IVAN HRSTIĆ

ODGOVOR GLAVNOG UREDNIKA: Željko Jovanović demantira PolitikuPlus: Nisam lagao - samo sam govorio... neistinu?

Ako nešto nije istina, koja je onda prava riječ za to? 'Samo' Neistina ili svjesna ili nesvjesna Laž?

Piše: Ivan Hrstić


Ako nešto nije istina, koja je onda prava riječ za to? Vi možete dvojiti je li u pitanju 'samo' Neistina ili svjesna ili nesvjesna Laž (ako tako nešto uopće postoji!) no naš naslov je jasno ukazivao na problem: Jovanović na vladi lagao u lice premijeru!

Uopće nas u ovom trenutku ne zanima je li prijedlog ministra Jovanovića dobar ili loš, to ovdje nije meritum problema! Ne želimo niti moralizirati ili filozofirati na pitanjima vječite bitke između Istine i Laži! Zanima nas samo mehanizam kojim se u ovoj vladi donose odluke, a posljednja sjednica u Banskim dvorima po tom pitanju bila je upravo skandalozna.

Ne zato što je jedna ministrica bila protiv, pa se tomu onda u medijima pridavalo nezaslužene proporcije, već zato što je njezin glas bio ušutkan neistinitim argumentima ministra Željka Jovanovića! Koji je pak  u najmanju ruku TREBAO znati da ono što govori u lice naciji i premijeru nije istina!


Ako nešto nije istina, koja je onda prava riječ za to? Vi možete dvojiti je li u pitanju 'samo' Neistina ili svjesna ili nesvjesna Laž (ako tako nešto uopće postoji!) no naš naslov je jasno ukazivao na problem:

SKANDAL
Jovanović na vladi lagao u lice premijeru: Ništa nije ispregovarao s rektorima sveučilišta! Čelnici sveučilišta potvrđuju da prijedlog koji je prošao na vladi nisu ni vidjeli! >>


U tekstu, u kojem možete naći i ministrov demantij i komentar na facebooku, iznosimo kronologiju događanja na vladi te izjave rektora koji potvrđuju da je na sastancima Rektorskog zbora doista bilo riječi o ministrovom prijedlogu, ali da je zaključeno da će se do zaključka tek doći - nakon što pojedina sveučilišta o tome budu raspravljala. A neka sveučilišta prijedlog će na stol dobiti i o njemu raspravljati tek ovog tjedna!

Uzevši u obzir prethodna iskustva, nije nemoguće očekivati da će doći do naknadnog usuglašavanja. Možda ministrov prijedlog i nije tako loš, no očito je da ima dovoljno onih znanstvene zajednice koji smatraju da je ishitren i nedovoljno pripremljen, kao i dobar dio njegovih poteza u posljednjih 6 mjeseci,.

- NE! Taj prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju nisam vidio niti sam ga dobio. Taj prijedlog bih trebao imati na stolu u ponedjeljak, odlučno nam je bio rekao Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu, a i odgovori ostalih bili su u skladu s tim da nikakav konkretan zaključak još nije donesen, upravo suprotno tvrdnji ministra Jovanovića da je sve usuglašeno sa sveučilišnom zajednicom.

Čak i ministrov demantij potvrđuje takvo činjenično stanje. Citiram: "Rektorski zbor je zapisnički zaključio da će na sljedećoj sjednici ponovno raspravljati o toj temi, no to nije bilo stavljeno na dnevni red sljedeće sjednice."

Zar se to može nazvati usuglašenim stavom?!?

Dakako, uzevši u obzir prethodna iskustva, nije nemoguće očekivati da će doći do naknadnog usuglašavanja. Možda ministrov prijedlog i nije tako loš, možda ima potencijala postati dobar, no očito je da ima dovoljno onih iz znanstvene zajednice koji smatraju da je ishitren i nedovoljno pripremljen, kao i dobar dio njegovih poteza u posljednjih 6 mjeseci, u skladu s navikama koje je stekao kao oporbeni zastupnik, jurišajući hrabro i beskompromisno protiv vlasti, a danas zaboravljajući da je sad on dio vlasti te da se od njega očekuje konstruktivnije i staloženije ponašanje i poštovanje procedura.

Istina je, treba priznati, i pohvalno je, za razliku od niza slučajeva u kojima je ministar reagirao na prvu ruku, ovdje je provedena i javna rasprava, no, ako je čak i ministrica Pusić riskirala nesuglasje pred televizijskim kamerama, onda je jasno da se prijedlog na vladi na koncu ipak našao prije vremena, te da ga je ministar POSVE NEPOTREBNO branio neistinitim i neobranjivim argumentima, a vlada dovedena u priliku da na temelju njih donosi odluke.

Ovdje je možda sreća u nesreći da se radi o prijedlogu zakona koji nije od direktnog interesa cjelokupne hvatske javnosti, te da životno pogađa vrlo mali dio populacije (iako one čiji bi nam interes itekako trebao svima biti važan) no sljedeći put kad vlada bude donosila važne odluke koje utječu na naše živote, želimo biti sigurni da su podigli svoje ruke tek nakon što su pročitali i odvagnuli sve argumente koji govore za i protiv njihove odluke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

demantij, demanti, aleksa bjeliš, sveučilište, željko jovanović