Burze

BURZE: Na svjetskim burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 12.454 boda, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 2.837 bodova.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje tehničkoj korekciji nakon tri tjedna oštroga pada, no ulagače na oprezu i dalje drži europska dužnička kriza.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 0,7 posto, na 12.454 boda, dok je S&P 500 porastao 1,7 posto, na 1.317 bodova, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 2.837 bodova.

Rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje njihovom snažnom skoku na početku tjedna, kada je još na tržištu tinjala nada da će čelnici Europske unije odlučnije reagirati na grčku krizu.

Sa sastanka prošloga vikenda lideri skupine G8 najrazvijenijih zemalja svijeta poručili su da bi se protiv dužničke krize u eurozoni trebalo boriti i štednjom i mjerama za poticanje rasta gospodarstva te da bi Grčka trebala ostati u tom bloku.

Ipak, rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada tri tjedna zaredom. S&P 500 indeks izgubio je od početka svibnja 5,7 posto.

„U posljednje vrijeme na tržištu gotovo da je vladala panika. Nakon toliko dana poniranja, bilo je neizbježno da cijene dionica odskoče“, kaže John Norris, direktor u banci Oakworth Capital.

 

Ipak, rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje korekciji nakon oštrog pada tri tjedna zaredom. S&P 500 indeks izgubio je od početka svibnja 5,7 posto.

No, nada u oporavak tržišta nije dugo trajala jer na sastanku u srijedu lideri Europske unije nisu postigli nikakav napredak u rješavanju dužničke krize. Poručili su samo da žele da Grčka ostane u eurozoni i ispuni obećanja koje je dala kada je dobila međunarodnu pomoć.

A kako se približavaju novi parlamentarni izbori u Grčkoj 17. lipnja, sve je veća bojazan da će pobijediti stranke koje se protive oštrim mjerama štednje, koje je bivša vlada dogovorila s Europskom unijom i MMF-om. To bi moglo dovesti do izlaska Grčke iz eurozone i izazvati velike poremećaje na svjetskim financijskim tržištima.

Potpredsjednik belgijske vlade Didier Reynders kazao je u petak da će središnje banke i kompanije napraviti veliku profesionalnu pogrešku ako se ne pripreme za izlazak Grčke iz eurozone.

Mnogi to već rade. Procjenjuje se da otprilike polovina vlada, banaka i velikih kompanija u eurozoni priprema krizni plan u slučaju grčkog napuštanja eura.

No, nije Grčka jedini problem u eurozoni. Zabrinjavaju i španjolske banke, koje su u velikim problemima zbog recesije i gubitaka na tamošnjem tržištu nekretnina. Prošloga je tjedna agencija Standard & Poor's smanjila kreditni rejting pet španjolskih banaka, dok je četvrta po veličini banka Bankia zatražila od vlade pomoć u iznosu od 19 milijardi eura.

„Tržište je i dalje pod pritiskom grčke krize i preostaje nam samo nada da se situacija neće pogoršati“, kaže Donald Selkin, strateg u tvrtki National Securities.

Zbog svega toga ulagači su oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja, znatno ispod lanjskog prosječnog dnevnog obujma od 7,8 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,6 posto, na 5.351 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 1,1 posto, na 6.339 bodova, a pariški CAC 1,3 posto, na 3.047 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 8.580 bodova, što je već osmi tjedan zaredom kako pada. Tako dugi niz tjednih gubitaka nije zabilježen 20 godina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, svjetske burze