A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovinamarkač.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Plamen slobode' za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača | Politika+
Crna kronika

AKCIJA: 'Plamen slobode' za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača

Globalnom akcijom "Plamen slobode" želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost ukazivanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haaškog suda hrvatskim generalima.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatski svjetski kongres, nevladina međunarodna organizacija hrvatskog naroda, priopćila je kako će se sutra - dan uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškoga suda u predmetu „Gotovina – Markač“ - provesti globalna akcija „Plamen slobode“, u kojoj će Hrvati diljem svijeta i u domovini, molitvom i paljenjem svijeća iskazat potporu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, te izraziti neslaganje prvostupanjskom presudom Haaškog suda.

 

"Globalna akcija 'Plamen slobode' pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala", ističe se u priopćenju Hrvatskog svjetskog kongresa.

Globalnom akcijom "Plamen slobode" želi se naglasiti ustrajnost i odlučnost ukazivanja na nepravednu prvostupanjsku presudu Haaškog suda hrvatskim generalima, kao i na neodrživu kvalifikaciju legitimne vojne oslobodilačke akcije „Oluja“, koju je Haaški sud, u prvostupanjskoj presudi generalima Gotovini i Markaču, nepravedno nazvao “udruženim zločinačkim pothvatom”, navodi Hrvatski svjetski kongres, organizator akcije.

Uoči rasprave Žalbenog vijeća Haaškog suda koja počinje u ponedjeljak, 14. svibnja, Hrvati diljem svijeta, te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, u svoje će nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale i upaliti svijeću kao simbol ljubavi i vjere u pravdu i pravednost, dodaje se.

Akciji “Plamen slobode”, potvrđeno je, pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima: Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz samo su neke od svjetskih metropola u kojima će se upaliti “Plamen slobode”, ističe se u priopćenju.

Posebno težište akcije je u Njemačkoj, gdje gotovo da nema većeg grada koji neće sudjelovati.

U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda, na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu “Hrvatski generali, mi smo sa vama”.

Brojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima Udruga vjernika "Pokret krunice za obraćenje i mir", ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama “Plamen slobode”.

U Zagrebu će se danas odigrati revijalne utakmica ekipa BBB-a i veterana Dinamo 90-te.

U Kninu će sutra Braniteljski portal simbolički napraviti most između Slavoluka pobjede Oluja '95. i Haaškog tribunala, dok se u organizaciji braniteljske udruge “Zavjet” u Pakoštanima priprema središnje događanje za čitavo zadarsko područje, s početkom u 10,30 sati u crkvi sv. Mihovila. Vjernici će u Pakoštanima ponijeti bijele svijeće na misno slavlje koje će se zapaliti kao znak suosjećanja s patnjom hrvatskih uznika u Den Haagu.

I u Crkvi čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju u nedjelju će biti služena sveta misa za Domovinu nakon, koje će ispred crkve biti snimljena milenijska fotografija.

Molitve i paljenje “Plamena slobode” najavljeni su, među ostalim, i u Splitu, Osijeku, Petrinji, Rijeci i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj, navodi Hrvatski svjetski kongres.

U noći između nedjelje i ponedjeljka, uoći početka rasprave Žalbenoga vijeća Haškog suda, i Hrvati u Bosni i Hercegovini bit će u molitvi i mislima s hrvatskim generalima. Tako je u suradnji s Hrvatskim narodnim saborom pripremljeno paljenje svijeća s početkom u 19 sati na gradskim trgovima i spomen obilježjima hrvatskim poginulim braniteljima.

"Globalna akcija 'Plamen slobode' pokazuje da Hrvati u svijetu i domovini dišu zajedno, kao jedan narod i jedno srce za pravdu i slobodu hrvatskih generala", ističe se u priopćenju Hrvatskog svjetskog kongresa.

Više informacija o svim događanjima može se dobiti na internetskim stranicama www.icty-injustice.org

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PLAMEN SLOBODE, MLADEN MARKAČ, ANTE GOTOVINA