Zdravlje

NACIONALNI PLAN: SAD objavio strategiju borbe protiv Alzheimerove bolesti

Plan borbe protiv bolesti koja razara mozak osigurava financiranje istraživanja o liječenju i prevenciji i daje podršku za 5,4 milijuna oboljelih Amerikanaca.

FOTO: Arhiv
Piše: p/h

Američka vlada objavila je u utorak nacionalnu strategiju za borbu protiv Alzheimerove bolesti do 2025. godine, koja uključuje financiranje istraživanja te potporu liječenju i prevenciji, izvijestila je TV mreža ABC News.

Plan borbe protiv bolesti koja razara mozak osigurava financiranje istraživanja o liječenju i prevenciji i daje podršku za 5,4 milijuna oboljelih Amerikanaca i milijune za koje se očekuje da će oboljeti od Alzheimera.

Na sastanku Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH), ministrica zdravstva Kathleen Sebelius najavila je nove korake u razvoju liječenja te bolesti i pružanje bolje potpore pacijentima, obiteljima i njegovateljima u sljedećih 13 godina. Plan borbe protiv bolesti koja razara mozak osigurava financiranje istraživanja o liječenju i prevenciji i daje podršku za 5,4 milijuna oboljelih Amerikanaca i milijune za koje se očekuje da će oboljeti od Alzheimera, kako stanovništvo stari.

"To je plan koji će nam pomoći da ostvarimo cilj sprječavanja i učinkovitog liječenja Alzheimerove bolesti do 2025.", rekla je Sebelius.

Obamina administracija najavila je plan za borbu protiv Alzheimerove bolesti u siječnju, kad je američki predsjednik potpisao zakon o nacionalnom planu suzbijanja bolesti i obećao 80 milijuna dolara za financiranje istraživanja Alzheimera.

U utorak je na sastanku Nacionalnog instituta za zdravstvo Sebelius objavila na koji će se način plan provesti u djelo, a američka vlada pokrenula je internetsku stranicu www.alzheimers.gov, online izvor za pacijente, obitelji i njegovatelje koji traže informacije o demenciji i mjestima gdje mogu dobiti pomoć. Istodobno je dodijelila 26 milijuna dolara za osiguranje sredstava za bolesnike i skrbnike, uključujući i potporu u lokalnim zajednicama i za kampanje jačanja javne svijesti, s TV, radio, online i drugim oglašavanjem.

Direktor NIH-a Francis Collins rekao je da će znanstvernici pojačati nastojanja da istraže bolest.

"Ovo su iznimni znanstveni trenuci za Alzheimerovu bolest u kojima otkrivamo sve više o prirodi te bolesti. Ali nije riječ o tome da slavimo dokle smo došli, već da zavrnemo rukave kako bismo vidjeli dokle možemo stići", rekao je Collins.

Objavom nacionalne strategije, u NIH-u počinje financiranje dvaju istraživanja o liječenju i prevenciji Alzheimerove bolesti.

Jedno kliničko ispitivanje usmjerit će se na liječenje - jedan inzulinski sprej za nos već je testiran u maloj pilot studiji, kojom je utvrđeno da osobe koje koriste taj sprej imaju poboljšanu memoriju i bolje svakodnevno funkcioniraju od onih koji nisu primili sprej. NIH će namijeniti 8 milijuna dolara za petogodišnje istraživanje.

Drugo istraživanje usredotočit će se na prevenciju, posebno proučavanjem potencijala za ciljano liječenje amiloida, proteinskih nakupina u mozgu koje su znak Alzheimerove bolesti kod ljudi koji su zdravi, ali s visokim rizikom za razvoj bolesti. Studija, za koju je namijenjeno 16 milijuna dolara, provodit će se u Kolumbiji među ljudima s određenom genetskom mutacijom koja izaziva rani razvoj Alzheimerove bolesti.

Američka vlada također planira osigurati sredstva za obuku osoblja u zdravstvenoj skrbi, kako bi se osiguralo bolje dijagnosticiranje i potpora bolesnicima s dijagnozom te bolesti i njihovim obiteljima.

Prema podacima američke Alzheimerove udruge, cijena skrbi za osobe s demencijom u SAD-u je 200 milijardi dolara samo ove godine, a mogla bi doseći tisuću milijardi dolara do 2050. Bolest je fizički i psihički pogubna, ne samo za bolesnike, već i za obitelji i njegovatelje koji trpe pomažući pacijentima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

inzulinski sprej, amiloidi, demencija