A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay_pride.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zoran Milanović najavljuje istospolne brakove: Mislim da moramo ići korak naprijed! | Politika+
Hrvatska

KAO OBAMA: Zoran Milanović najavljuje istospolne brakove: Mislim da moramo ići korak naprijed!

'O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava.'

Piše: PolitikaPlus/Jutarnji list

Istospolne zajednice u Hrvatskoj konačno bi trebale dobiti veća prava, barem ako je vjerovati najavama premijera Zorana Milanovića, koji je za Jutarnji list najavio da se pokreće inicijativa za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuju dijalog i sa LGBT zajednicom, kao i sa stručnom i općom javnosti.

Nitko nije gay, nitko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno

- Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit stvari je u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava - izjavio je Milanović, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti da gay parovima registraciju partnerstva.

Kakva će prava za istospolne parove SDP predložiti zasad ne otkrivaju jer će o tome, budući da je riječ o osjetljivoj društvenoj temi, najprije provesti široku javnu raspravu. No, za Milanovića nema nikakve dvojbe.

- Nitko nije gay, nitko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga - smatra predsjednik Vlade.

Kao problem vidi određene socijalne, ali smatra da se njih može ukloniti.

- Njih nećemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama - ističe premijer.

Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama

Nije slučajno Milanović spomenuo baš te države, jer to doista jesu najnaprednije države kad su u pitanju istospolne zajednice. Njihova su prava u tim državama regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju pa su im u skladu s tim izjednačena sva prava, pa i posvajanje djece.

Ali, neslužbeno doznaje Jutarnji list u Vladi, u Hrvatskoj prava gay parova sigurno neće biti definirana Obiteljskim zakonom, čije se izmjene upravo pripremaju, već posebnim Zakonom o registriranom partnerstvu.

- Ako bismo ih regulirali Obiteljskim zakonom, imali bismo žestoke otpore, kako Katoličke crkve, tako i dijela društva. Povećat ćemo prava, izjednačiti ih s bračnima, ali im dati drugo ime - rekao je neimenovani izvor iz Vlade.

 

>> Obama još jednom podržao gay brakove: To je vizija moje Amerike!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

LGTB, gay, zoran milanović