Zagreb

ZA DAROVITE: Sveučilište u Zagrebu objavilo popis dobitnika stipendija

Stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata u siječnju je već dobilo sto studenata, a sada su objavljena i imena studenata koji će stipendije Sveučilišta dobiti u drugom krugu.

Piše: PolitikaPlus

Sveučilište u Zagrebu objavilo je danas na svojoj internetskoj stranici popis studenata dobitnika stipendija za akademsku godinu 2011./2012., kojih je u svim kategorijama 286, što je za 46 posto više nego prethodnih godina.

Stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata u siječnju je već dobilo sto studenata, a sada su objavljena i imena studenata koji će stipendije Sveučilišta dobiti u drugom krugu.

Stipendije se dodjeljuju u tri kategorije, njih sto u okviru kategorije za izvrsnost, 76 ih je namijenjeno studentima slabijeg socijalno-imovinskog statusa, a deset studentima s invaliditetom, izvijestilo je Sveučilište u Zagrebu.

Tom odlukom Sveučilište pokazuje socijalnu osjetljivost u poticanju studiranja najranjivijih skupina studenata, a to su studenti slabijeg socijalno-imovinskog statusa i studenti s invaliditetom, ističe se u priopćenju.

Svečana dodjela stipendija održat će se 15. lipnja u auli Rektorata na dvije svečanosti, na prvoj će rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak dodijeliti stipendije studentima iz prirodoslovnog, tehničkog, biomedicinskog i biotehničkog područja, a na drugoj će ih dobiti studenti iz društvenog, humanističkog i umjetničkog područja.

Sveučilišna stipendija iznosi 1000 kuna mjesečno, a opći kriteriji pri vrednovanju molbi pristiglih na natječaj, objavljen krajem veljače, bili su uspješnost u studiju, odnosno prosjek ocjena svih ispita koje je do prijave student položio, godina studija, duljina studiranja i broj stečenih ECTS bodova, kao i dodatna postignuća kandidata.

Sveučilišne stipendije za izvrsnost dodjeljuju se redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija koji su postigli visoke rezultate u dosadašnjem studiranju, a kandidati za tu kategoriju morali su biti rangirani među deset posto najuspješnijih studenata na studijskoj godini, u skladu s propisima matičnog fakulteta ili akademije na kojem studiraju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, sveučilište, stipendija