A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/davor-bernardic-102b.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ostojić podržao Bernardića za gradonačelnika Zagreba - jesu li mu šanse od jučer veće? | Politika+
IVAN HRSTIĆ

KOMENTAR: Ostojić podržao Bernardića za gradonačelnika Zagreba - jesu li mu šanse od jučer veće?

U SDP-u su opsjednuti pitanjem - tko može sigurno pobijediti Bandića?

Piše: Ivan Hrstić

Ministar zdravlja Rajko Ostojić veliki je pobjednik jučerašnjih stranačkih izbora, budući da je jedno od četiri potpredsjednička mjesta osvojio s najvećim brojem glasova. Dokaz je to da stranački kolege cijene njegovu dosadašnju efikasnost u državnoj službi i rejting u javnosti, ali ta pozicija mu je itekako dobro došla i zato što mu je pružila priliku da intenzivne dužnosti ministra spoji sa kampanjom za najviše stranačke dužnosti. Za razliku od nekih drugih, mogao je u sjeni državnih obveza obaviti i stranačke.

U slučaju Željka Jovanovića pokazalo se da (pre)žestoka medijska kampanja može biti itekako kontraproduktivna. No, da je Bernardić čekao da ga primijete, danas nitko za njega ne bi ni čuo.

Slično se može reći i za ministra Gordana Marasa, no u slučaju Željka Jovanovića ta teza očito pada u vodu, odnosno, pokazalo se da (pre)žestoka medijska kampanja može biti itekako kontraproduktivna. Njegov bukački stil imponira dijelu javnosti koja promjene želi sad i odmah, no jednom dijelu stranačkih kolega očito nije imponirao ništa više nego onom dijelu javnosti koja je, bez obzira na stranačke sklonosti, iziritirana njegovim rušilačkim stilom koji stvara dosta štete, a iza kojega ne dolaze vidljive projene na bolje. Jurcajući na svaku crvenu krpu, Jovanović je naštetio i sebi i stranci.

Da je Bernardić čekao da dođe na njegov red, gledajući kako mimo njega prolaze sijede glave, vjerojatno bi propustio svoju najveću šansu u političkoj karijeri. Slično vrijedi i sad: bude li stajao po strani, gledajući kako namještaju nekog drugog kandidata - prilika se možda više nikad neće ponoviti.

Jovanoviću je ministarska pozicija, dakako, osigurala mjesto u predsjedništvu, no nikakvog prolaza nije bilo za riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, neuspjeh koji je još više naglašen time što je potpredsjedničko mjesto uvjerljivo dobio njegov suparnik Zlatko Komadina, za kojega javnost nije bila sigurna kakav mu je stranački rejting nakon neuspješne ministarske avanture. Pokazalo se da je njegova baza i dalje čvrsta i to očito ne samo u Rijeci, te da u stranci i dalje cijene njegov stil rada. Koliko je tu trgovine bilo, tek će se vidjeti. Činjenica da se njega automatski nipošto ne svrstava u 'Milanovićeve ljude' ne mora se nužno iščitavati kao negativna poruka Zoranu Milanoviću, čije je pozicija za sada još uvijek nedodirljiva, a u SDP-u mu stvarno zamjeraju jedino politiku široke ruke prema Radimiru Čačiću i HNS-u u cjelini. Dakako, glas za Komadinu imao je značenje davanja podrške potencijalnoj oporbi unutar stranke, što je u svakom slučaju dobro za održavanje višeglasja i demokratske ravnoteže. Ako je netko sumnjao, Komadina je, dakle, ponovno u igri i njegova riječ ponovno se sluša.

Kao što je bilo preuranjeno reći da je Bernardić izgorio, tako je danas još prerano reći da mu je kandidatura osigurana, o tome će vjerojatno odlučiti tajna istraživanja javnog mišljenja u Zagrebu i to po svoj prilici ne na temelju rejtinga Davora Bernardića - već na temelju rejtinga Milana Bandića!

Riječ Rajka Ostojića također od jučer ima dodatnu težinu, a kad on danas ponavlja da za njega nema dvojbe da bi Davor Bernardić trebao biti SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, to je ozbiljan vjetar u njegova jedra. Mnogi su komentirali da je Bernardićeva samokandidatura pogrešan potez te da će mladac ovaj put sigurno izgorjeti. No, svi zaboravljaju da u suprotnom za njega - da se do sada ponašao tako samozatajno kako se od njega očekuje - danas nitko ne bi ni čuo. Da je čekao da dođe na njegov red, gledajući kako mimo njega prolaze sijede glave, vjerojatno bi propustio svoju najveću šansu u političkoj karijeri. Slično vrijedi i sad: bude li stajao po strani, gledajući kako namještaju nekog drugog kandidata - prilika se možda više nikad neće ponoviti.

Da Bernardić nije završena priča, pokazuje i njegov jučerašnji ulazak u predsjedništvo stranke - SDP u svakom slučaju nije sebi mogao dopustiti da zaobiđe čelnika najveće gradske organizacije u državi, no to sigurno nije jedini razlog njegovog prolaska. Kako ističe Rajko Ostojić, koji je bio njegov bliski suradnik u gradskoj organizaciji, Bernardić je najlogičniji izbor za SDP-ovog kandidata za gradonačelnika metropole.

Dakako, kao što je bilo prerano reći da je Bernardić izgorio, tako je danas još prerano reći da mu je kandidatura osigurana, o tome će vjerojatno odlučiti tajna istraživanja javnog mišljenja u Zagrebu i to po svoj prilici ne toliko na temelju rejtinga Davora Bernardića - koliko na temelju rejtinga Milana Bandića! Trijumfalni povratak već otpisanog gradonačelnika SDP-u je najgora noćna mora, trenutno još uvijek veća i od Karamarka i financijske krize zajedno. U SDP-u tako danas manje razmišljaju o tome tko bi bio najbolji zagrebački gradonačelnik, više su opsjednuti time tko može sigurno pobijediti Bandića.
No, odluče li se u tom strahu pokušati instalirati nekog kandidata sa strane, poput Josipa Kregara, teško bi to bilo uvjerljivo objasniti i stranci i biračima, k tome takav već sutra može otkazati poslušnost. A ako smatraju da Bernardić nije u stanju obaviti tu zadaću, pitanje je što uopće radi tako visoko u hijerarhiji vladajuće stranke?