A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/drago-tadic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Drago Tadić: Nisam kriv za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda | Politika+
Hrvatska

SUĐENJE: Drago Tadić: Nisam kriv za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnog suda

U ovom slučaju je sam na optuženičkoj klupi jer je ostalih petero suoptuženika prije početka suđenja priznalo krivnju.

Piše: PolitikaPlus

Osječki poduzetnik Drago Tadić danas je kazao da se ne osjeća krivim za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin.

Jadranka Sloković tvrdi da USKOK ničim nije dokazao da je upravo Tadić organizator skupine te da je u cijelom slučaju bio zadužen tek za prikupljanje nekih informacija.

Nakon što mu je na zagrebačkom Županijskom sudu pročitana optužnica, Tadić je kazao da se ne osjeća krivim i da nije "ta osoba", koja se u optužnici navodi kao organizator kriminalne grupe.

Inače, Tadić je u ovom slučaju sam na optuženičkoj klupi, jer je ostalih petero suoptuženika, prije početka suđenja priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Tadić, međutim, nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine. No, ponudu tužiteljstva prihvatili su saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić, koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić - Ćavar koja je uvjetno osuđena na 15 mjeseci.

USKOK Tadića tereti da je optuženike, koji su se nagodili s USKUK-om okupio u skupinu, koja je trebala utjecati na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušati preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "Garaža" i "Selotejp".

Tužitelj Tonči Petković kazao je da će tijekom suđenja tvrdnje iz optužnice, među ostalim, dokazati tajnim snimkama telefonskih razgovora Tadića s navodnim članovima skupine te ispitivanjem 22 svjedoka među kojima je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Tadićeva odvjetnica Jadranka Sloković, pak, tvrdi da USKOK ničim nije dokazao da je upravo Tadić organizator skupine te da je u cijelom slučaju bio zadužen tek za prikupljanje nekih informacija. Tvrdi da nije kontaktirao niti s jednim sucem ili zaposlenikom Vrhovnog suda.

"Cijelo postupanje ostalo je u sferi pripremnih radnji za davanje mita, što nije kazneno djelo", kazala je Sloković.

Izlazeći iz sudnice Tadić je prokomentiraio kako će se tijekom suđenje doznati tko je zapravo mozak ove operacije jer on to nikako nije.

Branimir Glavaš, zbog kojega je Tadić navodno pokrenuo cijelu akciju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnoga suda, pravomoćno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu služi u BiH, gdje je pobjegao prije izricanja prvostupanjske presude.

Suđenje se nastavlja preslušavanjem USKOK-ovih snimki.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

USKOK, suđenje, osijek, HDSSB