IVAN HRSTIĆ

KOMENTAR: Čačić laže: Za ovako duboku recesiju i depresiju može biti kriv samo on i ova vlada!

'Brutalna iskrenost' kojom se na svakom koraku razmeće ne ostavlja mjesta nadi.

Piše: Ivan Hrstić


Čačićev nastup, koji bi inače trebao ulijevati sigurnost i vjeru u budućnost, do sada je proizvodio upravo suprotan učinak. Ništa što je on rekao ne daje osnove da bi smo mogli prognozirati da će se trendovi do kraja godine preokrenuti. Baš ništa. Naprotiv, sve što on poručuje svodi se na krv, znoj i suze. Time se uostalom i hvali.

Od svih bahatih i bezobraznih izjava u ovih šest mjeseci, ova je stvarno vrhunac: Svi smo krivi za recesiju, stvorila se atmosfera depresije! Potpisnik je, a tko drugi do ministar gospodarstva i čuvar pečata ove vlade - Radimir Čačić. 'Za trenutno stanje krivi su svi – sporost u reorganizaciji javnih tvrtki, nedostatak projekata, mediji, politika, poduzetnici…' veli Čačić. Nabrajajući krivce, medije je stavio u sam vrh, a nije se sjetio sebe staviti čak niti na kraj tog niza, a jasno je da bi trebao biti na početku.

Nema nikakve sumnje da je za teško stanje u Hrvatskoj odgovorna HDZ-ova vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, zato što je sve što je poduzela, čak i ako nije bilo pogrešno, jednostavno bilo premalo ili prekasno. Ili jedno i drugo. Vlada Zorana Milanovića očito je dobila za svoje krhke snage pretežak zadatak da ispravi sve greške ne samo prethodne vlade, nego i svih onih prije, pa je bilo za očekivati niz pogrešnih koraka i nespretnosti. No, to smo već unaprijed uračunali, ono što nismo je da će koalicija koja je mogla biti gotovo sigurna da će je dopasti vlast - na nju doći potpuno nepripremljena.

Imali su pri tome veliku olakotnu okolnost, koja se na koncu za sve nas ipak pokazala i kao veliki otežavajući faktor. HDZ je bio u nokdaunu, još uvijek mu odzvanja u glavi od udaraca koje je primio, a bez kvalitetne oporbe, nova vlast je mogla - i još uvijek može - raditi što god hoće. Tako, umjesto da se bave onim što bi joj trebao biti prioritet  - oporavak gospodarstva na koljenima - i za što bi joj trebale sve snage kojima raspolaže, pa i više od toga, ministri ove vlade su se rasplinuli na sve strane, koristeći priliku da postave što više vlastitih ljudi, da nepotrebno promijene ili od nule napišu što više zakona, da dokažu još jednom da povijest počinje samo od njih.

Taj revolucionarni pristup prije-nas potop-a-poslije-nas-što-nas-briga potpuno je paralizirao ovu zemlju u kojoj se u posljednjih šest mjeseci ne događa gotovo ništa konstruktivno. Čak je i čelnik Svjetske banke za ovu regiju kao jedan od tri najvažnija razloga katastrofalnog pada industrijske proizvodnje jučer izjavio da početkom godine 'nije bilo nikoga tko bi potpisivao čekove'!

.....

 

.....

 Za mjesec dana 100 natječaja za isto toliko projekata, do kraja godine nova atmosfera u zemlji!


"U roku 30 dana vidjet ćete 100 natječaja za 100 projekata koji će se kretati od 500 tisuća do dva milijuna kuna. Do ljeta će se to još množiti, pokrenut će se i natječaj za prvi veliki projekt Plomin, reda veličine 800 milijuna eura"

                                               Radimir Čačić, 21.03.2012.


 

 

 

 


 

Nažalost, čak i najbolji potezi ove vlade, za koje zaslužuju bezrezervne pohvale, od kojih su se svi prije ustručavali, doneseni su nasumice, stihijski, bez obzira na teške posljedice koje mogu imati i nažalost, jedini njihov kratkoročni efekt mogao je biti onaj kojemu upravo svjedočimo - produbljivanje recesije u kojoj se nalazimo.

