IVAN HRSTIĆ

STRANPUTICE VLASTI: Treba li i Rene Valčić podnijeti ostavku: Smijenio tajnicu jer je krivo mislio da je HDZ-ovka?

Hoće li Valčić otkriti kome je sve pokazao pismo?

FOTO: D. Oracle
Piše: Ivan Hrstić

Da u jednoj rečenici parafraziram Zorana Milanovića: Koliko god inače bila pametna, poštena i vrijedna, Mirela Holy napravila je nešto neoprostivo glupo i za to platila u demokratskom svijetu uobičajenu i odgovarajuću cijenu. E sad, potpitanje može biti je li neoprostivo to što je intervenirala za stranačkog kolegu, to što je pri tom ostavila pisane tragove i k tome uhvaćena pri (ne)djelu ili to što je time nanijela političku štetu premijeru, vladi i svojoj stranci. No, ta lažna trojba (točni su svi ponuđeni odgovori) je već pomalo passé, vrijeme je da malo razmotrimo onoga kome je njezina molba upućena - predsjednika uprave HŽ-a, Renea Valčića.


Treba li i on podnijeti ostavku, pitanje je sad?

Kako sam već napisao, e-poruka ministrice Holy višestruko je skandalozna, jer razotkriva ne samo na koji način ministri i razni drugi koji drže svoj komadić vlasti svakodnevno vrše pritisak kako bi se napravile usluge njihovim stranačkim ili stvarnim rodijacima. Pokazuje i na koji način se ministarstva i uprave državnih poduzeća prilikom promjene vlasti čiste od nepodobnih i nepoćudnih. Pročitajmo ponovno ovu prepisku:

.....

 

.....

 


----Original Message-----
From: Mirela Holy
Sent: Sunday, March 04, 2012 9:24 PM
To: Rene Valčić
Subject: Zamolba

Poštovani kolega Valčić,

kontaktirao me gospodin Goran Mazija, naš stranački kolega i član Savjeta za zaštitu okoliša SDPH, čija supruga Heidi radi na mjestu poslovne tajnice u uredu predsjednika uprave HŽ Holdinga. Heidi je na ovom radnom mjestu provela svega godinu dana, odnosno na ovo je radno mjesto došla nakon 15 godina rada u zagrebačkom Gradskom poglavarstvu. Gospođa Heidi ima položen državni ispit, govori i piše na njemačkom i engleskom jeziku, a na sadašnje radno mjesto primljena je temeljem natječaja. Obraćam Vam se jer je Heidi stekla dojam da ju se pogrešno veže uz Rogožarovo političko imenovanje te se boji da ćete zbog toga s njom raskinuti ugovor o radu. Molim Vas da razmotrite mogućnost zadržavanja gospođe Heidi u HŽ-u na nekom drugom radnom mjestu.

U nadi da ćete razmotriti ovu zamolbu srdačno Vas pozdravljam i želim Vam puno uspjeha na novoj funkciji!

Srdačno,

Mirela Holy


------------------------------------


Poštovana gospođo Holy,

iskreno mi je žao da ste uznemiravani zbog određenih rješenja rasporeda zaposlenika u HŽ Holdingu. Iako mi nije namjera opravdavati se, želim napomenuti da svrha tih promjena nije niti osobne niti političke naravi, već je to isključivo funkcionalno pitanje. Naime, na mjesto tajnice je vraćena gospođa koja je taj posao radila za mandata više uprava, pa tako i Marijana Drempetića, i za koju smatram da je adekvatno rješenje u kontekstu mog načina rada. Gospođi Mazija sam izrekao taj svoj stav i napomenuo da neće biti zakinuta niti za jedno svoje pravo te da ćemo nastojati što prije pronaći za nju odgovarajuće rješenje. To samo po sebi isključuje raskid ugovora o radu, a posebno bilo kakvu primisao o šikaniranju ili osveti. Dakle, za pronalaženje odgovarajućeg rješenja potrebno je samo vrijeme i ponešto strpljenja i povjerenja. Vjerujte, u onome što je ostavljeno, tako nešto će iziskivati izuzetan napor, ali stav je Uprave da se nećemo spuštati na razinu prethodnika.

Zahvaljujem se na dobrim željama koje i Vama upućujem.

S poštovanjem,

Rene Valčić


 

 

 

 


Valčić bi u normalnom svijetu bio još jedan kandidat za ostavku, iako je malo vjerojatno da će je u ovom našem malom svijetu netko doista zahtijevati, jer je Hrvatska ministričinom ostavkom za neko vrijeme višestruko zadovoljila svoje inače skromne demokratske apetite.

