A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/mirela-holy-110.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Pametna vlada ostavku ministrice okrenula bi u vlastitu korist | Politika+
IVAN HRSTIĆ

OSTAVKA MIRELE HOLY: Pametna vlada ostavku ministrice okrenula bi u vlastitu korist

Za mnoge na vlasti poruka će biti samo jedna - ne treba ostavljati pisane tragove svojih intervencija.

Piše: Ivan Hrstić

Da u ovoj vladi netko doista ozbiljno promišlja odnose s javnošću, ostavka ministrice Mirele Holy nipošto ne bi morala biti tako dramatična činjenica i krunski dokaz neusklađenosti, lošeg funkcioniranja i kontinuiteta zloporabe vlasti. Premijer bi izišao pred javnost, rekao bi nešto otprilike ovako:

"NE! Ovo nije HDZ! Ovdje se za greške podnose konzekvence! Ministrica Mirela Holy nije imala loše namjere, no to što je ona napravila jednostavno se NE radi, to je možda moglo proći dok je bila oporbena zastupnica u parlamentu, ali nipošto NE MOŽE proći kod onoga tko je na tako visokom izvršnom položaju. I to je to," rekao bi premijer i time pokazao da je doista drugačiji od drugih. Možda na koncu i kaže nešto slično tome, no nažalost, efekt neće biti ni približno takav kakav bi bio da je istupio barem 24 sata prije i po kratkom postupku riješio narastajući skandal. Vlade jednostavno moraju imati strategije za takve slučajeve, jer oni se jednostavno događaju, no ova je ponovno zatečena u nepripravnosti, iako im je barem 24 sata ranije najavljeno da će priča o stranačkom nepotizmu biti objavljena na nacionalnoj televiziji.

VIDEO - ŠTO JE REKAO MILANOVIĆ:
Mogu ja sad govoriti o poštenju gospođe Holy, ali to se ne smije događatI >>>>

Mirela Holy je pokazala da joj ni danas nije baš jasno što je pogrešno napravila, osim što je prihvatila kao činjenicu ono u što su je uvjerile njezine stranačke kolege - da je nanijela političku štetu svojoj stranci i vladi u kojoj radi. Tim svojim neshvaćanjem situacije Holy nas je, nažalost, stavila u priliku da se zapitamo koliko je još stvari u kojima ona i drugi predstavnici izvršne vlasti uopće nisu svjesni da su u sukobu interesa - iako bi toga morali biti svjesni.

MILANOVIĆ I MALO VITRA

K tome, Milanović se za to vrijeme odmarao u luksuznom ljetnikovcu svojeg prijatelja, jednog od najbogatijih hrvatskih poduzetnika, Emila Tedeschija. Ne, nije zločin ni prijestup održavati svoja prijateljstva, no ono što je u svakom slučaju dopušteno građaninu Milanoviću više je nego dvojbeno za premijera Milanovića.

Svjetlosnim godinama je to daleko od onog sad već poslovičnog Sanaderovog 'malo vitra', no predstavnici izvršne vlasti moraju znati da za njih vrijede drugačija pravila, da čak ni od najboljih školskih prijatelja ne smiju primati nikakvu vrijednost iznad simbolične, da moraju ljetovati isključivo o vlastitom trošku te da sam nedostatak zle namjere nije dovoljno opravdanje.

HOLY SHIT?!? HOLY PODNIJELA OSTAVKU!

No vratimo se na slučaj Holy. Milanovića ipak treba donekle razumjeti, jer ministrica koja mu je višegodišnja bliska suradnica i prijateljica, dugo se opirala, kopala je noktima i zubima sve do zadnjeg trenutka, čak pokušavajući problem svoje nedopuštene intervencije pretvoriti u pitanje tko je taj koji je njezinu e-poštu dostavio novinarima i znači li to da ju netko špijunira - novinari, policija, tajne službe - tko li?

Pokazala je, nažalost, da joj ni danas nije baš jasno što je pogrešno napravila, osim što je prihvatila kao činjenicu ono u što su je uvjerile njezine stranačke kolege - da je nanijela političku štetu svojoj stranci i vladi u kojoj radi, te da se, kako saznajemo od jednog istaknutog SDP-ovca, mora povući u prvom redu kako bi zaštitila premijera.

