Hrvatska

AFERA SPICE: Darko Tipurić: Sjednice nadzornog odbora Podravke bile su stresne i napete

Riječ je o razdoblju uoči uhićenja šestorice čelnika Podravke.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivši dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić posvjedočio je u nastavku suđenja u aferi "Spice" da su sjednice nadzornog odbora Podravke, kojemu je bio član od srpnja 2009. do lipnja 2010., bile "stresne i napete".

Tipurić se na zagrebačkome Županijskom sudu prisjetio da se na nekoliko sjednica u rujnu 2009. raspravljalo o poslovnom odnosu sa splitskom tvrtkom SMS-om koja Podravki, kako je izložio tadašnji predsjednik uprave optuženi Zdravko Šestak, nije mogla vraćati 65 milijuna kuna zajma, zbog čega se razmatralo kako naplatiti zajam.

Nakon izbijanja afere "Spice" mediji su objavili da je Tipurić za članstvo u nadzornom odboru dobivao oko osam tisuća kuna, ali se na sjednicama gotovo nije pojavljivao, što je navodno izazvalo nezadovoljstvo menadžera u Podravki

Rekao je da se o tome raspravljalo jer je za zajam iznad jedan posto vrijednosti temeljnog kapitala Podravke u slučaju nekomercijalnog posla trebala suglasnost nadzornog odbora. Raspravljalo se je li kreditiranje SMS-a komercijalni ili nekomercijalni posao, no nije bilo konkretnog zaključka.

Tipurić je rekao da su u to vrijeme sjednice odbora bile stresne te da je na njima bilo napeto. Riječ je o razdoblju uoči uhićenja šestorice čelnika Podravke.

Prisjetio se i da je tadašnji predsjednik odbora Darko Marinac, jedan od osmorice optuženih u aferi "Spice", preuzeo odgovornost zadavanje zajma SMS-u, tvrtki u vlasništvu suoptuženoga Srđana Mladinića, nakon čega je Marinac dao ostavku pa o tom poslu, po Tipuričevim riječima, nisu mogli raspravljati.

Tipurić je rekao kako o poslovnim odnosima sa splitskom tvrtkom nije bilo nikakvoga pisanog materijala te da se o tome raspravljalo samo usmeno.

Bivši dekan Ekonomskog fakulteta objasnio je kako je u Podravki trebao funkcionirati program ESOP, model radničkog dioničarstva. Objasnio je da je osnovna razliku između tog modela i menadžerskog preuzimanja tvrtke u tome što se u menadžerskom preuzimanju dionice tvrtke kupuju po tržišnoj cijeni, a u slučaju ESOP-a po povlaštenoj cijeni.

Na upit branitelja optuženoga bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca je li za program radničkog dioničarstva bila potrebna odluka vlade, odgovorio je potvrdno, dodajući da se program nije mogao provesti bez odluke vlade o prodaji dionica iz portfelja Hrvatskoga fonda za privatizaciju. Rekao je i da se zajam za program ESOP-a trebao otplaćivati iz dobrog poslovanja Podravke.

Nakon izbijanja afere "Spice" mediji su objavili da je Tipurić za članstvo u nadzornom odboru dobivao oko osam tisuća kuna, ali se na sjednicama gotovo nije pojavljivao, što je navodno izazvalo nezadovoljstvo menadžera u Podravki.

Tipurić je u veljači 2010. odlukom Senata zagrebačkog Sveučilišta smijenjen s dužnosti dekana zbog nepravilnosti u radu Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta.

U aferi "Spice" u kojoj je, po optužnici, koprivnička prehrambena tvrtka navodno oštećena za 400 milijuna kuna optuženi su bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec, bivši Podravkini čelnici Darko Marinac, Zdravko Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović te njihovi poslovni partneri Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat i odvjetnik Zoran Marković. Državno odvjetništvo tereti ih da su Podravkinim novcem htjeli preuzeti tvrtku, a oni se brane da su nastojali spriječiti neprijateljsko preuzimanje tvrtke.

Suđenje se nastavlja početkom idućeg tjedna, kada bi trebao svjedočiti bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravko šestak, darko tipurić, podravka