Naravno, zadatak pred ovom vladom nipošto nije lak, možda je u gospodarskom smislu čak izazovniji od onoga s kojim se suočila prva ratna vlada. No, kad znaš da moraš konačno dovršiti niz desetljećima odgađanih reformi, onda bi trebao znati da moraš ISTOVREMENO aktivirati čitav paket mjera - od onih kojima se ruše dotadašnji odnosi do onih koji će spriječiti da pri tom ne potone i onaj dio gospodarstva koji ipak ima nade za ozdravljenje. Ako to nisi u stanju, onda je doista bolje ništa ni ne započinjati.

Nažalost, čak i najbolji potezi ove vlade, za koje zaslužuju bezrezervne pohvale, od kojih su se svi prije ustručavali, doneseni su nasumice, stihijski, bez obzira na teške posljedice koje mogu imati i nažalost, jedini njihov kratkoročni efekt mogao je biti onaj kojemu upravo svjedočimo - produbljivanje recesije u kojoj se nalazimo.

PLIVA PATKA PREKO SAVE...

Ništa od najavljenih projekata još nije realizirano, jer nije ni moglo biti, mnoštvo bombastično najavljivanih projekata, od kojih je većina poznata već desetljećima, unatoč velikim riječima, ni danas nisu ništa bliže realizaciji. Čačić projekt Zagreba na Savi i Vlade na Savi predstavlja kao svoj?!? Inače hvalevrijedni projekti, o kojima slušamo već desetljećima, a koji su s gledišta gospodarskog razvoja puko ulijevanje novca u svježi beton, daleko su od prvih lopata.

Citirat ću što sam već napisao:

Gledano kratkoročno, svi projekti koji su do sada najavljeni zapravo su samo ekvivalent javnih radova, a upošljavanje građevinske operative koje bi možda do kraja godine moglo uslijediti zasigurno nije faktor koji je u stanju odlučno pokrenuti gospodarstvo. Gledano kratkoročno, svi ti projekti, koliko god dugoročno bili Hrvatskoj potrebni, zapravo su obična potrošnja koja ne generira nova mjesta, već eventualno koju tisuću zaposlenih u građevini spašava od izbacivanja na ulicu, što je u ovom slučaju samo kap u moru.

Sve karte se bacaju na to da će nekoliko milijardi kuna ulivenih u takve projekte biti dovoljne da se na papiru realizira gospodarski rast od 0,8 posto'!? Teško. Uzevši u obzir vrstu najavljenih projekata (elektrane, Zagreb na Savi, nove kompleks Vlade, fasade, škole...), vlada je jednako mogla nastaviti gradnju Pelješkog mosta i auto-ceste prema Dubrovniku, kratkoročni efekt na gospodarstvo bio bi posve jednak!

Agencija Moody's smanjila hrvatsku gospodarsku prognozu sa stabilne na negativnu! >>


Radimir Čačić o ocjeni agencije Moody's: Zadržali smo kreditni rejting i to je jako važno >>


'Brutalna iskrenost' kojom se razmeće ne ostavlja mjesta dvosmislenosti i nadi. Govoreći stalno samo o energetici i građevini, Čačić nam poručuje da ništa drugo i nema u rukavu. Ispod njegovog dima vatre nema.

Čačićev nastup, koji bi inače trebao ulijevati sigurnost i vjeru u budućnost, do sada je proizvodio upravo suprotan učinak. Ništa što je on rekao ne daje realne osnove da bi smo mogli prognozirati da će se trendovi do kraja godine preokrenuti. Baš ništa. Naprotiv, sve što on poručuje svodi se na krv, znoj i suze. Time se uostalom i hvali.

Doduše, nije ni lako biti optimističan kad si zacrtao da do kraja godine slomiš sindikate, a da bi to učinio, moraš prvo dokazati da je voda došla do grla te da se mora iz pepela nastaviti dalje. Neki dežurni paranoičar vjerojatno će na ovom mjestu reći da je to sve dio upravo takvog plana, no, gledajući ovu vladu na djelu, teško je za povjerovati da je takva metodična manipulacija u njoj doista i moguća.

