A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/Okrugli_stol.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ministarstvo znanosti: Učenike naučiti matematici bez instrukcija | Politika+
Hrvatska

IDEJA: Ministarstvo znanosti: Učenike naučiti matematici bez instrukcija

Čak 33 posto hrvatskih 15-godišnjaka nakon osam godina osnovnoškolskog obrazovanja ima ozbiljne probleme s matematičkom pismenošću.

Piše: Vanja Vučković

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održan je okrugli stol na temu zašto velik broj učenika koristi instrukcije iz matematike.  Pokušavajući pronaći riješenje kako matematiku naučiti bez dodatne pomoći, sudionici su se složili oko potrebe osuvremenjivanja nastave matematike i mijenjanja nastavnih programa.

Matematika je najzahtjevniji predmet u obrazovnom sustavnu, no tako je i svugdje u svijetu, rekao je Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, koji smatra da velik broj privatnih instrukcija iz matematike, koje prema njihovim istaživanjima  koristi oko 45 posto srednjoškolaca, odražava nedostatke službenog obrazovnog sustava

U raspravi o nastavi matematike, u kojoj su sudjelovali nastavnici praktičari i stručnjaci iz različitih područja, Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, upozorio je kako 33 posto hrvatskih 15-godišnjaka nakon osam godina osnovnoškolskog obrazovanja ima ozbiljne probleme s matematičkom pismenošću, po rezultatima Međunarodnog istraživanja PISA provedenog 2009. godine.

Na tom su tragu, istaknuo je, i rezultati državne mature u školskoj godini 2009./2010., koji pokazuju da se taj trend nastavlja i u srednjoj školi jer trećina maturanata nema ni prosječno matematičko znanje.

Matematika je najzahtjevniji predmet u obrazovnom sustavnu, no tako je i svugdje u svijetu, rekao je Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja, koji smatra da velik broj privatnih instrukcija iz matematike, koje prema njihovim istaživanjima  koristi oko 45 posto srednjoškolaca, odražava nedostatke službenog obrazovnog sustava.

 - Obrazovna politika nijedne vlasti  do sada nije govorila o ovim problemima, iako su bili upoznati s njima od 2004. Prvi problem je nedovoljna usklađenost obrazovnih ciklusa. Diktatura nastavnog plana i programa, nastavnici ne mogu raditi ritmom kojim procijene da im odgovara, a ono što posebno treba naglasiti je da učenici ne znaju učiti. 65 posto učenika uči samo prije testa u osnovnošlolskoj dobi. Sustav ne potiče samo učenje - rekao je Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja.


Psihologinja II. zagrebačke gimnazije Branka Krizmanić za sporost promjena krivi nastavnike matematike koji  pružaju otpor promjenama te još tradicionalno podučavaju, rijetko se koristeći internetom i računalnim programima, dok su sudionici skupa, nastavnici matematike s dugogodišnjim iskustvom, upozorili da su nastavni programi preopširni, zastarjeli i učenicima nezanimljivi.

Direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Ivica Kostović, spriječen da se odazove okruglom stolu, poslao je pismo u kojemu upozorava na neprilagođenost nastavnih programa emocionalnom i kognitivnom razvoju djetetova mozga, što smatra i osnovnim razlogom velikog broja privatnih instrukcija.

-U našim kurikulumima razrađeno je ono što učenik treba savladati i znati, ali ne i to kako će učenik to naučiti s obzirom na svoj kognitivni i emocionalni razvoj - poručio je Kostović, dodavši kako je presudan rani djetetov stav o matematici, koji je, ističe, u starijoj dobi gotovo nemoguće promijeniti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, PISA, mzos