Zagreb

TRIBINA: Milan Bandić otvorio tribinu o prevenciji nasilja među mladima

Po riječima pomoćnice pročelnice toga Ureda Romane Galić, istraživanje pokazuje da 62,7 posto mladih ostaje vani do kada želi, a zabrinjavajuće je da je među njima 35 posto maloljetnika.

Piše: PolitikaPlus/Hina
Po riječima pomoćnice pročelnice toga Ureda Romane Galić, istraživanje pokazuje da 62,7 posto mladih ostaje vani do kada želi, a zabrinjavajuće je da je među njima 35 posto maloljetnika. Pritom čak 48,1 posto mladih navodi da svoje slobodno vrijeme provodi u kafićima pa se, kazala je Galić, trebamo zapitati dajemo li im alternativu te ocijenila alarmantnim što 52,8 posto mladih navodi konzumaciju alkohola kao način provođenja slobodnog vremena.

Na Informativno-edukativnoj tribini o prevenciji nasilja među mladima, koju je danas otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u Velikoj dvorani KD "Vatroslav Lisinski", rečeno je kako je Zagreb grad u kojem nije opasno živjeti i da se mladi u njemu osjećaju sigurno premda je oko trećine ispitanika, većinom maloljetnika, u istraživanju "Mladi i sigurnost", izjavilo da su bili izloženi nekom obliku nasilja.

Istraživanje je na uzorku od gotovo 1400 mladih, između 15 i 27 godina, proveo Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a mlade su ispitivali na mjestima gdje se okupljaju: u kafićima, u parkovima, na okretištima tramvaja i slično kako bi se vidjelo gdje provode svoje slobodno vrijeme.

Po riječima pomoćnice pročelnice toga Ureda Romane Galić, istraživanje pokazuje da 62,7 posto mladih ostaje vani do kada želi, a zabrinjavajuće je da je među njima 35 posto maloljetnika. Pritom čak 48,1 posto mladih navodi da svoje slobodno vrijeme provodi u kafićima pa se, kazala je Galić, trebamo zapitati dajemo li im alternativu te ocijenila alarmantnim što 52,8 posto mladih navodi konzumaciju alkohola kao način provođenja slobodnog vremena.

Naglasila je da se većina mladih ispitanika, njih 54,5 posto, u Zagrebu osjeća sigurno, a 32 posto djelomično sigurno.

"Povjerenje mladih je kapital kojeg ne smijemo izgubiti i to predstavlja odgovornost za cijelu društvenu zajednicu", kazala je Galić i dodala kako mladi koji se ne osjećaju sigurnima kao razlog tome navode pojedince, huligane. Radi povećanja sigurnosti, predlažu, uz ostalo, više policajaca i nadzora, češći gradski prijevoz noću, bolju uličnu rasvjetu i više mjesta i klubova za mlade.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je i inicijator tribine na kojoj su se okupili brojni predstavnici ministarstava, državnih i gradskih institucija rekao je da u Zagrebu gotovo da i nema ureda u čijoj nadležnosti nije upravo tema prevencije nasilja među mladima. Posebnu pažnju, rekao je, posvećuju zlostavljanoj i zanemarivanoj djeci i mladima te poduzimaju mjere i akcije kako bi se nasilje među mladima svelo na najmanju moguću mjeru. Naglasak daju i populacijskoj politici te preventivnim mjerama radi sprečavanja neprihvatljivog ponašanja mladih jer današnje vrijeme ekonomske i moralne krize, kaže Bandić, pogoduje maloljetničkoj delikvenciji.

"Sa strategije javne politike u kojoj se obraćamo mladima s 'nemoj, nemoj', trebamo prijeći na strategiju 'budi oprezan, budi pametan'", kazao je Bandić i dodao kako Grad Zagreb podržava nastojanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje uvodi zdravstveni odgoj u osnovne i srednje škole propagirajući zdravi način života, spolnu i rodnu ravnopravnost te provodi prevenciju ovisnosti i nasilničkog ponašanja.

Policijska uprava zagrebačka koja je, uz Vijeće za prevenciju Grada Zagreba, organizator današnje tribine, također je priredila brojna predavanja o pojavnim oblicima i prevenciji nasilja među mladima, postupanju policije prema maloljetnim počiniteljima prekršaja i kaznenih djela, obvezi uskraćivanja prodaje alkohola maloljetnim osobama i poticanju mladih da se umjesto kolnikom, kreću obojanim pothodnikom.

Iz PUZ-a su priredili i tri radionice pod nazivom "Budi muško, mijenjaj pravila" čiji je cilj potaknuti dječake na promišljanje i ispravno ponašanje da pravi muškarac poštuje djevojke, cijeni druge ljude i ne koristi nasilje.

Predavanja su priredili i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet - Odsjek za poremećaje u ponašanju, Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, Dom zdravlja Zagreb-Zapad, zagrebačke osnovne škole, a predstavile su se i brojne udruge: "Hrabri telefon", Centar za djecu, mlade i obitelj "Modus" koji daje psihološku podršku obiteljima s kronično bolesnom djecom, Savjetovalište "Luka Ritz", Hrvatska udruga socijalnih pedagoga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, milan bandić, tribina, mladi