Komentari

KOMENTAR: Seoski vašar u srcu hrvatske metropole: Ustani bane, trg te zove!

Organizatori bi Jelačića rastalili i napravili spomenik nogometašu koji u ruci drži bocu Žuje!

FOTO: Juraj Hrstić
Piše: Juraj Hrstić, 12 godinaTrg bana Jelačića već od malih nogu jako me zanimao. Trčkarao sam njegovim prostranstvom, ganjao golubove, promatrao Manduševac. Trg je uvijek bio 'pod budnim okom' Bana Josipa Jelačića. Taj spomenik je bio već izdaleka uočljiv, dominirao je trgom. Kad bi turisti stigli na Trg, ugledali bi najprije njegov impresivni spomenik. Za vrijeme Jugoslavije bio je uklonjen i pedeset godina ga nije bilo. Onda je skoro 20 godina ponovno ponosno blistao. No, danas su i Ban i Manduševac i sve povijesno značajne zgrade na Trgu  potpuno utopljene među šatorima i štandovima.

Čega tu sve nema! Rakijarnice, sportske kladionice, štandovi s pivom, i pečene i sirove kobasice, pekarski proizvodi, nakit, prodavaonice navijačkih rekvizita.... Sve nabrojano je potpuno okupiralo trg. Veliku čistinu usred metropole prekrile su agresivne reklame Ožujskog piva i Sportske kladionice! Prije nekoliko dana, kasno navečer, nakon utakmice, vidio sam Trg prepun pivskih flaša i smeća.

Organizatori ovog cirkusa vjerojatno misle kako bi bilo najbolje i samog Jelačića rastaliti i od dobivene mase napraviti spomenik nekom nogometašu koji u podignutoj ruci drži bocu Žuje! A u Manduševac umjesto vode uliti pivo.

Trgom se ne može normalno hodati niti bilo što na njemu uočiti. Nalikuje mi na birtiju na otvorenom i seoski vašar.

Čudim se kako gradske vlasti sve to odobravaju. Kada pogledamo neke druge svjetske metropole, uočavamo da njihove trgove krase uočljive skulpture, fontane, cvijeće, klupe. Kada bi neki stranac došao na naš Jelačićev Trg, sigurno ne bi poželio fotografirati spomenik Bana Jelačića ili Manduševac? Valjda bi trebao posegnuti za pivom, rakijom i klađenjem. No, prije će otići dalje u potrazi za nečim zanimljivim.

Ovim svojim opaskama ja ne želim da ljudi ne čine ono što ih veseli, ne bih zabranio slavlje. Svrha mog teksta je da ukažem na krivi odabir mjesta za takva zbivanja. Spomenute reklame nisu nikakva korist za grad, to je samo marketing koji se oteo kontroli. Neki su se trudili da uljepšaju i Trg i čitav grad, no neke druge to ni najmanje ne brine. Važan im je samo novac. Na glavnom Trgu promet je velik pa je i zarada velika.

Što bi trebalo biti važno jednom gradu poput Zagreba? Povijesne znamenitosti, kultura i umjetnost ili možda harmonika, disco na otvorenom, veliki izbor alkoholnih pića i fast fooda? Zagreb bi se trebao dičiti svojom ljepotom i kulturom, umjesto da sve to skriva.

Nešto se pod hitno mora poduzeti! Ne mogu dočekati dan kad će me, nakon što iziđem iz tramvaja, Trg ponovo zaprepastiti svojom veličinom i ljepotom.

Organizatori ovog cirkusa vjerojatno misle kako bi bilo najbolje i samog Jelačića rastaliti i od dobivene mase napraviti spomenik nekom nogometašu koji u podignutoj ruci drži bocu Žuje! A u Manduševac umjesto vode uliti pivo. Ili pak ponovno zatrpati Manduševac kako bi se stvorilo mjesto za bar još jedan štand!.....

 

.....

 

RIJEČ UREDNIKA:

Kad vam vašc12-godišnjak donese ovako zaokružen novinarski uradak koji ne zaziva čak ni lektorske intervencije i još k tome kao pravi reporter donese mnoštvo fotografija koje je sam uslikao, onda vas doista ne brine hoće li vas netko optužiti za protekcionizam zbog objavljivanja takvog članka. Dakle, urednik je ovdje zaslužan samo za naslov.

A kad vidite kako jedan 12-godišnjak jasno prepoznaje što se u njegovom gradu zbiva, onda vam nije jasno kako to ne vide gradski oci. Ili kako ne vide da mi to vidimo? Bit će ipak da ih nije briga...


Želite i vi nešto reći o svojem gradu, državi, svijetu i društvu koje vas okružuje? Svako zaokruženo mišljenje rado ćemo objaviti i prikladno opremiti. Šaljite nam vaše komentare! Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

juraj hrstić, trg bana jelačića