A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/A-B/autocesta-naplatne-kucice-007.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HAC: 5 posto manji promet, 7 posto veća naplata od cestarine | Politika+
4kotača

POSKUPLJENJA: HAC: 5 posto manji promet, 7 posto veća naplata od cestarine

ARZ zabilježio jednak pad prometa - ali prihod veći za 'samo' 3,8 posto.

Piše: P/H

Hrvatske autoceste (HAC) na svim su autocestama u svojoj nadležnosti proteklog vikenda, od 6. do 8. srpnja, zabilježile promet 421.217 vozila te naplatile 21,6 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), doznaje se iz HAC-a.

Na autocesti Zagreb-Macelj proteklog je vikenda zbilježeno 103.051 vozilo. U odnosu na usporedivi prošlogodišnji vikend to je gotovo 8 posto više vozila.

Usporede li se ti podaci s podacima od 8. do 10. srpnja prošle godine, kada je zabilježen promet od 444.145 vozila i naplaćeno 20,15 milijuna kuna cestarine (bez PDV-a), promet vozila proteklog je vikenda bio 5,1 posto manji, dok je prihod od cestarina bio 7,2 posto viši.

Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), koji gospodari istoimenom autocestom, zabilježio je od 6. do 8. srpnja 246.927 vozila te bruto prihod (uključen PDV) u iznosu od 13,36 milijuna kuna. U usporedbi s podacima za razdoblje od 8. do. 10. srpnja prošle godine broj vozila manji je 5,1 posto, dok je prihod veći za 3,8 posto, navode iz ARZ-a.

Dva najveća koncesionara autocesta, HAC i ARZ su početkom lipnja, točnije 7. lipnja počele s primjenom novog cjenika cestarina prema kojem su cestarine za korisnike koji plaćaju u gotovini ili karticama na licu mjesta poskupjele za 15 posto, dok su za korisnike ENC-a (elektronske naplate cestarine) cijene ostati iste.

Na autocesti Zagreb-Macelj kojom gospodari tvrtka istog naziva proteklog je vikenda zbilježeno 103.051 vozilo. U odnosu na usporedivi prošlogodišnji vikend to je gotovo 8 posto više vozila, podaci su te tvrtke iz koje uobičajeno ne navode podatke o prihodu od cestarina.

Na istarskom ipsilonu proteklog je vikenda zabilježeno 112.650 vozila, što je 2,4 posto manje nego u drugom srpanjskom vikendu prošle godine. Promet na Istarskom ipsilonu odnosi se na naplatne postaje Tunel Učka, Pula i Umag.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

auticeste, arz, hac, cestarine