Uzevši u obzir vrstu najavljenih projekata (elektrane, Zagreb na Savi, nove kompleks Vlade, fasade, škole...), vlada je jednako mogla nastaviti gradnju Pelješkog mosta i auto-ceste prema Dubrovniku, kratkoročni efekt na gospodarstvo bio bi posve jednak!

'STVORILA SE' ATMOSFERA DEPRESIJE?!?

'Brutalna iskrenost' kojom se razmeće ne ostavlja mjesta dvosmislenosti i nadi. Govoreći stalno samo o energetici, Čačić nam poručuje da ništa drugo i nema u rukavu. Ispod njegovog dima, vatre
nema. Činjenica da je Crobex10, burzovni indeks dionica koje bi trebale biti stup gospodarstva, od izbora pao za 8 posto te da su negativni trendovi na burzi već tjednima preovladavajući, govori da investicijska javnost ne vjeruje da će se do jeseni dogoditi bilo što vrijedno spomena što bi do kraja godine pomoglo da se ostvari projicirani rast BDP-a od 0,8 posto. Činjenica da je u travnju na godišnjoj razini industrijska proizvodnja pala više od 9 posto, govori da su hrvatski proizvođači ispravno shvatili Čačićeve poruke te da ne vjeruju da će se do jeseni, do kada će još nekoliko desetaka tisuća Hrvata ostati bez posla, održati kritični broj onih koji kupuju njihove proizvode. S pravom. Čačić bi mogao pokazivati prstom na inertne poduzetnike kad bi on doista mogao ustvrditi da je za njih ova vlada ostvarila svoj dio pogodbe i stvorila poticajni investicijski okoliš. Ali nije.

Uzimanje milijardi iz zdravstvenog sustava (uz njegovo očito ugrožavanje), razmrvljeno na desetke tisuća firmi, gospodarstvu nije od nikakvog investicijskog značaja. Povećanje PDV-a pogodit će jednako tvrtke kao i potrošače koji njihove proizvode kupuju. Jedino će državni proračun kratkoročno zabilježiti dobitak. Barem nešto. Jasno je da samo projekti poticanja malog gospodarstva, u prijevodu, poticanje PROIZVODNJE, čijem krahu upravo svjedočimo, nikakva velika energetika, uz agresivno hitno uklanjanje svih mogućih prepreka investicijama i maksimalno ubrzanje svih pravnih postupaka, te dugoročni poticaji investitorima, mogu pomoći ovoj zemlji da se, ako već ne može isplivati na obalu, barem održi na površini.

P.S. Zoran Milanović u Dnevniku NoveTV također je poslao svoje poruke naciji povodom posljednjih poraznih gospodarskih pokazatelja. No, za razliku od Čačića, za njega bi se teško moglo reći da laže. On jednostavno ne govori potpunu istinu.
Vjerojatno nesvjesno.

Komentira jedino podatak o padu BDP-a u prvom kvartalu, 'zaboravljajući' pad industrijske proizvodnje u drugom kvartalu, koji indicira još dublji pad BDP-a nego u prvom kvartalu. Tako na pitanje je li ovo dno, odgovara da nije, jer je u 2009. zabilježen i veći pad, 'zaboravljajući' da se pad uvijek mjeri u odnosu na prethodno razdoblje, a da je Hrvatska od 2009 još dobrano potonula. Dakle, Hrvatska u ovom trenutku jest dotaknula do sada najdublje dno, nadajmo se da ne može otkliznuti još mnogo dublje, nadajmo se isto tako da po njemu neće dugo grebati.

No, mnogo važnije od toga je da se Milanović  zapravo već ogradio od procjena svojih gospodarskih gurua o gospodarskom rastu ove godine, rekavši: "
Vjerujem u to da ćemo se dići iznad nule, da, što će rijetkim državama u Europi ove godine uspjeti. Ako ne uspijemo, nastojat ćemo iduće godine."

A njegova izjava da nas 'neće lopate spasiti, jer nije 1946.' jasna je aluzija na nerealne najave njegovih gospodarskih pobočnika.

Čini se da Milanoviću sviće. Pametnome dosta.

>>KOMENTARI

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, Radimir Čačić