IGOR BAKŠAJ

KOMENTAR: Šeks je postao prošlo svršeno vrijeme, a na veliku pozornicu dolazi Karamarko

Što s nama? Mi ćemo kao i uvijek biti žrtve djela narcisoidnih političara.

Piše: Igor Bakšaj

Posljednji, maratonski Opći sabor Hrvatske demokratske zajednice komotno bi mogao popuniti jedno cijelo izdanje visokonakladnih dnevnih novina. Događaji s istog možda još nemaju konkretan utjecaj na opće stanje u državi, ali već će u bliskoj budućnosti igrati jednu od glavnih uloga.

 

Predizborne prognoze govorile su da Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor ulaze u drugi krug, a Karamarko sigurno pobjeđuje. Kosor ne samo da nije ušla u drugi krug nego nije ni glasovala u istom.

 

Izbor koji je trajao gotovo 20 sati više je sličio nekom cjelovečernjem filmu Davida Leana nego demokratskom odabiru novu vodstva jedne političke stranke. Ništa manje zanimljiv od Živaga, Mosta na rijeci Kwai ili Lawrencea od Arabije. Naravno, s totalno drugačijom tematikom.

 

Predizborne prognoze govorile su da Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor ulaze u drugi krug, a Karamarko sigurno pobjeđuje. Kosor ne samo da nije ušla u drugi krug nego nije ni glasovala u istom, već se poslije prvog kruga odlučila pokupiti i nestati, što je samo dokaz njezine političke (ne)kulture. Karamarkova "sigurna" pobjeda dogodila se takoreći u fotofinišu s autsajderom Milanom Kujundžićem, koji je očito svojim uvodnim govorom većinu od 2017 članova dirnuo u bolnu točku.

 

Možda najzanimljiviji dio svega jest činjenica da su ovi izbori označili kraj Vladimira Šeksa. Jednog Vladimira Šeksa, koji je posljednjih više od 20 godina "drmao" i "harao" domaćom političkom scenom. Jednog Vladimira Šeksa koji je preživio i Tuđmana i Sanadera.

 

Na veliku pozornicu dolazi Karamarko. Čovjek pogleda koji se ne može jednostavno opisati. Jedino se može osjetiti da iz njega isijavaju taština i egocentričnost. Već je jasno pokazao da nije vrsni govornik i karizmatik poput Sanadera

Ono što ga je uništilo njegova je arogancija i uvjerenost da je "bog i batina", da je nedodirljiv. Sigurno da mu ni to što se Jadranke Kosor držao kao pijan plota nije pomoglo. Šeks je postao samo član HDZ-a te još uvijek ima fotelju u Saboru. Pitanje je koliko dugo.

 

Šeks je postao prošlo svršeno vrijeme, a na veliku pozornicu dolazi Tomislav Karamarko. Čovjek pogleda koji se ne može jednostavno opisati. Jedino se može osjetiti da iz njega isijavaju taština i egocentričnost. Karamarko je već jasno pokazao da nije vrsni govornik i karizmatik poput Ive Sanadera, da izbjegava medije kad god može. Očito mu sve to ne treba. Radi se o čovjeku koji je bio na čelu svih hrvatskih tajnih, obavještajnih, protuobavještajnih i inih službi. Čak i ministar unutarnjih poslova. Poput pravog špije hrvatski Putin sprema tihi rat za svoj krajnji cilj -  predsjednika države.

 

Sredstva do tog cilja nisu bitna – čisti makijavelizam. Sebe Karamarko smatra velikim tuđmanovcem dok ga ljudi već nazivaju Tuđmanom na kvadrat. Moguće je da je HDZ s konja pao na magarca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, HDZ, tomislav karamarko