Hrvatska

VARAŽDIN: Ministar Rajko Ostojić: Kolonoskopski pregledi spašavaju živote

'Danas će 70 hrvatskih građana dobiti dijagnozu raka, a 36 građana će umrijeti od raka. Barem 30 posto njih se moglo otkriti na vrijeme.'

Piše: PolitikaPlus/Hina
„Ove smo godine uz akcije otkrivanja karcinoma dojke i otkrivanja karcinoma debelog crijeva, uveli i akciju otkrivanja karcinoma grlića maternice. Javnozdravstvene akcije mogu utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi, i to je bit svega“, naglasio je ministar.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Varaždinu poručio da preventivni kolonoskopski pregledi spašavaju živote te pozvao građane starije od 50 i građanke starije od 55 godina da obave preglede debelog crijeva.

„Danas će 70 hrvatskih građana dobiti dijagnozu raka, a 36 građana će umrijeti od raka. Barem 30 posto njih se moglo otkriti na vrijeme“, kazao je ministar Ostojić. Istaknuo je veliku važnost javnozdravstvenih akcija kao što je akcija „Ruka nade za plavu vrpcu“ koja se u organizaciji invalidskih društava ILCO Varaždin, Čakovec i Koprivnica te Lige protiv raka i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, danas održava u Varaždinu.

„Ove smo godine uz akcije otkrivanja karcinoma dojke i otkrivanja karcinoma debelog crijeva, uveli i akciju otkrivanja karcinoma grlića maternice. Javnozdravstvene akcije mogu utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi, i to je bit svega“, naglasio je ministar.

Nakon što se obratio građanima i članovima udruga na varaždinskom Franjevačkom trgu, ministar Ostojić je članovima udruge ILCO pomogao u dijeljenju letaka kojima se poziva građane na sudjelovanje u programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Uz to je razgledao veliku edukacijsku maketu - model debelog crijeva, uz pomoć koje se na slikovit način, prikazom promjena koje liječnik može opaziti prilikom kolonoskopije, upozorava na važnost prevencije te bolesti.

Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj na drugom mjestu po broju novooboljelih i umrlih od raka. Prema podacima državnog Registra za rak u Hrvatskoj je 2009. bilo registrirano 2912 novooboljelih osoba od raka debelog crijeva, a 2010. godine je od tog raka umrla 1931 osoba. Broj novooboljelih osoba je, kao i broj umrlih, iz godine u godinu sve veći. No, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, u potpunosti je izlječiva.

Na to se javnost, a posebno muškarce i žene u dobi od 50 do 74 godine, želi upozoriti i akcijom „Ruka nade za plavu vrpcu“ koja se danas održava u Varaždinu. Pokrovitelji su joj Ministarstvo zdravlja i Hrvatska liga protiv raka, a realizirana je uz pomoć Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

varaždin, pregledi, rak, zdravlje