A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/nogomet-bayern-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Željko Jovanović: Menadžeri više neće moći biti u upravama klubova i sportskih saveza | Politika+
Sport

ZAKON O SPORTU: Željko Jovanović: Menadžeri više neće moći biti u upravama klubova i sportskih saveza

Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa.

Piše: P/H

Vlada je danas u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o sportu kojima se menadžerima zabranjuje da sjede u upravama sportskih klubova i sportskih saveza te prijedlog zakona o osnivanju sportske inspekcije.

Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, a što do sada nije bilo naznačeno.

Prema Zakonu o sportu menadžer je osoba koja je prema pravilima nacionalnog saveza ovlaštena obavljati poslove posredovanja prelaska sportaša iz jednoga sportskog kluba u drugi sportski klub.

Izmjenama se, radi sprječavanja mogućeg sukoba interesa u sportu, propisuje da se sve odredbe Zakona o sportu koje se odnose na menadžere moraju odnositi i na sve fizičke i pravne osobe koje imaju sklopljene ugovore o ulaganju u sportaše i trenere na temelju kojih imaju pravo na dio prihoda koji proizlaze iz obavljanja njihove djelatnosti, a koji po svojem sadržaju odgovaraju poslovima menadžera u sportu.

"Ukratko, menadžeri mogu raditi svoj posao, ali ne mogu sjediti u upravama sportskih klubova niti sportskih saveza", pojasnio je Jovanović. Izmjenama se propisuje i da je sport djelatnost od posebnog državnog interesa, a što do sada nije bilo naznačeno, dodao je.

Sportska inspekcija uvodi se, rekao je Jovanović, kako bi se riješili nagomilani problemi u sportu i spriječila mogućnost daljnjeg stvaranja sukoba interesa i drugih problema na sportskim natjecanjima. Bitno da imamo alat kojim možemo pratiti kako se troši novac za sport koji se izdvaja iz državnog proračuna, naglasio je Jovanović.

Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojima se predlaže osnivanje novog Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, koje će biti stručno i strateško tijelo koje će usmjeravati i pratiti razvoj i kvalitetu sustava predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj. Također, kako bi se osiguralo kvalitetnije upravljanje školskim ustanovama, predlaže se da se odluke o zapošljavanju djelatnika donose uz suglasnost školskog odbora, a ne samo uz odluku ravnatelja kao što je to bilo do sada.

Vlada je Saboru uputila i izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti u visokom obrazovanju kojima se propisuje jasniji i učinkovitiji postupak izbora u znanstvena i nastavna zvanja, jasnije se definiraju izvanredni studiji, a ministru znanosti obrazovanja i sporta daju se posebne ovlasti za donošenje pravilnika kojim se reguliraju prava iz studentskog standarda za onaj dio proračuna koji je u nadležnosti ministra.

Određuje se i ustroj novog Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, koje će preuzeti neke od dosadašnjih obveza Nacionalnog vijeća za znanost, Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, Vijeća za nacionalni inovacijski sustav i Tehnologijskog vijeća.

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, a ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je kako je riječ o "odličnom medicinskom zakonu" koji se temelji na načelima optimalnog liječenja, izbora, pravednosti, dostupnosti i participacije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, zakon o sportu