A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/kbc%20zagreb.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Otvoreni obnovljeni dijelovi Kliničkog bolničkog centra Zagreb | Politika+
Zagreb

OTVORIO MINISTAR: Otvoreni obnovljeni dijelovi Kliničkog bolničkog centra Zagreb

Potpuno je preuređeno i obnovljeno sveukupno pet tisuća metara četvornih bolničkog prostora koji je opremljen novom opremom, a svekupna vrijednost radova i opreme je oko 21 milijun kuna.

FOTO: KBC Zagreb
Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je danas preuređene i obnovljene Kliniku za neurologiju i Kliniku za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb na Rebru i pritom naglasio važnost te bolničke ustanove kao centra hrvatske i europske medicine.

Potpuno je preuređeno i obnovljeno sveukupno pet tisuća metara četvornih bolničkog prostora koji je opremljen novom opremom, a svekupna vrijednost radova i opreme je oko 21 milijun kuna. Sredstva su u potpunosti osigurana iz kredita kojima je jamac Vlada RH.

Ministar Ostojić istaknuo je zadovoljstvo što se nalazi u bolnici koja je "bila i sada je vrh europske medicine zahvaljujući osoblju i liječnicima" te napomenuo da se u njoj godišnje obavi pet miljuna pretraga.

 

Potpuno je preuređeno i obnovljeno sveukupno pet tisuća metara četvornih bolničkog prostora koji je opremljen novom opremom, a svekupna vrijednost radova i opreme je oko 21 milijun kuna. Sredstva su u potpunosti osigurana iz kredita kojima je jamac Vlada RH.

"Uz obnovu prostorija i nabavku opreme važno je ulagati u ljude koji su snaga Rebra", rekao je Ostojić podsjetivši da je u toj bolnici napravljena prva transplatacija koštane srži sedamdesetih godina, prije Beča i Berlina, a devedesetih godina prva transplatacije jetre.

Kao tri glavne zadaće KBC-a Rebro istaknuo je struku koja svojim pacijentima mora pružiti pacijentima ono najbolje te edukaciju stručnjaka i specijalizaciju istih kao i ostanak Rebra kao najvećeg središta s 50 posto centara izvrsnosti Ministarstva zdravlja.

"Za vrijeme vlade Ivice Račana započet je program izgradnje Rebra koju su nastavili svi kasniji premijeri i ministri zdravlja. Ostala je još Klinika za ortopediju kojoj je potrebno omogućiti adekvatan smještaj", rekao je Ostojić zahvalivši svim svojim prethodnicima na ostvarenju sna "koji smo sanjali 40 godina, da imamo veliku hrvatsku europsku bolnicu".

"Očekujem da će europski pacijenti dolaziti u naše bolnice, pa sam stoga već potpisao dva memoranduma o sporazumijevanju s ministrima zdravlja BiH i Crne Gore, a sljedeći je s Makedonijom i zemljama istočne Europe jer su zainteresirani da im prenesemo naše znanje", rekao je Ostojić napomenuvši da se za mjesec dana na Rebru otvara PET/CT.

Ravnatelj KBC-a Zagreb, Željko Reiner izrazio je zadovoljstvo jer se završava druga faze uređenja KBC-a Rebro. "Za mjesec dana ćemo završiti drugu fazu projekta, a imamo pripremljenu i treću fazu u sklopu koje će biti preseljenje Klinike za ortopediju i Klinike za dermatologiju sa Šalate kao i njene uprave te izgradnja heliodroma, podzemnog hodnika s lokalitetom Jordanovac, nova kuhinja, ljekarna i transfuziologija te estetsko uređenje ove stare zgrade s atrijem s panoramskim liftovima", rekao je Reiner dodavši da se to planira završiti u sljedeće tri do četiri godine.

U zadnjih nekoliko godina, tijekom prve i druge faze projekta razvoja KBC Zagreba na Rebru, uložena su sredstva dvaju namjenskih kredita u iznosu od oko 1,107 milijun kuna kojima je izgrađeno oko 96 tisuća metara četvornih novoizgrađenog prostora i adaptirano oko 26 tisuća metara četvornih prostora u staroj glavnoj zgradi.

KBC Zagreb najveći je i najvažniji zdravstveni, znanstveno-istraživački i nastavni bolnički sustav u Hrvatskoj u čijem je sastavu 30 klinika i kliničkih zavoda, smještenih na pet lokacija (Rebro s Jordanovcem, Petrova, Šalata, Gundulićeva i Božidarevićeva ulica). U njemu je zaposleno oko 5300 zaposlenih, a godišnje se ondje stacionarno liječi oko 70 tisuća, a ambulantno više od miljun bolesnika te načini više od 30 tisuća operacija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rajko ostojić, rebro, kbc zagreb, zagreb