Turizam

TURIZAM: Kampovi spremni za sezonu uz dobrodošle zakonske izmjene

Iz KUH-a napominju da kampiste u Hrvatskoj spremno dočekuje više od 230 srednje-velikih i još tristotinjak manjih kampova, smještajnog kapaciteta za više od 230 tisuća osoba.

Piše: PolitikaPlus

S praznikom 1. svibnjem u Hrvatskoj tradicionalno počinje sezona za kampove, a sudeći prema najavama i trenutnoj situaciji ove će godine za taj praznik u kampovima biti dosta, pa i više nego lani slovenskih kampista, dok su ostala tržišta na prošlogodišnjoj razini, osim Talijana kojih je za nekoliko postotaka manje, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Iz KUH-a napominju da kampiste u Hrvatskoj spremno dočekuje više od 230 srednje-velikih i još tristotinjak manjih kampova, smještajnog kapaciteta za više od 230 tisuća osoba.

Dobre najave za prvosvibanjske odmore za kamping sektor prate i obećavajuće najave i za ostali dio sezone koje se kreću od nekoliko postotaka pa sve do 10-15 posto rasta u odnosu na prošlu godinu koji bi se mogao ostvariti u najkvalitetnijim kampovima.

Osim o najavi i trenutnom stanju prometa u kampovima, iz KUH-a ističu i dobru vijest za kampove koja je stigla baš u pravo vrijeme uoči zadnjih priprema za njihovo otvaranje i prihvat prvog većeg vala turista, a odnosi se na prije dva tjedna u Hrvatskom saboru prihvaćene izmjene i dopune Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti.

Time su, kako napominje direktor ureda KUH-a Adriano Palman, stvoreni preduvjeti ne samo za kvalitetnu pripremu i realizaciju kamping sezone nego i za aktivnosti na daljnjem razvoju sektora.

Naglašava zadovoljstvo što je izmjene i dopune tog zakona potaknulo Ministarstvo turizma u suradnji s turističkom strukom i posebno kampingom, što je kampovima olakšalo i zapravo riješilo neke od ključnih problema i pitanja kamping sektora, među kojima posebno ističe što je rok za kategorizaciju kampova produžen do 30. travnja 2015.

Da do toga nije došlo Palman napominje da bi se prijetnja zatvaranja već početkom srpnja ove godine 'nadvila' nad više od 130 kampova u Hrvatskoj, koji se unatoč željama vlasnika nisu mogli kategorizirati zbog nedostatne regulative.

Dobrom u KUH-u drže i zakonsku promjenu da se sada ugostiteljima u kampovima omogućava ishođenje privremenog rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima u kojima još nije dana koncesija na turističkom zemljištu u kampovima u vlasništvu Republike Hrvatske, kao i što su smještajni kapaciteti kampova u domaćinstvu povećani sa sedam na 10 smještajnih jedinica, odnosno sa 25 na 30 gostiju istodobno.

Pojednostavljen je i skraćen upravni postupak izdavanja rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti u slučajevima nastavka obavljanja te djelatnosti u poslovnom prostoru i objektu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istra, dalmacija, kampovi, turizam, more