Zagreb

MANIFESTACIJA: Bandić i gradonačelnik Ljubljane najavili 60. ljubljanski ljetni festival

Ljubljanski ljetni festival jedan je od najvećih festivala u ovom dijelu Europe.

Piše: PolitikaPlus

Gradonačelnici Zagreba i Ljubljane Milan Bandić i Zoran Janković najavili su danas u Zagrebu 60. ljubljanski ljetni festival koji će se u glavnome slovenskom gradu održati od 20. lipnja do 13. rujna.

Na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Gradskoj upravi Bandić je izrazio zadovoljstvo posjetom kolege Jankovića Zagrebu i zahvalio mu što se nastavlja dobra suradnja dvaju prijateljskih gradova. Podsjetio je da je suradnja dvaju glavnih gradova određena okvirnim sporazumom o prijateljstvu i suradnji te da "iščitavaju pojedine zadaće i projekte od interesa za oba grada". Najavio je da će biti na otvorenju festivala.

Ljubljanski ljetni festival jedan je od najvećih festivala u ovom dijelu Europe, rekao je Janković te dodao da je i u krizi i velikoj recesiji vrlo važno kulturi dati prednost i mogućnost da pokaže ono što zna.

Pozvavši Zagrepčane i sve prijatelje iz Hrvatske da posjete Ljubljanu, rekao je da je Ljubljana čist, zeleni grad i, što je vrlo važno, među 20 najsigurnijih gradova na svijetu. Istaknuo je da se u Zagrebu osjeća kao doma te dodao da su Zagreb i Ljubljana uspostavili suradnju na svim područjima kulture, socijale i sporta.

Janković je rekao da je prije šest godina, kada se kandidirao za ljubljanskoga gradonačelnika, uspostavio dobre kontakte sa Zagrebom. Tada su u Zagrebu u televizijskoj emisiji on i Bandić rekli da bi između Hrvatske i Slovenije - kada bi o njima ovisilo - brzo bili bolji odnosi. Dodao je kako je ta izjava tada možda bila čudna, ali se poslije vidjelo da je sporazum o arbitraži koji je Slovenija prihvatila referendumom najvećim dijelom potvrđen u Ljubljani, koja je dala presudne glasove, te su konačno riješeni problemi koji su bili nepotrebni.

Podupro je ulazak Hrvatske u Europsku uniju te istaknuo da ćemo tada "konačno biti i bez onih famoznih granica".

Janković je istaknuo kako je i u gospodarstvu, koje je ključna točka za oba grada, važna razmjena iskustava, a s tim u vezi rekao je kako je Emil Tedeschi dobro došao s kupnjom Droge Kolinske. Pokazalo se kako se može doći kroz javni tender, s dobrom ponudom do tvrtke koja ima stvarno dobar program, istaknuo je.

Direktor "Ljubljana Festivala 2012." Darko Brlek istaknuo je bogatu kulturnu suradnju Ljubljane i Zagreba, ističući kako mu je drago što je gradonačelnik Bandić već potvrdio svoj dolazak, a doći će i gradonačelnik Trsta i drugi, i to će, rekao je, biti bogat događaj. Najavio je da će festival 20. lipnja početi nastupom Bečke filharmonije pod ravnanjem sir Simona Rattlea, a 13. rujna zatvorit će ga Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba s predstavom "Medeja" u režiji Tomaža Pandura.

Najavio je, među ostalim, nastup Valerija Gergijeva 3. rujna s Orkestrom Marijanskog kazališta iz Sankt Peterburga te operne premijere. Ljubljanska Opera ove godine slavi 120. obljetnicu, a za tu je prigodu Jani Golob skladao operu "Ljubezen kapital" koja će biti premijerno izvedena 27. lipnja u obnovljenoj zgradi.

Na predstavljanju je bio i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, milan bandić, ljubljana