Zagreb

SOLIDARNOST: Zastave duginih boja krasit će centar Zagreba sve do Pridea

'Isticanje tih zastava, sada već šestu godinu zaredom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu.'

Piše: PolitikaPlus

U Zagrebu će se u subotu, 16. lipnja 2012. godine, od 14 sati na Trgu žrtava fašizma, održati jedanaesta Povorka ponosa Zagreb Pridea 2012. pod sloganom "Imamo obitelj, tisućljetni hrvatski san".

Okupljanje će biti pod zastavama duginih boja, zastavama jednakosti i slobode, u znak borbe, solidarnosti i otpora, za neotuđiva ljudska prava i dostojanstvo.

Pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti

- Pozivamo sve građanke i građane da dignu glas i podrže LGBTIQ obitelji i sve LGBTIQ osobe i naša životna partnerstva diljem Hrvatske. Ovim putem pozivamo sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba i njihovih obitelji - dolaskom na Povorku ponosa - stoji u priopćenju Zagreb Pridea.

Na Trgu bana Jelačića se povodom subotnje povorke vijore tri zastave duginih boja, međunarodnog simbola LGBT i Pride pokreta i jedna zastava Zagreb Pride (ružičasta s crnom zvijezdom, simbolom queer-feminizma).

- Isticanje tih zastava, sada već šestu godinu zaredom, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, na javno iskazivanje naših seksualnih i rodnih identiteta, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti - objašnjavaju organizatori.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb pride, gay, LGTB