Hrvatska

PRESUDA: Slovenski sud kaznio Stjepana Mesića zbog izjave o Jošku Jorasu

Mesić mora platiti 2000 eura jer je Joška Jorasa 2004. godine nazvao nazvao "redikulom u funkciji drugih".

Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića slovenski sud u Kopru pravnomoćnom je presudom osudio na plaćanje odštete od 2000 eura Jošku Jorasu, jer ga je 2004. godine nazvao nazvao "redikulom u funkciji drugih".

Presudu je potvrdio Joras za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Joras, koji stanuje u naselju Mlinima u istarskoj općini Buje, u slovenskim se medijima dugo nazivao "borcem za granicu" jer osporava hrvatski suverenitet u svome selu budući tvrdi da je to sporno područje jer još nema međudržavnog ugovora o granici.

Slovenska agencija objavila je da je sud u Kopru Mesića osudio zbog "povrede dostojanstva, časti i dobrog imena", kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete.

STA podsjeća da je tadašnji predsjednik Republike Hrvatske Mesić 2004. godine, kad je u godini slovenskih parlamentarnih izbora Joras na granici izazvao incident zatvaranjem prijelaza gredom, rekao da je nedopustivo da netko zatvara ceste i seli dio teritorija jedne države u drugu.

STA navodi da joj je savjetnik u Mesićevu uredu Tomislav Jakić potvrdio da je Mesić upoznat s presudom i da će se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Uz to, on osporava nadležnost slovenskog suda za taj slučaj jer je hrvatski državljanin i jer je sporne izjave dao u Hrvatskoj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SLOVENIJA, PRESUDA, JOŠKO JORAS, STJEPAN MESIĆ