Hrvatska

MISA ZA DOMOVINU: Zoran Milanović odgovorio Crkvi: Mise su za vjernike, ja nisam vjernik

'Ne želim da odlazak na misu bude stvar čistog protokola. O svemu sam informirao ljude na Kaptolu.'

Piše: PolitikaPlus
'Vjera je intimna i privatna stvar, mise su za vjernike, a ja nisam vjernik. Ne želim da odlazak na misu bude stvar čistog protokola. O svemu sam informirao ljude na Kaptolu.' 

Na samom početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović izrazio je sućut za poginule Čehe u subotnjoj prometnoj nesreći na autocesti A1. Također, čestitao je svima koji su pomagali stradalim češkim turistima.

 

Rekao je kako su oni pokazali kako funkcionira hrvatska država te svojim brzim djelovanjem pomogli da se umanje posljedice nesreće u kojoj je poginulo osam čeških državljana.

 

Predsjednik Vlade se potom još jednom dotakao pitanja njegova nedolaska na misu za Domovinu.

 

- Osobno sam odlazio na mise i odlazit ću dok sam premijer na katolički i pravoslavni Božić jer to smatram civiliziranim i zbog osjećaja bliskosti s građanima. Vjera je intimna i privatna stvar, mise su za vjernike, a ja nisam vjernik. Ne želim da odlazak na misu bude stvar čistog protokola. O svemu sam informirao ljude na Kaptolu. Ako bih otišao, otišao bih iz poštovanja prema kardinalu  - rekao je premijer.

Analitičari s kojima smo razgovarali ističu da je neodlazak predsjednika Vlade i ministara na misu za Domovinu promašena odluka.

- Istina je, odlazak na misu je privatna stvar. Ali, Zoran Milanović je predsjednik Vlade i to je bila misa za Domovinu. Da se razumijemo, njegov neodlazak nije sporan, ali šalje krivu poruku, kaže nam politički analitičar Žarko Puhovski.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MISA ZA DOMOVINU, CRKVA, VJERA, ZORAN MILANOVIĆ