A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste_HNK-seviljski.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Osječani uživali u premijeri poznate komične opere u dva čina 'Seviljski brijač' | Politika+
Kultura

HNK: Osječani uživali u premijeri poznate komične opere u dva čina 'Seviljski brijač'

Izvedena je u režiji Krunoslava Cigoja, pod ravnanjem Mladena Tutavca.

Piše: PolitikaPlus

Premijera komične opere u dva čina "Seviljski brijač" Gioacchono Rossinija, u režiji Krunoslava Cigoja, pod ravnanjem Mladena Tutavca održana je sinoć u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Osijeku.

Nakon 24 godine, sinoć je po osmi put na daskama osječkoga kazališta publici predstavljena jedna od najpoznatijih komičnih opera, što je po ocjeni intendanta osječkoga HNK-a Božidara Šnajdera izuzetan glazbeni doživljaj. Zahvalio se Slovenskom narodnom gledališču Maribor, koje je osječkom kazalištu darovalo kostime i scenografiju, ali i cijelom ansamblu koji je "pokazao izvrsnost u cijelom projektu".

Redatelj Cigoj smatra da je projekt bio vrlo zahtjevan, jer mu je cilj da Rossinijeva poruka kako glazba usrećuje ljude zaista bude istinski doživljaj.

Dirigent Mladen Tutavac uoči premijere rekao je kako se za glazbu opere "Seviljski brijač" zasigurno može reći da je najduhovitija, "odnosno humorom najprotkanija skladba u povijesti". Skladateljeva želja da dotadašnju "buffo" operu uzdigne na razinu opere serie, njegov izniman glazbeni i kazališni talent, bogatstvo duha, s druge strane potreba za oslikavanjem, pa i kritikom tadašnjega društva, rodili su najizvođeniju operu u povijesti kazališta, rekao je Tutavac.

Osječka publika bila je oduševljena izvođenjem "Seviljskog brijača" u kojem su, uz muški zbor i orkestar osječkog HNK, nastupili Sveto Matošić Komnenović, Vlaho Ljutić, Robert Adamček, Nenad Tudaković, Josip Slam i drugi. Jasmina Pacek je prilagodila scenografiju, a Željko Nosić kostime.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, seviljski brijač, osijek