IVAN HRSTIĆ

AFERA HOLY : Holy ruši vladu: Njezine optužbe protiv Čačića udaraju u same temelje koalicije!

Kad bi se dokazalo da je prisiljena na ostavku zbog Čačićevog pritiska, bio bi to potres.

Piše: Ivan Hrstić

Kao što je i najavila, ministrica u ostavci podigla je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu i MUP-u, zbog sumnje na neovlašteno prisluškivanje i nadzor elektroničke pošte, čime joj je prekršeno pravo zaštite privatnosti, što je, istaknula je, temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Dakle, barem na prvi pogled, dalo bi se zaključiti da Holy vjeruje da mediji do njezine prepiske nisu došli legalnim putem, ili barem da je netko u tom lancu prekršio zakon.

No, u što god ona stvarno vjerovala - ovo je njezin pokušaj da medvjeda istjera iz brloga.

Je li Radimir Čačić medvjed kojeg Holy želi dimom istjerati van? Ako jest, i ako u tome uspije, ona će time vladajućoj koaliciji nanijeti još mnogo više štete nego ovim pismom, koje je, vjerujemo svi, mnogo nevinije od onoga što se svakodnevno događa na vrhu vlasti, samo što pravi lisci svoje manipulacije vještije skrivaju. Štetu će nanijeti ne samo HNS-u i koaliciji, već i svojoj stranci, SDP-u te premijeru zbog čijeg je političkog integriteta podnijela ostavku. No, ako se pokaže da je u pravu, javnost joj to neće moći zamjeriti.

Dakako, u ovoj državi nipošto se ne smije apriori odbaciti mogućnost da je ministrica stvarno bila 'prisluškivana', koliko god to izgledalo malo vjerojatno (VIDEO Ivo Josipović: Sigurnosne službe nemaju ništa s plasiranjem e-maila Mirele Holy u javnost >>>), no, kao najlogičniji izvor nameće se upravo njezin 'sugovornik' - predsjednik uprave HŽ-a Rene Valčić, bilo da je osobno novinarima dao tu prepisku, ili da ju je pokazao ili učinio dostupnim trećim osobama.

Prvu mogućnost Valčić je već odlučno demantirao, no u tom demantiju nije spominjao tko je sve osim njega još vidio ili mogao vidjeti dokaze o ministričinoj intervenciji za poštedu od otkaza supruzi njezinog stranačkog suradnika. Također, Valčić se još uvijek nije odazvao na pozive sa HRT-a da u dnevnoj informativnoj emisiji uživo odgovori na to pitanje. Kako navodi novinar koji je prvi objavio skandalozno pismo, ono je tjednima, ako ne i mjesecima kružilo po HŽ-u, prije no što se netko odlučio da ga proslijedi medijima.

No, u međuvremenu je isplivao niz novih sumnjivih okolnosti koji povlače mnoga dodatna pitanja Valčiću, ali i nekim drugima koji su možda umiješani u ovu aferu.

Ministrica Valčiću je očito pisala u uvjerenju da je on pogrešno identificirao Heidi Maziju kao tajnicu koju je postavio bivši HDZ-ov predsjednik uprave, pa ga naivno obavještava da ona to nije, jer da je došla po natječaju te da je ona supruga njihovog uvaženog stranačkog kolege Gorana Mazije. Gospođa Heidi je jedno jutro došla na posao, a nova tajnica (ili nova-stara, jer je tu bila radila u još doba Marijana Drempetića) samo joj je rekla da ona tu više ne radi te je uputila da se preseli u ured u potkrovlju.

Ima li stvarno Valčić veze s Čačićem, je li netko prisluškivao Holy ili Valčića, ili tko je taj u lancu onih koji su vidjeli to pismo, shvatio da se radi o vrućoj robi koja se može korisno upotrijebiti? Najlogičniji odgovor je da je pismo došlo u ruke ogorčenih HŽ-ovaca, koji su, videći kako se vezama štite povlašteni dok se u isto vrijeme planira 3.000 otkaza, napravili najlogičnije - objavili ga u medijima. No, Holy nudi nedostajuću kariku: ona ističe da joj je prvi glas o tome da na HRT-u planiraju objaviti  njezino pismo došao iz usta Ankice Mamić, vlasnice agencije za odnose s javnošću koja radi za Radimira Čačića i često istupa kao njegova glasnogovornica!

