A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/acta-stop.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Odbor Europskog parlamenta preporučio odbacivanje ACTA-e | Politika+
IT

SAVJET: Odbor Europskog parlamenta preporučio odbacivanje ACTA-e

Već četiri odbora Europskog parlamenta odbila su ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje.

Piše: PolitikaPlus

Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši i prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde.

Već četiri odbora Europskog parlamenta odbila su ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje.

Članovi odbora odbacili su ACTA-u s 19 glasova, a za taj sporazum glasovalo je 12 zastupnika. Istim omjerom glasova odbijen je i zahtjev Europske komisije da se izjašnjavanje odgodi dok se o tome ne izjasni Europski sud pravde.

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja, koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet.

Vijeće EU-a je u prosincu prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Potkraj siječnja u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet.

Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija je odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

europska unija, anonymous, acta