Sjajan siže za neku Brešanovu satiru:

Tajnica Heidi bila je nepoželjna jer je (pogrešno) identificirana kao politički namještenik šefa uprave kojeg je postavio HDZ. Vraćena je tajnica koja je radila još sa šefom uprave HŽ-a kojeg je svojedobno postavila Račanova vlada. No, budući da je u međuvremenu, na intervenciju SDP-ove ministrice, gospođa Heidi (ovaj put ispravno) identificirana kao supruga istaknutog SDP-ovca i ministričinog kolege, za nju je pronađeno drugo radno mjesto te joj obećano da ona neće doživjeti sudbinu nekoliko tisuća HŽ-ovaca koji će ostati na cesti.

Nakon svega, ponajveći kuriozitet je - kako je, pobogu, 'HDZ-ov' šef HŽ-a zaposlio 'SDP-ovu' tajnicu?!?


Iako su mediji u prvim tekstovima navodili da Valčić nije udovoljio ministrici,
nakon što smo u ruke dobili i njegov odgovor, postalo je jasno da ta tvrdnja baš i nije utemeljena. Naime, Valčić je već postavio novu/staru poslovnu tajnicu, a ministrici Holy obećao je da će, 'iako će to iziskivati izuzetan napor' za smijenjenu gospođu Heidi iznaći drugo zadovoljavajuće rješenje. To vjerojatno može biti shvaćeno i kao pohvalna ljudska reakcija, no, jasno je da je teško očekivati da se sličan 'izuzetan napor' uloži u spašavanje nekih od 3.000 anonimnih radnih mjesta koja u sljedećem razdoblju odlaze u povijest, a na ulicu idu oni koji nisu imali kome pisati.

Valčić bi tako u normalnom svijetu bio još jedan kandidat za ostavku, iako je malo vjerojatno da će je u ovom našem malom svijetu netko doista zahtijevati, jer je Hrvatska ministričinom ostavkom za neko vrijeme višestruko zadovoljila svoje inače skromne demokratske apetite. Razlozi za još jednu ostavku? Idemo redom. Birajte točan odgovor:

a) smijenio je osobu zbog njezine krivo prepostavljene političke pozadine, dakle, da je ona izbor predsjednika uprave kojeg je postavio HDZ

b) obećao je zaštititi kad je saznao njezinu stvarnu političku pozadinu, dakle da je supruga istaknutog SDP-ovca i bliskog suradnika ministrice u vladi Zorana Milanovića

c) dopustio je da njegova e-prepiska s ministricom procuri u javnost, izloživši je trećim osobama

d) on i dalje ne smatra da je, kako u ministričinoj poruci, tako ni u njegovom odgovoru, bilo što sporno, što pokazuje da mu ovakav vid pritiska ili intervencije (tako je to nazvao i sam Milanović!) nije nimalo stran ili odbojan.


Naravno, ne morate previše razmišljati, svi ponuđeni odgovori su točni. No, možete dodati e) ili f), ako vam pada na pamet.

Valčić je danas reagirao priopćenjem u kojem tvrdi da ni na koji način nije distribuirao to pismo, usmjeravajući vodu na mlin ministrice u ostavci, koja je čak i novinare HRT-a u jednom trenutku optužila za špijuniranje. No, Valčić  ne spominje možda ključni podatak - je li tom prepiskom u bilo kojem trenutku raspolagao netko treći? Svi znamo da su dva-tri klika dovoljna da se takva poruka pošalje dalje. U HŽ-u tvrde da je poruka tjednima kolala od računala do računala, izazivajući zgražanje i podsmijeh onih koji će se naći na popisu za odstrel. Novinar HRT-a objavio ju je dan nakon što je stigla do njega. Je li čistačica slučajno krpom pritisnula >>Forward<< i >>Enter<<?

Ako nikom drugom, Valčić će barem novinarima morati odgovarati na takva pitanja, a ne na ona koja postavlja sam sebi.
U HŽ-u neki navode da se ne sjećaju tog natječaja na kojem je, kako navodi Holy, primljena Heidi Mazija, pa je i to jedno od pitanja koja mu se mogu postaviti.

Što se tiče Mirele Holy, za nju ne trebamo brinuti, ona sasvim sigurno neće na ulicu, čeka je isto tako izdašna zastupnička plaća. Ono što je dobro je da sad ponovno može pisati kome god hoće (doduše, s oprezom, jer sad više nije u opoziciji, i dalje predstavlja one koji drže moć u rukama). To znači da se možemo nadati da joj se i onih 3.000 može s povjerenjem obratiti te da će Valčić morati povećati kapacitet svojeg e-sandučića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, mirela holy, , rene valčić