Crna kronika

ODLUKA: Split: U ekstradicijskom pritvoru osumnjičeni za krijumčarenje droge

'Moj klijent Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem', rekao je odvjetnik.

Piše: PolitikaPlus

Županijski sud u Splitu odredio je ekstradicijski pritvor od 40 dana u zatvoru na Bilicama dvojici talijanskih državljana Antoniju i Alessandru Melatu koji su prije nekoliko dana uhićeni u Dubrovniku na temelju međunarodne tjeralice Interpola, a koje se sumnjiči da su sudjelovali u krijumčarenju droge i pranju novca, potvrđeno je danas u splitskom Županijskom sudu.

Splitski odvjetnik Jadran Franceschi i dubrovački odvjetnik Dragan Pištalo, koji u ovom slučaju brane dvojicu talijanskih državljana, najavili su da će idućeg tjedna podnijeti žalbu na odluku Županijskog suda o ekstradicijskom pritvoru.

"Moj klijent Alessandro Melato živi u Hrvatskoj od 2006. godine, oženjen je i ima prijavljen boravak u Dubrovniku i smatram da nema potrebe za njegovim pritvaranjem radi postupka izručenja jer on nema razloga ometati postupak ekstradicije", izjavio je danas za Hinu Franceschi. Po njegovim riječima, dvojici osumnjičenika se umjesto pritvora može izreći blaža mjera, odnosno jamstvo ili mjera opreza.

Pištalo je istaknuo kako će nastojati svojem štićeniku Antoniju Melatu ishoditi izlazak iz ekstradicijskog pritvora, odnosno u ovom početnom procesnom postupku omogućiti mu obranu sa slobode.

Odvjetnici Franceschi i Pištalo su rekli kako su dvojica osumnjičenih Talijana otac (Antonio) i sin (Alessandro). Potvrdili su da je i otac Antonio živio u Dubrovniku prijavljen na istoj adresi gdje i sin Alessandro.

U vezi uhićenja ove dvojice talijanskih državljana međunarodnu tehničku i stručnu pomoć talijanskim pravosudnim tijelima pružio je PNUSKOK, rekli su odvjetnici Franceschi i Pištalo.

Po njihovim riječima sada se čeka zahtjev Italije za izručenje njihove dvojice državljana, a po primitku tog zahtijeva Županijski sud u Splitu će odlučiti postoje li uvjeti za njihovo izručenje.

Osumnjičenik Antonio Melato je, kako navodi današnja Slobodna Dalmacija, navodno jedan od šefova kalabreške mafije 'Ndrangheta za koju se procjenjuje da, prije svega trgovinom droge, godišnje ostvari prihod između 40 i 50 milijardi eura. Uhićenje dvojice talijanskih državljana u Dubrovniku, navodi se, dio su velike međunarodne policijske akcije razbijanja međunarodnog narkolanca koji organizira krijumčarenje više tona kokaina iz Južne Amerike.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

diler, droga, split