No, kako se poslije ispostavilo, pitanje je koliko je vjerojatno da Valčić nije znao tko je Heidi Mazija, jer je s njenim suprugom Goranom godinama radio u Geotehnici, a danas je on član SDP-ovih savjeta za obrazovanje i znanost te za prostorno uređenje.

Ono što je posebno zanimljivo, a što kao krunski dokaz zavjere ističu u ekološkim udrugama koje podržavaju ministricu Holy, je i da je Mazija autor jednog od tri negativna mišljenja (od ukupno četiri) koja bi mogla pokopati projekt HE Ombla, odnosno projekt njezine podzemne akumulacije.

Mnogi smatraju da se Milanović tako brzo odrekao Holy (osim što joj ovo nije prvi skandal koji dokazuje njezino političko nesnalaženje), taj što je ona postala smetnja realizaciji energetskih investicija koje su jedan od glavnih aduta u rukavu njegovog koalicijskog partnera Radimira Čačića, koji vodi glavnu riječ u gospodarskoj politici ove vlade. Ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić ekspresno je kapitulirala pred rabijatnom pojavom svojeg stranačkog čelnika, pa je tako praktično svečano javno obećala da zaštitari kulturne baštine neće biti prepreka investicijskim projektima. No, Holy se ipak pokazala kao tvrđi orah, čak se jednom prigodom i javno na sjednici vlade usprotivivši prijekim postupcima Radimira Čačića.

Čačić je pak proteklih nekoliko mjeseci kontinuirano kritizirao prethodnu vladu zbog toga što nijedan od najavljenih projekata nije ni blizu realizaciji, no sad se ispostavlja da bi slično mogli proći i mnogi od projekata koje je on sam pompozno najavljivao. A za Omblu i Srđ može direktno kriviti upravo ministricu Holy. Da ne govorimo o rješenju ministarstva kojim se zatvara varaždinsko ilegalno odlagalište otpada, dakle u Čačićevom zabranu.

Čačić u svojem komentaru dan nakon njezine ostavke nije bio sentimentalan - ukazao je na to da se vjerojatno ne radi samo o jednoj ministričinoj pogrešci, već zadnjoj u nizu, koja je vjerojatno prelila čašu premijerovog strpljenja.

Je li Radimir Čačić medvjed kojeg Holy želi dimom istjerati van? Ako jest, i ako u tome uspije, ona će time vladajućoj koaliciji nanijeti još mnogo više štete nego pismom, koje je, vjerujemo svi, mnogo nevinije od onoga što se svakodnevno događa na vrhu vlasti, samo što pravi lisci svoje manipulacije vještije skrivaju. Štetu će nanijeti ne samo HNS-u i koaliciji, već i svojoj stranci, SDP-u te premijeru zbog čijeg je političkog integriteta podnijela ostavku. Nema nikakve dvojbe da je ona na taj potez bila prisiljena, no sad nastavlja borbu, iako bi to moglo izazvati još mnogo teže posljedice, čak i ako se njene optužbe uopće ne dokažu.

Pokazavši na prstom na Čačića - pustila je neugodnu bubu u uho javnosti i medija.

Mnogi smatraju da se Milanović tako brzo odrekao Holy (osim što joj ovo nije prvi skandal koji dokazuje njezino političko nesnalaženje), taj što je ona postala smetnja realizaciji energetskih investicija koje su jedan od glavnih aduta u rukavu njegovog koalicijskog partnera Radimira Čačića, koji vodi glavnu riječ u gospodarskoj politici ove vlade.

No, prije no što i mi sami nedvosmisleno ukažemo na Radimira Čačića, tek trebamo pronaći kariku koja nedostaje.

Ima li stvarno Valčić veze s Čačićem (neki tvrde da je htio zaštititi fotelju koja mu se tresla), je li netko stvarno prisluškivao Holy ili Valčića, ili tko je taj u lancu onih koji su vidjeli to pismo, koji je shvatio da se radi o vrućoj robi koja se može korisno upotrijebiti? Najlogičniji odgovor je da je pismo došlo u ruke ogorčenih HŽ-ovaca, koji su, videći kako se vezama štite povlašteni dok se u isto vrijeme planira 3.000 otkaza, napravili najprirodniju moguću stvar - objavili ga u medijima.

No, Holy nudi drugu moguću kariku: ona ističe da joj je prvi glas o tome da na HRT-u planiraju objaviti  njezino pismo došao iz usta Ankice Mamić, vlasnice agencije za odnose s javnošću koja radi za Radimira Čačića i često istupa kao njegova osobna glasnogovornica!

