Hrvatska

REAKCIJE: Zagreb Pride: Split nije prošao popravni ispit, na osiguranje je potrošeno milijun kuna!

'Od vlade RH zahtijevamo punu obiteljsku ravnopravnost.'

Piše: PolitikaPlus

U organizaciji Zagreb Pridea ne dijele oduševljenje predstavnika vlade i dijela medija današnjim 'besprijekornim' Split Prideom, svjesni izvanrednih mjera sigurnosti koje su poduzete kako ne bi bilo incidenata. Također očekuju od Vlade da ne stane na deklarativnoj podršci te da će jednako tako stati iza njih kad se budu donosili zakoni koji osiguravaju njihovu jednakopravnost u društvu. Priopćenje Zagreb Pridea donosimo u cijelosti:

Od ministrica i ministara Vlade RH koji su danas bili u Povorci ponosa Split Pridea, kao i od Vlade i Sabora u cjelini, zahtijevamo da odmah pristupe izradi svih potrebnih zakona kojima bi se pravni, društveni i obiteljski položaj LGBT osoba, parova i obitelji u RH u potpunosti izjednačio s pravima svih ostalih naših sugrađanki i sugrađana.

"Grad Split danas nije prošao popravni ispit, niti test tolerancije. Hrvatska policija pokazala je, za razliku od prošle godine, da kad hoće, može osigurati pravo na javno okupljanje svih građana i građanki Republike Hrvatske.

U Splitu su danas pobijedili otpor i borba LGBT zajednice, splitskih lezbi i pededera, bipsića/ki, trandži, naših obitelji i naše djece. Pokazali smo, ne samo da imamo pravo javno iskazivati svoj seksualni i rodni identitet, već i da je on važno i društveno i političko pitanje ove zemlje.

Stoga, od ministrica i ministara Vlade RH koji su danas bili u Povorci ponosa Split Pridea, kao i od Vlade i Sabora u cjelini, zahtijevamo da odmah pristupe izradi svih potrebnih zakona kojima bi se pravni, društveni i obiteljski položaj LGBT osoba, parova i obitelji u RH u potpunosti izjednačio s pravima svih ostalih naših sugrađanki i sugrađana.

Na "popravnom ispitu" bez mogućnosti ponavljanja pali su gradonačelnik Željko Kerum, njegova sestra, splitska gradska uprava i komunalne službe.

Nažalost, zbog lanjskih izljeva fašizma i mržnje, i ovogodišnjeg kontinuiranog širenja netolerancije i pozivanja na nasilje, osiguranje Povorke ponosa Split Pridea stajalo je nas porezne obveznike više od milijun kuna. Svaku kunu i lipu te sume potrošili su lanjski nasilnici i homofobi, razni ovogodišnji huškači i osobno Željko Kerum.

Što znači biti Splićanin i Splićanka, što znači voljeti i poštivati svoj grad vidjelo se danas na Rivi, i vidjet će se iduće subote, 16.6. od 14h na Trgu žrtava fašizma u Povorci ponosa jedanaestoga Zagreb Pridea.

ZAGREB PRIDE"
Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HOMOSEKSUALNOST, ZAGREB PRIDE, SPLIT PRIDE