Naravno da u ovom trenutku slave lobiji koje ona proziva, no sasvim je jasno da Siniša Kovačić, urednik HRT-a novinar koji godinama ima izvrsne veze u HŽ-u, do njenog pisma nije došao ni prisluškivanjem ni preko tih lobija - već preko svojih pouzdanih izvora u HŽ-u, odnosno da je Rene Valčić još nekome pokazao to pismo. Da sam na Valčićevom mjestu, ni ja ne bih odolio da to još nekome ne pokažem. A da radim u HŽ-u, tvrtki u kojoj je najavljeno na tisuće otkaza, da pritom nemam vezu u ministričinom kabinetu, te da u rukama imam ovakav m inistarski biser, također bih našao svoj put do medija. I time ne bih napravio ništa nelegitimno ni nelegalno. Takvo pismo jednostavno ne može biti privatna korespondencija. Čak i da ima takvu formu, sadržaj ovog pisma od vitalnog je interesa za javnost. Što se na koncu i dokazalo, ministričinom ostavkom.

Lijepo je znati da mediji još uvijek imaju moć da mijenjaju stvari, no isto tako ne treba biti naivan, jer će za mnoge na vlasti poruka ovog slučaja biti samo jedna - ne treba ostavljati pisane tragove svojih intervencija. Iskusni to obavljaju telefonom, ili još sigurnije, uz kavu ili janjetinu. Da je ministrica Holy doista među onima kojima je takva vrsta političkog poduzetništva svakodnevica, takva greška vjerojatno joj se nikad ne bi dogodila.

HEIDI U BARBALANDU

Tim svojim neshvaćanjem situacije Holy nas je, nažalost, stavila u priliku da se zapitamo koliko je još stvari u kojima ona i drugi predstavnici izvršne vlasti uopće nisu svjesni da su u sukobu interesa - iako bi toga morali biti svjesni.

Njeno pismo doista je višestruko skandalozno, jer razotkriva ne samo na koji način ministri i razni ministrići svakodnevno vrše pritisak kako bi se napravile usluge njihovim prijateljima, rođacima ili stranačkim kolegama. Pokazuje i na koji način se ministarstva i uprave državnih poduzeća čiste od nepoćudnih. Tajnica Heidi tako je bila nepoželjna jer je (pogrešno) identificirana kao politički namještenik šefa uprave kojeg je postavio HDZ. Vraćena je tajnica koju je radila još sa šefom uprave HŽ-a kojeg je svojedobno postavila Račanova vlada. No, budući da je u međuvremenu, na intervenciju SDP-ove ministrice, na koncu gospođa Heidi (ovaj put ispravno) identificirana kao supruga istaknutog SDP-ovca i ministričinog kolege, za nju je pronađeno drugo radno mjesto te neće doživjeti sudbinu nekoliko tisuća HŽ-ovaca koji će ostati na cesti. Nakon svega, ponajveći kuriozitet u ovome je - kako je, pobogu, 'HDZ-ov' šef HŽ-a zaposlio 'SDP-ovu' tajnicu?!?

DRAGI BARBA, OVO ĆU TI REĆI SAMO JEDNOM...

Jučer sam u 3. Dnevniku HRT-a imao priliku komentirati slučaj, pa sam između ostaloga rekao da zahvaljujem novinarima, ne zato što su tako efikasno preko noći torpedirali jednog ministra, jer to samo po sebi nije nešto za slavlje, već što su nam pokazali da ipak nema nedodirljivih kad se radi o zloporabi vlasti, barem onda kad ih ulovimo do laktova u pekmezu, kao što se dogodilo u ovom slučaju.

Lijepo je znati da mediji još uvijek imaju moć da mijenjaju stvari, no isto tako ne treba biti naivan, jer će za mnoge na vlasti poruka ovog slučaja biti samo jedna - ne treba ostavljati pisane tragove svojih intervencija. Iskusni to obavljaju telefonom, ili još sigurnije, uz kavu ili janjetinu. Da je ministrica Holy doista među onima kojima je takva vrsta političkog poduzetništva svakodnevica, takva greška vjerojatno joj se nikad ne bi dogodila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ostavka, zoran milanović, mirela holy