Hrvatska

KRITIKE: SINDIKAT: Jovanović je morao smiriti situaciju! JOVANOVIĆ: Sindikati imaju problema s razumijevanjem

Problemi oko mature.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uvođenje strukovne mature značilo bi ukidanje državne mature, a ukidanje jedinstvenog razredbenog ispita za upise na fakultete nanijelo bi neprocjenjivu štetu učenicima strukovnih škola, rečeno je danas na konferenciji za novinare Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH).

 

Još nam se opasnijim čini, rekao je Mihalinec, što je ministar tu priliku iskoristio da najavi uvođenje strukovne mature "ne bi li se svidio nekome tko je kazao da su učenici strukovnih škola ugroženi jer moraju odgovarati hrvatski jednako kao i gimnazijalci". Time je, dodao je, "uvrijedio učenike, nastavnike i profesore strukovnih škola".

"Uvođenje strukovne mature zapravo je ukidanje jedinstvenoga razredbenog ispita za upise na fakultete jer državna matura to i jest za sve učenike strukovnih škola, dok je za gimnazijalce ona istodobno i završni ispit i razredbeni ispit za upis na fakultete", rekao je predsjednik Sindikata Branimir Mihalinec.

 

Učenicima strukovnih škola državna matura je samo razredbeni ispit za upis na fakultet i na nju moraju ići samo oni koji žele studirati, a njezinim ukidanjem bila bi im nanesena neprocjenjiva šteta, istaknuo je.

 

Otkako je uvedena, dodao je, državnu maturu polaže gotovo 90 posto učenika strukovnih škola, a više od 60 posto njih upisuje se na fakultete, što prije ni približno nije bilo tako.

 

Državna matura već je ispunila svoj smisao, smatra Mihalinec, a "onaj tko misli da je treba ukinuti i promijeniti, radi zločin za ovu zemlju", jer želi umanjiti izglede za upis na fakultete učenicima iz manjih mjesta gdje ne postoje druge škole osim strukovnih.

 

Osvrnuvši se na situaciju nastalu u javnosti nakon ispita iz hrvatskog jezika, Mihalinec je rekao da je ministar morao smiriti situaciju, pozvati članove radne skupine za izradu ispita, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i stručnjake te se informirati što se stvarno dogodilo, a ne "pozivati porotu da potvrdi njegovu presudu".

 

Na sporna pitanja učenici su odgovorili s ogromnim postotkom točnosti, naglasio je Mihalinec, dodavši kako je ovo provedeno s "drugim ciljem", a ne da se zaštiti učenike. Oni su "zaštitili sami sebe svojim znanjem", rekao je.

 

Još nam se opasnijim čini, rekao je Mihalinec, što je ministar tu priliku iskoristio da najavi uvođenje strukovne mature "ne bi li se svidio nekome tko je kazao da su učenici strukovnih škola ugroženi jer moraju odgovarati hrvatski jednako kao i gimnazijalci". Time je, dodao je, "uvrijedio učenike, nastavnike i profesore strukovnih škola".

MATURSKI ISPITI
'Sporna pitanja' nisu bila najteža - većina učenika odgovorila je točno! >>


KOJA RIJEKA TEČE ISPOD SAVSKOG MOSTA?
DRŽAVNE MATURE Nagradno pitanje: Judita na prstu nosi čarljeni rubin, koje je boje njezin prsten? >>

 

Strukovna matura, ističe Mihalinec, ne postoji jer u strukovnom obrazovanju postoji četrnaest sektora u kojima bi bilo potrebno izraditi nekoliko stotina matura. Svako usmjerenje mora imati svoju maturu, a to imaju i sada u obliku završnog rada kojim pokazuju svoje kompetencije.

 

Mihalinec je upozorio i na to da postoji "velika intencija da se učenicima strukovnih škola ukinu svi opći predmeti" nakon čega neće više uopće moći konkurirati za fakultete.

 

Djeca neće dobiti šansu, a nastavnici i profesori koji predaju te predmete postat će tehnološki višak, upozorio je Mihalinec.

 

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će idući tjedan Sindikat objaviti cjelovitu analizu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju koji je danas javno predstavljen u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

 

Željko Jovanović: Sindikati imaju problema s razumijevanjem 

 

Komentirajući tvrdnje sindikata da uvođenjem strukovne mature ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović želi ukinuti državnu maturu, ministar je danas rekao kako "neki sindikati imaju problema s razumijevanjem onoga što čitaju" jer je upravo suprotno, a sve što Ministarstvo radi u cilju je još kvalitetnije državne mature kako bi ona napokon do kraja ispunila svoj zadatak.

