IVAN HRSTIĆ

MLAKA REAKCIJA TRŽIŠTA: Hoće li Facebookov izlazak na burzu biti golemi promašaj?

Zuckerberg je svoju tvrtku procijenio na nevjerojatnih 100 i kusur milijardi dolara, dok je Facebook u prvom kvartalu jedva prešao milijardu dolara prihoda?!?

Piše: Ivan Hrstić


Facebook ulazi u povijest kao prva američka kompanija koja je svoj IPO procijenila na iznad 100 milijardi dolara, jer za 18 posto udjela traži 18, 4 milijarde dolara, što je opet, nominalno drugi najveći IPO u povijesti, iza onog kojeg je provela Visa. Suludi iznos, kad se zna da su prihodi Facebooka u prvom kvartalu jedva prešli milijardu dolara.

Iako su neki predviđali da će cijene dionica Facebooka prvi dan trgovine na njujorškoj burzi poskočiti i do 50 posto, početak trgovine nimalo ne ukazuje na takav ishod. Porast cijene je u odnosu na to više nego skroman, iako i dalje za burzovne pojmove više nego solidan: u prvim minutama cijena je poskočila 11 posto, da bi se kasnije došao na svega 8 posto.

Treba zamijetiti da je golemi volumen trgovanja doveo do tehničkih problema na elektronskoj platformi za trgovinu, no to sasvim sigurno nije glavni razlog zbog kojih bi se na koncu izlazak na burzu mogao ocijeniti neuspješnim.

Teško je doduše shvatiti na čemu su bila zasnovana golema očekivanja o tome da će se tržišna kapitalizacija Facebooka tako brzo multiplicirati. Naime, malo je razloga zašto bi se kupovina ove dionice trebala tretirati kao sigurni dobitak. Trenutna vrijednost kompanije nema baš nikakve stvarne veze s njezinim fundamentalnim poslovnim pokazateljima. Golemi broj korisnika, koji bi trebao poslužiti kao crvena krpa pred očima investitora, čini se kao sjajna osnova, no u kompaniji još uvijek nisu smislili model koji bi te brojke pretočio u priželjkivanu astronomsku zaradu. Još je gora situacija kod mobilnih korisnika, u kojima se skriva najveći dio rasta broja korisnika ostvarenog u posljednje vrijeme - taj dio biznisa ne donosi praktično nikakve prihode, jer Facebook još uvijek nije osmislio model prema kojem bi tim korisnicima plasirao oglase.


Facebook ulazi u povijest kao prva američka kompanija koja se svojim IPO-om procijenila na iznad 100 milijardi dolara, jer za 18 posto udjela traži 18, 4 milijarde dolara, što je opet, nominalno drugi najveći IPO u povijesti, iza onog kojeg je provela Visa. Suludi iznos, kad se zna da su prihodi Facebooka u prvom kvartalu jedva prešli milijardu dolara. Izlazak na burzu tako je u prvom redu sjajna prilika za one koji su dionice jeftino kupili davno prije - poput rockera Bono Voxa, čije ulaganje od 90 milijuna dolara iz 2009. sad može vrijediti milijardu i pol. Da ne govorimo o onom koji će ovdje najviše zaraditi - Marku Zuckerbergu i njegovim partnerima. No, oni koji sada ulaze u tu avanturu ne mogu biti sigurni da će tako lako kapitalizirati svoj ulog. Dok se ne unaprijedi poslovni model, što se sasvim sigurno neće dogoditi preko noći, teško da će porast broja korisnika biti praćen rastom prihoda, a kamoli profita.

Da je do IPO-a došlo u razdoblju prije kraha burze, bila bi to sasvim druga priča, dionice bi se kupovale kao bonboni. Ovako, Zuckerberg i društvo promašili su zajahati čak i val koji je prethodnih nekoliko dana održavao pozitivne trendove. Negativni signali iz Španjolske i Grčke početkom ovog tjedna stvorili su mnogo nervoze na svim svjetskim burzama, pa je onda kod njih teško bilo naći dovoljno optimizma da podrži Zuckerbergova vjerojatno ionako ne previše realistička očekivanja.

Tenzija oko IPO-a u medijima pažljivo je podizana, no dionica Facebooka ipak nije novi iPhone da bi mase od rane zore dežurali pred dućanima. Uostalom, takvo nešto na burzi nije ni moguće. Sasvim je relevantno očekivati da će se mnogi bogataši poželjeti pohvaliti da su vlasnici dionica Facebooka i potrošiti koji milijunčić, za svaki slučaj, da ne bi poslije ronili suze kad bi se kojim slučajem pokazalo da su propustili priliku života. No isto tako je malo vjerojatno da će potrošiti više no što mogu oplakati ako se (za njih) pokaže da je to bio posvemašnji promašaj.

No, bez obzira što očito Facebook zapravo nije sasvim spreman za ovakav IPO, Zuckerberg i društvo zapravo su tek sad došli u priliku da opredmete djelić golemog virtualnog bogatstva koje im leži pod prstima. Kako god da se stvar dalje bude razvijala - za njih osobno to očito nikako ne može biti promašaj. Danas je svijet dobio nekoliko novih dolarskih milijardera. Svi ostali koji sanjaju brzu zaradu - bolje da dvaput razmisle prije nego kupe dionicu Facebooka!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

burza, javna ponuda, ipo, gacebook