaci, psihijatri Synne Soerheim i Torgeir Husby zaključili su u studenome da Breivik boluje "od paranoidne shizofrenije" i prema njihovu nalazu trebao bi završiti u bolnici, a ne u zatvoru.

Breivik je na suđenju u srijedu rekao da su psihijatri "izmislili 80 posto" sadržaja razgovora u nalazu i tvrdi da su bili "pod emocionalnim stresom" zbog napada 22. srpnja 2011.

"Da sam ja pročitao opis te osobe koji su oni sastavili, suglasio bih se s njima: da, ta osoba mora u psihijatrijsku bolnicu... no "ja nisam taj kojeg su opisali", ustvrdio je.

Ranije na suđenju Breivik je rekao da bi za njega psihijatrijska bolnica bila "gora od smrti", a u srijedu je to ponovio citirajući izjavu švedskog nacionalista koji je svoj boravak u psihijatrijskoj bolnici opisao kao "kemijsku lobotomiju".

Drugi psihijatrijski tim kojeg je angažiralo norveško pravosuđe zaključio je da je Breivik zdrav i da može biti suđen. Pitanje njegova mentalnog zdravlja u središtu je procesa. Pravorijek će biti izrečen u srpnju.

Breivik je u srijedu optužio pravosuđe za rasizam. "Da sam bradati džihadist, sigurno me ne bi podvrgnuli psihijatrijskoj ekspertizi, ali zato što sam nacionalistički borac, izložen sam teškome rasizmu", rekao je i dodao "žele učiniti nezakonitim sve u što vjerujem".

Breivik je u Oslu ubio osam osoba, a na otoku Utoyi 69 uglavnom mladih članova laburističke stranke, koju drži odgovornom za liberalnu useljeničku politiku i svoje je napade opravdao preventivnim križarskim ratom u obrani domovine od prijetnje islamskih useljenika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

oslo, synne soerheim, norveška, anders behring breivik