 

Državna matura sjajan je alat koji ima zadatak objektivno vrednovati uspjeh učenika i na temelju toga davati preporuke kako unaprijediti srednjoškolsko obrazovanje, a stala je na pola puta, rekao je Jovanović na konferenciji za novinare u Ministarstvu.

Nacionalni centar nije se potrudio vrednovati rezultate mature, provesti vanjsko vrednovanje srednjoškolskog obrazovanja i ponuditi rješenja kako promijeniti nastavne programe i metode poučavanja da bi rezultati na maturi bili bolji, a učenici imali kvalitetenije obrazovanje, dodao je.

Po njegovim riječima, strukovna matura potrebna je da bi se vrednovalo strukovno obrazovanje. Ako učenici strukovnih škola polažu nešto što nisu učili, onda državna matura nema smisla, a objema je cilj poboljšati kvalitetu gimnazijskog i strukovnog obrazovanja, ustvrdio je.

Jovanović ne očekuje probleme s ispitima iz ostalih predmeta na državnoj maturi i nada se da će učenici pokazati svoje znanje i upisati željeni fakultet, no smatra da se treba vidjeti zbog čega učenici pokazuju bolje znanje iz engleskog nego iz hrvatskog jezika. Očito nešto nije u redu ako učenici pokazuju loše rezultate na ispitu hrvatskog jezika, pa se treba napraviti analiza i vidjeti je li kriva škola, nastavnici, učitelji ili koncepcija testa, dodao je.

Ne slaže se s kritikama da se u krivo vrijeme 'poteže' pitanje državne mature. Svojim potezom Ministarstvo je umirilo maturante i poručilo im da se koncentriraju na preostale testove te da nitko neće biti oštećen ako je bilo problema s hrvatskim jezikom, rekao je.

Upitan je li se stvorilo 'puno buke nizašto' s obzirom na to da su učenici s ogromnim postotkom točnosti riješili sporna pitanja, Jovanović je istaknuo da kao ministar nije htio dopustiti da greške kojih je u ispitu bilo ijednom djetetu onemoguće nastavak školovanja.

Ocijenio je deplasiranima tvrdnje da je Ministarstvo trebalo nešto poduzeti ranije s obzirom da je ono, podsjetio je, već najavljivalo da će analizirati rezultate državne mature s obzirom da to smatra najboljim putokazom kako promijeniti ono što se u školi uči i način na koji se poučava.

Najavio je da će se, s obzirom na rezultate PISA istraživanja po kojima su hrvatski učenici među najlošijima u EU po razumijevanju čitanja, matematičkim i prirodoslovnim kompetencijama, tijekom lipnja organizirati ciklus okruglih stolova ne bi li se, u suradnji sa stručnjacima, krenulo u promjenu sadržaja školskih i nastavnih planova i programa.

Ministarstvo radi odgovorno, ima viziju, strategiju i ljude, a odluke koje donosi nemaju veze sa stranačkim zbivanjima i kampanjama, istaknuo je Jovanović. Svoj posao radimo na dobrobit učenika, studenata i sportaša, što podrazumijeva učitelje, nastavnike i sve u sustavu akademske zajednice, a neki sindikati očito ne razumiju da su u Ministarstvo došli ljudi kojima osobni i stranački interesi nisu prioritet, naglasio je.

Komentirajući pritužbe maturanata na paralelan sustav instrukcija, Jovanović je rekao bi se problem sivog tržišta instrukcija mogao riješiti organiziranjem sustava vršnjačke pomoći i dopunske nastave. Prema nekim podacima u Hrvatskoj više od 50 posto učenika ide na instrukcije, a naš ideal je Finska gdje ih ide manje od pet posto, rekao je Jovanović, dodavši da ćemo se, ukoliko se nešto ne napravi, približiti grčkom postotku od 80 posto djece koja idu na instrukcije.

Upitan je li ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje Goran Sirovatka jedini koji će odgovarati zbog problema s državnom maturom, Jovanović je rekao kako je taj centar jedini odgovoran za provedbu državne mature i koncepciju testova državne mature, te će "za sve uspjehe dobiti pohvale, a za sve probleme i greške moraju snositi odgovornost"

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, matura, hrvatska