Hrvatska

SKANDAL: Jovanović na vladi lagao u lice premijeru: Ništa nije ispregovarao s rektorima sveučilišta!

Čelnici sveučilišta potvrđuju da prijedlog koji je prošao na vladi nisu ni vidjeli!

Piše: Ivan Klarić

Već drugi put u pola godine mandata Vlade Zorana Milanovića jedan je ministar glasovao protiv odluke Vlade. Prva je bila, sada već smijenjena Mirela Holy, a nedavno je to napravila ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja je glasovala protiv prijedloga ministra Jovanovića. No, sudeći prema našoj istrazi, ministar je premijeru i svojim kolegama na toj sjednici vlade lagao da je prijedlog koji se tiče znanstvenog nazivlja već usuglasio sa sveučilišnom zajednicom! No, krenimo ispočetka.

ALEKSA BJELIŠ:  Ne! Taj prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju nisam vidio niti sam ga dobio. Taj prijedlog bih trebao imati na stolu u ponedjeljak.

Ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović Vladi je predložio izmjene i dopune Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju na način da se dosadašnje titule 'stručni specijalist' i 'sveučilišni specijalist' izjednače tako da se sve zovu 'sveučilišni specijalist'.

Prema predbolonjskom obrazovnom sistemu nakon četiri godine studija, objasnio je Jovanović, student je s titulom sveučilišni prvostupnik mogao upisati poslijediplomski specijalistički studij nakon čega bi dobio titulu 'sveučilišni specijalist'. No, prema bolonjskom sustavu, student nakon tri godine stručnog studija dobiva titulu 'stručni pristupnik', upisuje još dvije godine specijalističkog diplomskog stručnog studija i završava studij s titulom 'stručni specijalist'.

Ministrica Vesna Pusić usprotivila se takvim ishitrenim prijedlozima.


- Ovo izjednačavanje zvanja i naziva na temelju obrazovanja u vrlo različitim institucijama, i s vrlo različitom kvalitetom, možda je malo prenaglo. Ako je moguće, ja bih predložila da se razmotri ovako jedan drastičan skok u izjednačavanju zvanja u različitim tipovima institucija, upozorila je Pusić, da bi je premijer Zoran Milanović nakon toga javno kritizirao, na isti način kao Mirelu Holy koji mjesec prije toga, da svoje primjedbe treba iznijeti prije no što prijedlog već dođe na vladu. Zatim je upitao ministra Jovanovića je li to već sve usuglašeno sa sveučilištima,koji je potvrdio da se oko toga usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom te je tražio od Vlade da to prihvati.

Je li govorio neistinu ili je lagao premijeru?
Ministar Jovanović nedvosmisleno je odgovorio da se oko izjednačavanja dviju titula u 'sveučilišni specijalist' usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom te je tražio od Vlade da to prihvati. Na temelju takvog stava, prijedlog je dobio ruke premijera i ministara, sve osim i dalje dosljedne Vesne Pusić.

- Ovo nije ubačeno preko plota, prošlo je sve vladine koordinacije, i dopuštam da postoji propust, ali to je rizik da u Saboru zakon ne prođe. Ja nemam problema da se ide s amandmanima i izmjenama, ovaj zakon ionako ide u dva čitanja i imat ćemo priliku da se to mijenja. Zato molim da to podržimo, presjekao je raspravu premijer.

No, rektori zagrebačkog i zadarskog sveučilišta u razgovoru za PolitikuPlus potvrdili su nam da prvi takav prijedlog nije uopće zaprimio, a drugi o njemu nije još razgovarao ili usuglasio se s ministrom, kako je to na sjednici Vlade rekao Jovanović!

- Ne! Taj prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju nisam vidio niti sam ga dobio. Taj prijedlog bih trebao imati na stolu u ponedjeljak (dakle tek danas, op.a.), kazao nam je rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš, ne želivši više odgovarati na naša pitanja, očito shvativši da smo uhvatili ministra Jovanovića u raskoraku - najblaže rečeno.

Istim načinom odgovorio nam je i rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić. Prvi njegov odgovor kada smo ga upitali je li ministar Jovanović s njima i njegoviom kolegama rektorima usuglasio prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju bio je - NE! No, tijekom razgovora rekao nam je da se na jednoj sjednici Rektorskog zbora o tome razgovaralo, ali da se 'ne sjeća dobro o čemu niti kakvi su bili zaključci' te nam je poručio da će nam poslati Zapisnik sa 5. sjednice Rektorskog zbora održane 5. svibnja ove godine u Zagrebu.

IVAN PAVIĆ: U srijedu je sjednica Rektorskog zbora na kojoj ćemo o tome iscrpno razgovarati i iznijeti naše mišljenje o tome.

I da, na toj se sjednici govorilo načelno o prijedlogu Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, ali posve nedefinirano i nejasno. Štoviše, zaključak te sjednice je da zaključka nema, to jest da se pitanje Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju prolongira za neka druga vremena odnosno u najmanju ruku za sljedeću sjednicu.

