Zagreb

MANIFESTACIJA: U Zagrebu počinje 34. SFeraKon, a u sklopu njega i 34. Eurocon

Posjetiteljima će biti ponuđen bogat program predavanja, tribina, kvizova, izložbi i radionica.

Piše: PolitikaPlus

Konvencija Društva za znanstvenu fantastiku, 34. SFeraKon, koji počinje u Zagrebu, ove godine ugošćuje i 34. službenu europsku konvenciju Eurocon, a manifestacija koja se održava pod zajedničkim nazivom Kontakt posjetiteljima će ponuditi bogat program predavanja, tribina, kvizova, izložbi i radionica.

Središnji događaj četverodnevne manifestacije bit će svečana dodjela nagrada u subotu 28. travnja, kada će ovogodišnjim dobitnicima biti uručene nagrade za najbolja znanstveno-fantastična djela objavljena u 2011. "SFERA" u osam kategorija.

Ed Barol nagrađen je za minijaturu "Avangarda", Sanja Tenjer za kratku priču "Kao iz pera Arbine bake", Katarina Brbora za priču "Starozavjetna...", Danijel Bodganović za novelu "Sjećaš li se zečića na Suncu?", Franjo J za roman "Formula za kaos", Milena Benini za esej "Divide et mordere", a Zdenko Bašić dvostruki je dobitnik - nagrade za crnobijelu ilustraciju za roman "Luna" te nagrade za ilustraciju u boji u izdanju Sjeverozapadni vjetar.

Četverodnevni Kontakt, najavljuju organizatori, ugostit će neke od najpoznatijih svjetskih SF autora. Uz višestruko nagrađivanog hrvatskog SF pisca svjetskog glasa Darka Macana, autora sedamdesetak SF i fantasy priča, dvaju SF romana te šest knjiga za djecu, koji će održati radionicu stripa, u programu će među ostalima će sudjelovati i američki pisac Tim Powers, hrvatskim čitateljima najpoznatiji kao autor romana "Na čudnijim plimama", koji je poslužio kao predložak za četvrti nastavak u filmskom serijalu "Pirati s Kariba".

Najavljeni su i britanski SF pisac mlađe generacije Charles Stross, koji piše 'tvrdu' znanstvenu fantastiku te fantasy i romane za mlade i dosad je osvojio ili bio nominaran za sve najprestižnije svjetske nagrade znanstvene fantastike, te ruski pisac i novinar Dmitri Aleksejevič Glukhovski koji se proslavio romanom "Metro 2033", za koji je 2007. na Euroconu u Kopenhagenu osvojio prestižnu nagradu Encouragement Award za najbolji SF roman. Roman je preveden na trideset svjetskih jezika, uključujući i hrvatski.

Kao 'fantomska' počasna gošća najavljena je urednica, kritičarka znanstveno fantastične književnosti i organizatorica službene svjetske konvencije znanstvene fantastike Worldcona Cheryl Morgan, dobitnica četiriju nagrada 'Hugo'. Riječ je o najprestižnijoj nagradi u svijetu SF-a, za koju je ta autorica bila nominirana osam puta.

Kao posebnu poslasticu organizatori najavljuju panel o vampirima s Timom Powersom te panel o e-izdavaštvu, o europskoj 'tvrdoj' znanstvenoj fantastici i panel o besplatnim SF pričama na internetu, na kojemu će sudjelovati svi počasni gosti Kontakta.

Program obuhvaća i nekoliko izložbi, a uz izložbu najboljih dječjih radova prijavljenih na Sferin likovni natječaj, te izložbu radova ilustratora i animatora Zdenka Bašića, organizirane su i izložbe samouke umjetnice koja se bavi web i grafičkim dizajnom, izradom nakita i ukrasnih predmeta Nele Dunato, te slikara Vladimira Samobora i mlade autorice ilustracije, crteža i tradicionalne grafike Dore Vukičević.

Organizator najstarije i najuglednije znanstveno-fantastične konvencije u ovom dijelu Europe je društvo SFera u suradnji s Europskim društvom za znanstvenu fantastiku te uz aktivnu podršku svih udruga koje se bave ovom tematikom u Hrvatskoj i u suorganizaciji Zagrebačkog foto-kino saveza, a program se tradicionalno održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), a dio programa odvijat će se i u Hotelu International.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SFERA, znanstvena fantastika, sferakon