Zagreb

PREDSTAVLJANJE: Izašla knjiga o ZOO-u Zagreb 'Divlja djeca Maksimira'

'Da bi knjiga dobila današnji oblik, proučavali su se dokumenti o nastajanju i razvoju Vrta u Arhivu grada Zagreba.'

Piše: PolitikaPlus

Prva knjiga o Zoološkom vrtu grada Zagreba "Divlja djeca Maksimira" predstavljena je večeras u Novinarskom domu, a o knjizi su govorili ravnateljica zagrebačkog Zoološkog vrta Davorka Maljković, književnik Zvonimir Milčec i urednica Ivana Sor.

Divlja djeca Maksimira - Knjiga o zagrebačkome Zoološkom vrtu" donosi prikaz 87 godina Zoološkog vrta grada Zagreba te bilježi suživot ljudi i životinja na prostoru vrta, istaknula je ravnateljica Maljković. Riječ je o prvoj knjizi koja sustavno obrađuje povijest zagrebačkog Zoološkog vrta i u čiju su se pripremu uključile stotine građana.

"Naime, da bi knjiga dobila današnji oblik, proučavali su se dokumenti o nastajanju i razvoju Vrta u Arhivu grada Zagreba, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iščitavali su se tekstovi objavljivani u novinama i pozivali su se građani da nastanku knjige doprinesu starim fotografijama i uspomenama iz Zoološkog vrta", kazala je Maljković.

Istaknula je kako će 300-tinjak stranica knjige oduševiti sve one kojima među najveselije uspomene iz djetinjstva spada živopisni posjet Zoološkom vrtu, ali i one željne otkrivanja povijesti jednog od najljepših europskih zooloških vrtova.

Zagrebački Zoološki vrt počeo je s tri šumske sove i tri lisice, a sada ima 300 životinjskih vrsta i 2.500 jedinki te pet i pol hektara kopnene površine i hektar i pol vodene. Danas je najveći problem zagrebačkog Zoološkog vrta nedostatak prostora.

Urednica Ivana Sor rekla je kako je prikupljena građa podijeljena u šest cjelina. Prvi dio čine autorski tekstovi Zvonimira Milčeca, drugi dio je tekst o počecima Zoološkog vrta iz pera njegova osnivača Mije pl. Filipovića, a zatim slijedi Kronologija, pregled povijesti Vrta. pitanjem proširenja Vrta bavi se četvrti dio, peti obljetnicama, a u završnom dijelu navode se pisci dječje literature koje je pri pisanju nadahnuo Zoološki vrt.

Zvonimir Milčec istaknuo je kako se "niti jedna četvrt ne može mjeriti s Maksimirom koji ima Bad Blue Boyse, majmune i (čokoladne bombone) bajadere", a na predstavljanju knjige bio je 95-godišnji Dragutin Vukalović koji je bio i na otvorenju Zoološkog vrta.

Svečanosti je nazočio i predsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić. Istaknuo je kako je priča o Zoološkom vrtu priča o dugoj tradiciji; to je već ozbiljna punoljetnost - 87 godina, ali i priča o ljubavi. "O ljubavi prema prirodi, prema životinjama i onom što svijet čini ovakvim kakav je - ravnoteža velikih i malih i ravnoteža s prirodom", kazao je.

U Novinarskom domu mogla se razgledati i izložba fotografija iz povijesti zagrebačkog Zoološkog vrta te vidjeti slika orangutanice Dokane i obitelji čimpanza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

knjiga, maksimir, zoo zagreb, zagreb