Zagreb

PROGNOZE: Moody's nakon Zagreba negativno ocijenio i Zagrebački holding

Kreditni rejting Zagrebačkog holdinga ograničava i njegova slaba likvidnost i značajan teret dugova.

Piše: PolitikaPlus

Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's izmijenila je prognozu za kreditni rejting Zagrebačkom holdingu iz stabilne u negativnu, uz zadržavanje postojećeg rejtinga, u skladu s odgovarajućim odlukama vezanim za kreditni rejting Grada Zagreba.


Odluka Moody'sa o zadržavanju postojećeg rejtinga Zagrebačkom holdingu ali o izmjeni njegove prognoze iz stabilne u negativnu ponajprije odražava njegove snažne institucionalne i financijske veze s Gradom Zagrebom, kao jedinim utemeljiteljem i vlasnikom Holdinga, što se očituje u subvencijama kao i u reguliranju tarifa u većem dijelu poslovanja, navodi se u priopćenju Moody'sa od utorka.

U agenciji napominju da rejting uključuje i snažan nadzor Grada Zagreba nad Holdingom, kao i monopolistički status tog poduzeća i njegovu stratešku ulogu za gradski komunalni sektor

U agenciji napominju da rejting uključuje i snažan nadzor Grada Zagreba nad Holdingom, kao i monopolistički status tog poduzeća i njegovu stratešku ulogu za gradski komunalni sektor.

Kreditni rejting Zagrebačkog holdinga ograničava i njegova slaba likvidnost i značajan teret dugova, stoji nadalje u priopćenju.

Stabilizacija odnosno pozitivne promjene u rejtingu Grada Zagreba mogli bi generirati pritiske na povećanje rejtinga Zagrebačkom holdingu, i to pod uvjetom da se značajno poboljšaju njegovi operativni i financijski rezultati i likvidnost, uz održivo smanjenje duga, navodi se u priopćenju agencije Moody's.

Sniženje rejtinga Grada Zagreba moglo bi pak utjecati na sniženje rejtinga Zagrebačkog Holdinga, kao i negativne promjene u institucionalnom i financijskom okviru u kojem gradsko poduzeće posluje, te slabiji poslovni rezultati i povećana izloženost dugu, tumače u Moody'su.

 

>> Agencija Moody's: Zagreb je bogat grad prvenstveno zbog novca kojeg dobiva od države

Agencija je 4. lipnja izmijenila prognozu za kreditni rejting Zagreba iz stabilne u negativnu, uz zadržavanje postojećeg rejtinga Baa3, u skladu sa sličnom odlukom od 31. svibnja kojom je potvrđen postojeći kreditni rejting Hrvatske, ali je prognoza izmijenjena iz stabilne u negativnu, stoji nadalje u priopćenju Moody'sa od utorka.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, moody's, zagrebački holding