Mojbiz

IZA KULISA PROPALIH PREGOVORA: Mrsić: Ribićeve uvjete ne možemo prihvatiti! Ribić: Mrsić od mene namjerno stvara rušitelja

Ribić ima potporu HDZ-a, ali imao je i SDP-a dok su bili oporba.

Piše: Vanja Deželić

Pregovori sindikata i Vlade o temeljnom kolektivnom ugovoru nisu prošli najbolje jer dogovor nije postignut, zbog čega se sve odgađa za petak. Naime, četiri su sindikata prihvatila sve što im vladajući nude, dok četiri sindikata nisu. Dojmovi o sastanku su različiti ako se pita ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilima Ribića.

MRSIĆ: Ne bih rekao da se dogodilo išta specijalno. Mi smo ušli s ciljem da potpišemo izmjene TKU, ali neki sindikati su imali za cilj da se ne potpiše ma što god im ponudili. Pokušali smo im iznijeti svoje stavove, ali nisu se složili s njima iako su kazali da su naši stavovi i prijedlozi načelno dobri

- Ne bih rekao da se dogodilo išta specijalno. Mi smo ušli s ciljem da potpišemo izmjene TKU, ali neki sindikati su imali za cilj da se ne potpiše ma što god im ponudili. Pokušali smo im iznijeti svoje stavove, ali nisu se složili s njima iako su kazali da su naši stavovi i prijedlozi načelno dobri - rekao nam je ministar Mrsić i rekao da sindikati nisu ponudili nikakve konkretne argumente za rješavanje problema.

Naveo je da prostora za više od ponuđenog jednostavno nema i da se nada kako će i ostali sindikati shvatiti da je ovo najbolje što se nudi.

- Nakon konzultacija smo shvatili da nema smisla više išta danas raspravljati pa smo odgodili sve za petak, a ako tad ne bude potpisa ići ćemo na proces mirenja, koji inače ništa nije rješavao. Mislim, mi smo pokazali i dokazali da ne mislimo smanjivati plaće, ali ako ne dođe do potpisa onda ćemo se pozvati na članak 23. i jednostrano otkazati TKU, što kao posljedicu može imati upravo smanjenje plaća - upozorava ministar.

Postoje informacije o tome da je upravo Vilim Ribić poveo svojevrsnu pobunu sindikata, ali Mrsić nije želio komentirati nikoga pojedinačno, barem ne odmah.

- Ne bih želio o pojedincima jer smo se prema svima postavili ravnopravno, ali Matica hrvatskih sindikata je postavila uvjet koji nismo mogli ispuniti. Tražili su od nas da se obvežemo kako ćemo vratiti sredstva koja ne bismo isplatili kroz regres i božićnice. Tako nešto nismo mogli ispuniti jer se ne želimo obvezivati za ubuduće, nama je bitno ovo sada - kazao je Mrsić.

Vilim Ribić nije prihvatio to objašnjenje i iznio je svoje viđenje cijele situacije tijekom pregovora.

- Ministar priča bez veze, samo mi smo i imali argumente, a oni vode neku prljavu, podlu i podmuklu strategiju s ne znam kojim ciljem. Zamislite, mi im nudimo svoja prava i neka nam ih vrate kada će moći, dopuštamo neka sami definiraju trenutak kada bismo mogli reći da zemlja nije u krizi, a oni to odbijaju! A zašto?! Pa zato jer im je cilj smanjiti javnu potrošnju s 41 posto BDP-a na 37 posto BDP-a! Zamislite! A već smo pri dnu po javnoj potrošnji i oni bi to još smanjivali. A znate kome se uzima kad se smanjuje javna potrošnja? Pa građanima - objašnjava Ribić.

Prije samog sastanka je rekao da se uspio dogovoriti sa svim vladama, od Račanove pa do one Jadranke Kosor. Samo se s ovom nije uspio dogovoriti. Također, smatra da nije bez razloga u centru pažnje zajedno sa svojim kolegama.

RIBIĆ: Oni mene postavljaju u prvi plan kao rušitelja ne znam čega zbog božićnica i regresa, pa što se time uopće rješava

- Jedna sam od najzanimljivijih ličnosti u Hrvatskoj jer se želi skrenuti pažnja s činjenice da nema investicija, projekata i kapitala od ulaska u EU. Oni mene postavljaju u prvi plan kao rušitelja ne znam čega zbog božićnica i regresa, pa što se time uopće rješava - pita se Ribić.

Dodao je na kraju da ima podršku iz redova oporbe, među kojima je i HDZ, ali odmah je rekao što misli o toj podršci.

- Uvijek je oporba na suprotnoj strani od vladajućih, a koliko takva potpora znači vidjeli smo na primjeru Milanovićeve podrške prošle godine.

 

>> Sindikati i Vlada bez dogovora, Vilim Ribić htio prekinuti pregovore

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikati, mirando mrsić, vilim ribić