A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/I-J/ivan-jarnjak-113.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivan Jarnjak: Nije nam odgovaralo da Thompson nastupa za ikoga jer okuplja veliki broj publike | Politika+
Hrvatska

SVJEDOČENJE: Ivan Jarnjak: Nije nam odgovaralo da Thompson nastupa za ikoga jer okuplja veliki broj publike

'HDZ je plaćao i račun za telefon Sanaderove kćeri Petre.'

Piše: PolitikaPlus

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da pjevač Marko Perković Thompson ne nastupa ni za jednu stranku.

 

Jarnjak je detaljno opisao i slučaj nabave BMW-a iz 2008. pri čemu je kazao da je Sanader naložio da se to vozilo legalizira kao vozilo iz 2004. Bilo je problema i s prikazivanjem plaćanja vozila. Jarnjak tvrdi kako mu je Barišić rekao da je vozilo platio Robert Ježić. Jarnjak je pak tada ustvrdio da to vozilo za HDZ ne postoji jer ne postoji uplata. Zbog vremena recesije Sanader je naložio da se vrate oba vozila pri čemu je stranka morala podmirati još 84.000 eura.

Na suđenju za izvlačenje novaca iz javnih poduzeća u crne fondove HDZ-a iz kojeg su se potom ilegalno financirale razne aktivnosti, uključujući i HDZ-ovu izbornu kampanju, Jarnjak je rekao kako tijela HDZ-a nikada nisu raspravljala o Thompsonu. No, iznio je vlastiti stav po kojem je HDZ-u sigurno bilo stalo da, ako Thompson neće u kampanji nastupati za njih, ne nastupa ni za jednu drugu stranku, jer bi im na taj način mogao odvući dio glasača.

Prema pisanju medija, HDZ je Thompsonu u izbornoj kampanji 2007. platio da ne nastupa ni za jednu političku stranku.

Jarnjak ne zna tko je sudjelovao u angažiranju pjevača, ali zna da je Mate Mišo Kovač bio na razgovoru s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom, dok je pjevačica Nina Badrić bila kod Biance Matković.

Prvog dana svjedočenja, od tri planirana, svjedok USKOK-a Jarnjak govorio je i o financiranju drugih aktivnosti koje nisu bile dokumentirane u HDZ-u.

Upitan je li Ratko Maček osobno sudjelovao u odlukama o financiranju kampanje, Jarnjak je rekao da je Maček osobno sudjelovao u slučaju "sjedanja na račun HDZ-a ovrhe tvrtke Scan studio u iznosu od 5,2 milijuna kuna, kao duga za kampanju 2005.". Prema Jarnjakovim riječima, na kraju se ispostavilo da HDZ o poslovanju s tom tvrtkom nije imao dokumentaciju.

Na upit zna li da je Ratko Maček sudjelovao u prikupljanju donacija, Jarnjak je opisao dva slučaja.

U jednom slučaju mu se Vinka Cetinski požalila da ima problema s "nekim Tintorom" koji je navodno dao dva milijuna eura za HDZ. Tintor je pak Jarnjaku rekao da nije dao novac HDZ-u, nego dva puta po 500 tisuća kuna Mačeku, a Maček je, kaže Jarnjak, rekao da mu je Tintor dao dva puta po 350 tisuća kuna. Jarnjak tvrdi kako se nije utvrdilo gdje je taj novac završio, a Sanader je naložio da se novac vrati (Danku) Končaru koji je navodno novac dao Tintoru.

Za odnos između Mačeka koji je bio šef HDZ-ovih izbornih kampanja i bivšeg HDZ-ovog rizničara i šefa Carine Mladena Barišića, Jarnjak je rekao da je to bila "ljubav preko nišana".

Jarnjak je detaljno opisao i slučaj nabave BMW-a iz 2008. pri čemu je kazao da je Sanader naložio da se to vozilo legalizira kao vozilo iz 2004. Bilo je problema i s prikazivanjem plaćanja vozila. Jarnjak tvrdi kako mu je Barišić rekao da je vozilo platio Robert Ježić. Jarnjak je pak tada ustvrdio da to vozilo za HDZ ne postoji jer ne postoji uplata. Zbog vremena recesije Sanader je naložio da se vrate oba vozila pri čemu je stranka morala podmirati još 84.000 eura.

Jarnjak se dotaknuo i cateringa koji su se naručivali za sjednice predsjedništva HDZ-a i druge prigode. Misli da su ih organizirali blagajnica HDZ-a Branka Pavošević i Bianca Matković, za koju je rekao da se htjela nametnuti kao osoba koja je uvijek prisutna i koja sve organizira.

Jarnjak je rekao i da su medijski napisi o povezanosti Fimi medije i HDZ-a nanijeli veliku političku štetu stranci jer su ljudi počeli sumnjati u način njezina vođenja.

No, odnos Fimi medije i HDZ-a nikad nije bio tema sjednice Predsjedništva koje je samo općenito raspravljalo o negativnom pisanju medija protiv HDZ-a, kazao je. Iako smatra da se radi značaja teme to trebalo raščistiti na Predsjedništvu, on ni bilo tko drugi nije o tome postavljao pitanja.

Na sjednicama se moglo raspravljati samo o pitanjima koja su bila uvrštena u dnevni red, a koji je donosio Sanader, objasnio je. Nije se mogao sjetiti da je ikad itko pod točkom razno spomenuo pitanje Fimi medije, dodavši da je Sanader određivao teme i te točke.

Jarnjak je prvi put shvatio da u HDZ-u postoji dvostruka dokumentacija nakon smjene blagajnice Branke Pavošević, koja je tada fotokopirala dokumentaciju i bilješke.

Pavovošević je smjenjena krajem 2008. jer nakon stupanja na snagu Zakona o financiranju političkih stranaka nije mogla napraviti završni račun za 2007.

No, Pavošević je odlukom Sanadera imenovana tajnicom za financije, zadržavši istu plaću i službeno vozilo te je nastavila pojedinim osobama mjesečno isplaćivati popularno zvane "apanaže". Jarnjak je ispričao kako mu je poznato da je Pavošević i dalje odlazila u Carinu "na brojenje novca" te da je kontaktirala sa Sanaderom.

HDZ-ove izborne kampanje, kazao je Jarnjak, financirale su se iz članarina, donacija i proračunskih sredstava.

On je kao glavni tajnik sudjelovao u izborima samo 2007. Na čelu operativnog izbornog stožera bio je Ratko Maček koji je odlučivao kako će se trošiti novac i što će biti objavljeno u medijima, dok su u izbornom stožeru bili Sanader i članovi Predsjedništva. Predsjedništvo je procijenilo da će kampanja stajati oko 18 milijuna kuna.

Suđenje u kojem se uz Sanadera i HDZ tereti još četvero i sutra se nastavlja ispitivanjem Jarnjaka.

Iako se nisu nagodili s USKOK-om krivnju su priznali bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak te bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. Optužbe da su iz državnih agencija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna odbacili su prvooptuženi Sanader, njegov glasnogovornik Ratko Maček te predstavnik i obrana HDZ-a, prve stranke optužene za korupciju.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN JARNJAK, HDZ, FIMI MEDIA, IVO SANADER