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić rekao nam je da su u zadnjih četiri, pet mjeseci bile dvije sjednice Rektorskog zbora i da on bio na jednoj na kojoj se o ovim Izmjenama nije razgovaralo, ali su kolege Rektori o tome zasigurno razgovarali i usuglasili se na toj drugoj sjednici na kojoj on nije bio. Kako se u Zapisniku sjednice Rektorskog zbora održane 5. svibnja ne spominje Pavić, lako je zaključiti da je rektor Sveučilišta u Splitu mislio na tu sjednicu.

No, kako smo već ranije napisali, na toj sjednici 5. svibnja nije bilo nikakve suglasnosti o Jovanovićevim izmjenama i dopunama Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, odnosno nije bilo nikakvog zaključka. Što nas dovodi do još jednog dokaza da ministar Jovanović u najmanju ruku nije govorio istinu kada je na sjednici Vlade rekao da se usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom. No, Pavić nam je napomenuo da je moguće da je Jovanović o tome više razgovarao tek s jednim od rektora, a ne cijelim Rektorskim zborom te da se tu možda radi o Rektoru Sveučilišta u Rijeci, Peri Lučinu.

A da Rektorski zbor zbog još uvijek ima puno otvorenih pitanja kada je u pitanju Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, potvrdio nam je i sam Pavić.

- U srijedu je sjednica Rektorskog zbora na kojoj ćemo o tome iscrpno razgovarati i iznijeti naše mišljenje o tome, rekao nam je Pavić i tako još jednom potvrdio da ministar Jovanović nije govorio istinu kada je rekao da je Izmjene i dopune Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju usuglasio s akademskom zajednicom i rektoratom. S jednim od rektorata da, ali s Rektorskim zborom ne.

Na ovaj tekst primili smo demanti iz Ministarstva u kojem se ističe da je na sjednici Rektorskog zbora bilo riječi o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, kao što i sami navodimo u tekstu. Iz demantija se također može zaključiti da prijedlog nije usuglašen s rektorima niti su oni o njemu dali svoje mišljenje. Demantij objavljujemo u cijelosti.


.......

 

.......

 Demanti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta


Iznenađeni smo neobjektivnim pristupom temi u kojoj  se proziva Ministarstvo i ministra te iznose teški zaključci, bez da se prethodno od Ministarstva i ministra zatražilo mišljenje o problematiziranoj temi  ili uvid u činjenično stanje.

Stoga demantiramo navode iznijete na portalu www.politikaplus.com, u tekstu od 2. srpnja 2012. „Jovanović na Vladi lagao u lice premijeru: Ništa nije ispregovarao s rektorima sveučilišta!“. U tekstu se tvrdi kako se na Rektorskom zboru nije raspravljalo o Zakonu o izmjeni i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju. Ta tvrdnja ne odgovara istini. Naime, rektorima hrvatskih sveučilišta tekst Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju bio je prezentiran na sjednici Rektorskog zbora 9. svibnja 2012. U prilogu je zapisnik sa sjednice Rektorskog zbora o toj točki, s popisom prisutnih, iz kojega se može vidjeti da se o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju raspravljalo na sjednici Rektorskog zbora.

Javna rasprava o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju trajala je od 27. travnja do 27. svibnja 2012. Inicijalno je bila otvorena do 12. svibnja, no upravo na zahtjev Rektorskoga zbora produljena je za dva tjedna, a kako bi se svi zainteresirani stigli očitovati na tekst Zakona. Na samoj sjednici Rektorskog zbora, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Aleksa Bjeliš rekao je da na predložene izmjene nema primjedbi, načelno je komentirao kako je sustav akademskog i stručnog nazivlja loše uređen. Predložene izmjene komentirao je i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin.

Rektorski zbor, kako se vidi i iz zapisnika sa sjednice, jednoglasno je zaključio da se od MZOS-a zatraži produljenje javne rasprave, a  kako bi „svi čimbenici u sustavu kojih se tiču pojedine odredbe“ mogli dostaviti svoje komentare. Rektorski zbor je zapisnički zaključio da će na sljedećoj sjednici ponovno raspravljati o toj temi, no to nije bilo stavljeno na dnevni red sljedeće sjednice.

Tekst predloženih izmjena bio je dostupan na Internetu, a komentari su se zaprimali elektronički i pismeno.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nije zaprimilo nijednu elektroničku ili pismenu primjedbu hrvatskih sveučilišta na tekst prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

MZOS je zaprimio samo komentar Odbora za doktorske programe Sveučilišta u Zagrebu, koji je zatražio izmjene odredbi o doktoratima. Ovo je jedina supstantivna izmjena u prijedlogu izmjena zakona.

Zaprimljeni i analizirani komentari objavljeni su na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  27. lipnja 2012. http://public.mzos.hr/fgs.axd? id=18859 .

 

Ured za odnose s javnošću

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Donje Svetice 38

10 000 Zagreb