A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/oruzje.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Vladajući u Saboru poduprli prijedlog izmjena Zakona o oružju | Politika+
Hrvatska

ODLUKA: Vladajući u Saboru poduprli prijedlog izmjena Zakona o oružju

Predložene izmjene odnose se na mogućnost nabave streljiva uz predočenje valjanog oružnog lista te na pitanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Klubovi zastupnika vladajućih u Hrvatskome saboru poduprli su prijedlog izmjena Zakona o oružju, nužnih za usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u kontroli, nabavi i držanju oružja, a za klub HDSSB-a, koji se usprotivio hitnosti postupka, predložene izmjene imaju mnoge nelogičnosti.

Predložene izmjene odnose se na mogućnost nabave streljiva uz predočenje valjanog oružnog lista te na pitanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Propisuje se obveza liječniku da osobi koja je došla na izvanredni liječnički pregled ne izda potvrdu ako ona ne priloži rješenje mjerodavnog tijela o upućivanju na takav pregled. Isto tako, kako bi liječnik mogao izvijestiti ima li u vlasnika oružja promjena zdravstvenog stanja koje utječu na sposobnost za držanje oružja, propisuje se obveza da svaki vlasnik mora u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu tog zakona izvijestiti policiju o svojemu liječniku primarne zdravstvene zaštite. Policija u tom slučaju ima obvezu izvijestiti liječnika o osobi kojoj je izdan oružan list.

Predloženim se izmjenama predviđa i ograničenje broja komada oružja i streljiva koji se mogu prenositi preko državne granice radi lova. Posebno se regulira izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti osposobljavanja građana za pravilnu uporabu vatrenog oružja. Uvodi se i novi pojam "posrednik u prometu oružja" te se propisuju uvjeti koje mora ispunjavati fizička ili pravna osoba za obavljanje tog posla. Predviđena je i novina i obilježavanje žigom vatrenog oružja.

Upozoravajući na važnost lovstva, Damir Kajin (IDS) zatražio je da se uvaže zahtjevi sa skupštine Hrvatskoga lovačkog saveza o tome da se 16-godišnjacima odobri nositi oružje u lov u pratnji odraslih osoba te da se obveza sistematskog pregleda lovaca sa svakih pet godina promijeni na svakih deset godina.

Također je rekao kako bi se trebalo pozabaviti i naknadom štete seljacima zbog sve češćih napada 'nemani', na što mu je HDSSB-ov Zoran Vinković rekao kako to nisu 'nemani', nego crna divljač. "Ako misli na divlje svinje, to je vepar, nazime i prase, a najbolji su u loncu", rekao je Vinković i dodao da je Istra "daleko napredovala u brendiranju proizvoda od divljači, ali ih nisu nazivali proizvodima od nemani".

Bez obzira na to što je riječ o europskom zakonu, Vinković je najavio kako će HDSSB na glasovanju biti suzdržan jer je u njemu mnogo nelogičnosti te bi trebao ići u raspravu zajedno sa Zakonom o kaznenom postupku.

Također je imao zamjerke na hitnost postupka, na što mu je Peđa Grbin (SDP) rekao kako je o tom zakonu Sabor raspravljao u listopadu prošle godine te je poslan resornome ministarstvu na doradu.

"To je 'de facto' drugo čitanje zakona iako je u hitnoj proceduri", ustvrdio je Grbin za kojeg su, kako je rekao, primjedbe Lovačkog saveza o dopuštanju nošenja oružja maloljetnicima neprihvatljive.

U pojedinačnoj raspravi o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o oružju Šime Lučin (SDP) istaknuo je kako je oružje zlo i da treba ograničiti njegovu uporabu. S tim u vezi, predložio je da ga se oporezuje, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika HDSSB-a Dražena Đurovića, koji je uzvratio kako nema toga što ova vlast nije oporezovala. "Neka se oporezuje sve, i debljina koja je također vrlo opasna, i ćelavost", ironično je predložio Đurović te dodao kako negdje ipak treba stati. Na to mu je Lučin (SDP) uzvratio "kad već predlaže uvođenje poreza na debljinu, neka se uvede i porez na glupost" pa se, kako je rekao, mogu dogovoriti koji će biti veći.

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić podupro je strananačkoga kolegu te rekao kako ga "ne bi čudilo da vlast uvede i porez na zdrav razum, na kritiku, pa i zrak koji udišemo".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sabor, oružje, zakon