"Rečeno mi je da se sprema napad na mene na HTV-u i da je novinar Siniša Kovačić po tom pitanju zvao Ankicu Mamić. Dan poslije on je objavio moje privatne mailove premda je upozoren da se radi o korespondenciji čija je privatnost zajamčena Ustavom. Mogu razumjeti to da se zbog interesa javnosti ipak odlučio objaviti mailove, ali mi nije jasno zašto je dan prije zvao Ankicu Mamić koja nema nikakve veze sa mnom i zašto nije razgovarao sa mnom?" optužuje Holy, iako teško da će na bilo kojem sudu dobiti potvrdu da je takva korespondencija privatna stvar jedne ministrice. Cilj je dijelom ostvarila, jer u ovom trenutku nitko više ni ne priča o sadržaju njezinog pisma, već samo o tome tko ga je i s kojim skrivenim ciljem pustio u javnost. (Siniša Kovačić: Ovo je izravno miješanje politike u slobodu medija! >>>)

No, igra koju je zaigrala Holy opasna je i s dalekosežnim posljedicama.


Mamić tvrdi da nikad u životu nije srela ni čula ministricu, te novinare upućuje na Aleksandru Kolarić, nekadašnju glasnogovornicu vlade u Račanovom mandatu, a danas
predsjednicu Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Kolarić nam je potvrdila da je ona, istovremeno prijateljica Ankice Mamić i prijateljica Mirele Holy, poslužila kao posrednik koji će ministricu upozoriti da se priprema priča o njoj na HRT-u. (Aleksandra Kolarić: Ankica Mamić me tražila da upozorim Holy za napad koji na nju slijedi >>>)


No, to očito ne mijenja mnogo na stvari - je li Ankica Mamić sama obavijestila Holy ili je imala posrednika.

Afera Holy dade naslutiti da može postati potres daleko razornije magnitude. Kad bi se doista dokazalo, što se u ovom trenutku još ne čini vjerojatnim, da je Mirela Holy prisiljena na ostavku zbog pritiska i nezadovoljstva Radimira Čačića i HNS-a time što im ministrica koči ključne energetske projekte - te da je Milanović dijelom i zbog toga žrtvovao vrijednu stranačku figuru - bio bi to potres kojeg bi ova koalicija teško preživjela.

U SDP-u ionako tinja nezadovoljstvo povlaštenim položajem HNS-a u koaliciji, odnosno statusom koji nije proporcionalan njihovoj parlamentarnoj težini te rejtingu u javnosti, no stranački gubitak povjerenja ne bi bio ništa prema gubitku povjerenja hrvatske javnosti, koji će ionako biti nagrižen, bez obzira dokazale se ove optužbe ili ne.

......

 

......

 Čačić: nemam ništa s događajima u vezi s Holy, siguran sam da projekti Ombla i Pomin idu dalje


Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na novinarsku molbu da komentira kaznenu prijavu koju je bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy podnijela zbog objave njezinog e-maila te dovođenja s tim u vezu i osobne Čačićeve glasnogovornice Ankice Mamić, rekao da " s bilo čim što se događalo s gospođom Holy nema ništa."

"Ne znam o čemu govorite, ni u najgrubljim crtama. S bilo čim što se događalo s gospođom Holy nemam ništa, niti bi ikada mogao imati. Upravo je groteskno da odgovaram na takvo nešto, rekao je Čačić danas u Sisku gdje je s premijerom Milanovićem posjetio tvrtku Segestica 1919 d.o.o.

Čačić je rekao da očekuje dobru suradnju s novim ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem.

"Poznajem ga, on je mlad dinamičan političar, a i on je došao s tog područja, bio je direktor Komunalnog poduzeća Jastrebarsko i njegova znanja su menadžerska i operativna", izjavio je Čačić.

"Očekujem da svaki ministar u Vladi obavlja svoj posao, a posao ministra zaštite okoliša je jasan - najbolje i najviše što se može napraviti za zaštitu prekrasne hrvatske prirode i još uvijek očuvanog okoliša. Ni više ni manje", rekao je prvi potpredsjednik Vlade.

Čačić je na upit idu li projekti Ombla i Plomin odgovorio: "Siguran sam da idu". (H)


 

 

 

 


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

aleksandra kolarić, ankica mamić, zoran milanović, radimir čačić, mirela holy