Mojbiz

EUROZONA: Španjolska u četvrtak i službeno traži pomoć za svoje banke

Ministri financija eurozone razgovarat će i o promjenama programa pomoći Grčkoj i mogućoj pomoći Cipru.

Piše: p/h

Ministri financija 17 članica eurozone okupit će se u četvrtak u Luxembourgu na sastanku na kojem bi Španjolska i službeno trebala zatražiti pomoć za svoj bankarski sektor.

Euroskupina je prije nekoliko dana izrazila spremnost pomoći španjolskim bankama u iznosu do 100 milijardi eura.

Euroskupina, koju čine ministri financija eurozone, redovito se sastaje prije svakog sastanka Vijeća za gospodarstvo i financije (ECOFIN), koje se sastaje u petak. Osim o Španjolskoj, ministri financija eurozone razgovarat će i o promjenama programa pomoći Grčkoj i mogućoj pomoći Cipru.

Španjolska bi trebala izići s konkretnim brojkama o iznosu europske pomoći koja je potrebna radi spašavanja svojih banaka. Euroskupina je prije nekoliko dana izrazila spremnost pomoći španjolskim bankama u iznosu do 100 milijardi eura.

Osim iznosa sredstava za španjolske banke trebat će još odlučiti iz kojeg će fonda ta sredstva ići - privremenog EFSF-a ili stalnog Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) koji bi trebao početi s radom sljedeći mjesec.

Da bi ESM počeo s radom potrebno je da ga ratificira dovoljan broj država koje pokrivaju 90 posto njegova zajamčenog kapitala. Za sada je ESM ratificiralo šest država. Njemačka, na koju otpada najveći dio, trebala bi ga ratificirati 29. lipnja.

Dok ugovor o ESM-u ne stupi na snagu jedini raspoloživi fond je privremeni ESFS.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

EUROZONA, ECOFIN, ŠOANJOLSKA, ESM