Hrvatska

ANALITIČARI: Dražen Lalić: Pojedinac ne smije biti iznad sustava, Radimir Čačić mora podnijeti ostavku!

GJENERO: Pitanje ostavke je deplasirano! LETICA: Ako je morala otići Holy, mora i Čačić!

Piše: Ivan Klarić
GJENERO: Ako Čačić danas treba podnijeti ostavku onda nije ni trebao ulaziti u Vladu. Saznanje da je sudjelovao u nesreći bilo nam je poznato i prije izbora, pa je s HNS-om ostvario sjajan rezultat i s Kukuriku koalicijom je došao na vlast. Smatram da je potezanje pitanja njegove ostavke u ovom trenutku deplasirano.

Dok oporba i nevladine udruge traže ostavku prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, SDP-ovci i HNS-ovci i dalje šute. Jedino je zasad progovorio premijer Zoran Milanović koji je ponovno stao u obranu svog vjernog suradnika rekavši da je Čačić žrtva hajke.

 

>> Miljević: Kazna Čačiću je preblaga, ali nije rezultat Milanovićeve kritike mađarskom pravosuđu

 

>> Radimir Čačić: Sud potvrdio da sam odgovoran, ali ne i kriv, moguće i brisanje presude

 

>> Tomislav Karamarko: Vlada i država postali taoci Čačićeve situacije 

 

>> Puhovski: Čačić ostaje u Vladi, ovo je kompromisna politička presuda!

 

>> Oporba: Ako Radimir Čačić sam ne podnese ostavku, Milanović ga mora smijeniti!

 

>> Radimir Čačić je kriv! Osuđen uvjetno na 22 mjeseca zatvora, uz 3 godine kušnje!

 

Radimir Čačić je nakon presude rekao da priznaje presudu, iako njegov odvjetnik i dalje smatra da je nevin i da bi trebali podnijeti žalbu na presudu koja glasi - 22 mjeseca uvjetno, uz 3 godine kušnje! Kasno poslijepodne Čačić je medijima preko IMC agencije poslao i priopćenje kojim je međuostalim poručio kako je sud u Mađarskoj potvrdio da je odgovoran, ali ne i kriv, te da je moguće i brisanje presude.

 

No, njegovim političkim protivnicima, od Jadranke Kosor, Gordana Jandrokovića do Dinka Burića i Dragutina Lesara ova presuda znači samo jedno - Čačić mora podnijeti ostavku. Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko je večeras pak rekao da je slučaj Čačić veliki uteg za vladu i Hrvatsku te da premijer Milanović to što prije mora riješiti.

 

Sasvim sigurno, Karamarko je mislio da ukoliko već Čačić neće sam odstupiti da predsjednik Vlade mora biti taj koji će poduzeti odgovarajući korak i zahvaliti se svom najbližem suradniku. No, ta je opcija, barem po do sada izrečenim tvrdnjama premijera nemoguća opcija.

 

Treba li Čačić podnijeti ostavku nakon današnje presude upitali smo tri politička analitičara - Davora Gjenera, Slavena Leticu i Dražena Lalića.

 

LETICA: Ako ćemo se voditi kriterijom visokih standarda koje je ova Vlada uvela u slučaju Mirela Holy koja je morala otići zbog maila kojeg je poslala predsjedniku Uprave HŽ-a i u kojem se zauzela za suprugu stranačkog kolege, onda je za očekivati da nakon ovakve presude Čačić podnese ostavku ili da ga Milanović smjeni.

DAVOR GJENERO (POLITIČKI ANALITIČAR)

Ako Čačić danas treba podnijeti ostavku onda nije ni trebao ulaziti u Vladu. Saznanje da je sudjelovao u nesreći bilo nam je poznato i prije izbora, pa je s HNS-om ostvario sjajan rezultat i s Kukuriku koalicijom je došao na vlast. Smatram da je potezanje pitanja njegove ostavke u ovom trenutku deplasirano.

 

Ova presuda je vrlo blaga i ona nije ono što je Čačić naveo kao razlog svog odlaska iz Vlade i politike. Ponavljam, sve o nesreći i njenim posljedicama znalo se i uoči i tijekom predizborne kampanje pa to tada nikome nije smetalo.

SLAVEN LETICA (ANALITIČAR)

 

LALIĆ: Neodlazak Čačića iz Vlade i politike značilo bi da Hrvatska nije demokratska država i da je jedan pojedinac iznaz sustava, iznad institucija. 

Ako ćemo se voditi kriterijom visokih standarda koje je ova Vlada uvela u slučaju Mirela Holy koja je morala otići zbog maila kojeg je poslala predsjedniku Uprave HŽ-a i u kojem se zauzela za suprugu stranačkog kolege, onda je za očekivati da nakon ovakve presude Čačić podnese ostavku ili da ga Milanović smjeni. Ako do toga ne dođe, smatram da će Vlada snositi veliku štetu.

DRAŽEN LALIĆ (PROFESOR NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI U ZAGREBU)

Radimir Čačić treba podnijeti ostavku. Tu nema nikakve rasprave. U Hrvatskoj napokon institucije moraju biti iznad pojedinaca. Činjenica jest da je Čačić zasigurno najsposobniji član ove Vlade, ali je imao nesreću i zbog te je nesreće osuđen. U Hrvatskoj napokon moramo početi poštivati institucije, moramo poštivati pravnu državu i demokraciju. Neodlazak Čačića iz Vlade i politike značilo bi da Hrvatska nije demokratska država i da je jedan pojedinac iznaz sustava, iznad institucija.

 

Jednostavno je, Čačić je osuđen, on je prekršio zakon i kao takav ne može biti na funkciji i to tako odgovornoj funkciji. Njegov ostanak na mjestu prvog potpredsjednika Vlade bila bi velika šteta za HNS, SDP, Vladu. To Milanović, ako je ozbiljan političar, mora znati. Vjerujem da će Čačić vrlo skoro sam odstupiti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ostavka, dražen lalić, davor gjenero, slaven letica, radimir čačić