Hrvatska

DISKRIMINACIJA: Romska obitelj pod prijetnjama napustila Škabrnju, pravobranitelj zabrinut zbog diskriminacije

'Govor mržnje temelj je za pokretanje postupka.'

Piše: PolitikaPlus


"Do diskriminacije dolazi i kada skup nije nasilan, ali se na njemu koristi neprimjeren govor, koji može biti temelj za pokretanje građanskog ili prekršajnog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i kaznenog postupka ukoliko je došlo do počinjenja kaznenog djela govora mržnje"

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić izrazio je zabrinutost nad činjenicom da je skupina mještana iz Prkosa i Škabrnje 1. svibnja organizirala prosvjedni skup na mjestu gdje se nedavno nastanila obitelj Đanija, koju se percipira kao romsku obitelj, a danas poslijepodne pod pritiskom je napustila zemljište na kojem su se namjeravali nastaniti.


"Kao središnje tijelo nadležno za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj zatražili smo od policije izvješće o predmetnom skupu te jesu li poduzete ili će se poduzeti kakve mjere. Uputili smo posebno upozorenje načelniku općine Škabrnja, a upozoravamo građane na potrebu izbjegavanja sukoba i smirivanja napetosti, kako ne bi došlo do daljnjih neželjenih situacija", priopćio je pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Navodi da je "prosvjedni skup navodno započeo neprimjerenim riječima 'Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće'. Uvažavajući osjećaje stanovnika Škabrnje i sve što su proživjeli, napominjemo da ovakvim izjavama nema mjesta u Hrvatskoj 21. stoljeća", ističe pučki pravobranitelj.

Dodaje da je prema navodima nekih medija, na skupu bilo stotinjak osoba, neke od kojih su bile uključene u ograđivanje vlastitih parcela, a na skupu su izrečene i neke druge krajnje neprimjerene i nezakonite izjave.

"Napominjemo da je diskriminacija u Republici Hrvatskoj zabranjena Ustavom, brojnim međunarodnim ugovorima te Zakonom o suzbijanju diskriminacije. Do diskriminacije dolazi i kada skup nije nasilan, ali se na njemu koristi neprimjeren govor, koji može biti temelj za pokretanje građanskog ili prekršajnog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali i kaznenog postupka ukoliko je došlo do počinjenja kaznenog djela govora mržnje", navodi u priopćenju pučki pravobranitelj Jurica Malčić. Smatra da je "krajnje neprimjerena ponuda koju je načelnik Škabrnje navodno dao da 'će otkupiti zemljište samo da bi otišli', a što se također može smatrati diskriminacijom odnosno poticanjem na diskriminaciju".

.......

 

.......

 Romska obitelj pod pritiskom i prijetnjama napustila Škabrnju

Pod pratnjom sedam policajaca II. policijske postaje Zadar, 17 članova romske obitelji Đanija napustilo je u četvrtak poslijepodne poljoprivredno zemljište na kojemu su živjeli posljednja dva mjeseca, izvještava Večernji list.

– Mi nismo ovo željeli, ali toliko su nam prijetili u posljednjih 10 dana da smo se bojali prije svega za svoju djecu – rekao je sa suzama u očima Ante Đanija, glava obitelji koja je posljednja tri dana, kako kaže, izvrgnuta ruglu i teroru cijele Škabrnje.

U ''odboru za ispraćaj'' bilo je 40-ak Škabrnjana i nekoliko puta prozvani načelnih općine Luka Škara koji je rekao da je zadovoljan što se sve riješilo mirno i što je Ante Đanija shvatio da je ovo najbolje rješenje.

No, kako piše Zadarski list, obitelj Đanija demantira tvrdnju škabrnjskog načelnika da je prije dva dana postignut dogovor između njih i vlasnika okolnih parcel.

- To nije bio dogovor. To je bio ultimatum koji je glasio "imate 48 sati da odselite odavde". Prijetili su nam, a jedan je mještanin čak rekao kako je očistio pušku za nas. Rekao nam je da ako dočekamo noć večeras tamo, da jutro sigurno nećemo. Prijetili su nam i da će nas zapaliti, a načelnik Luka Škara podržao ih je u našem progonu... Srećom je policija bila tamo dok smo se pakirali. Da nije, sigurno bi netko od nas nastradao - plačući nabraja Mira Đanija kojoj gorak okus u ustima ostavlja i činjenica da im ni policija, osim zaštite posljednja dva dana, u drugim stvarima nije bila od velike pomoći. U srijedu su prijavili prijetnje likvidacijom vatrenim oružjem, ali nitko nije ništa poduzeo pa im je, kaže, preostalo jedino spašavati život i odseliti sa zemlje koju su kupili.

– Da nije bilo policije koju sam ja pozvao, pitanje je bismo li izvukli živu glavu. Čak su nam prijetili i da će sve zapaliti. Odlazimo tužna srca, ne znamo kamo ćemo. Možda se vratimo i u Slavoniju, a načelnika općine i direktora komunalnog poduzeća tužit ćemo jer su nam u više navrata prijetili – rekao je Ante Đanija.


 

 

 

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

romi, jurica malčić, diskriminacija, pučki pravobranitelj, škabrnja