A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/fukushima-102.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Istražno povjerenstvo: Za nesreću u Fukushimi odgovoran je čovjek | Politika+
Svijet

ZAKLJUČAK: Istražno povjerenstvo: Za nesreću u Fukushimi odgovoran je čovjek

Nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta.

Piše: PolitikaPlus/Hina
"Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek'", nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

Nuklearna nesreća u Fukushimi bila je "katastrofa za koju je odgovoran čovjek", a nije ju samo izazvao potres i divovski tsunami do kojeg je došlo 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku Japana, zaključilo je u četvrtak istražno povjerenstvo s mandatom parlamenta.

"Nesreća je rezultat ilegalnih dogovora vlade, agencija za regulaciju i operatera Tepca, te pogreške u upravljanju istih tih instanci", objasnilo je povjerenstvo u konačnom izvješću.

"Iznevjerili su pravo nacije na zaštitu od nuklearnih nesreća. Zato smo došli do zaključka da je nesreću očito 'uzrokovao čovjek'", nastavlja se u dokumentu od 641 stranice.

"Mislimo da su temeljni uzroci nesreće sustavi organizacije i regulacije temeljeni na pogrešnoj logici u odlučivanju i djelovanju, a ne pojedinačna kompetencija", dodaje se.

"Uprava Tepca bila je svjesna kašnjenja s radovima na zaštiti protiv potresa i mjerama protiv tsunamija i znala je da je Fukushima Daiichi ranjiva", istaknulo je povjerenstvo.

Riječ je o trećoj istrazi vođenoj o toj katastrofi. Izvješće je objavljeno nakon šestomjesečne istrage u kojoj je ispitano više od tisuću osoba.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fukushima, japan