Hrvatska

SPOZNAJA: Željko Jovanović: Državna matura je pokazala da trebamo kvalitetnije školstvo

Ministar je predložio niz promjena o kojima se raspravlja.

Piše: PolitikaPlus

Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, kojima se ukida obveza zaključivanja ocjena na polugodištu te sprječavaju zlouporabe oko prelaska učenika s više negativnih ocjena u drugu školu.

U tom se smislu predlaže ukidanje obveze zaključivanja ocjena na polugodištu, jer školska polugodišta nisu ujednačena - prvo polugodište traje dulje, a ocjene se daju tek na njegovu kraju

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uvodno je rekao kako je Hrvatskoj potrebno kvalitetnije školstvo, potvrda čega su, istaknuo je, i ispodprosječni rezultati nedavne državne mature.

U tom se smislu predlaže ukidanje obveze zaključivanja ocjena na polugodištu, jer školska polugodišta nisu ujednačena - prvo polugodište traje dulje, a ocjene se daju tek na njegovu kraju i, rekao je ministar, nije primjereno da se završna ocjena zaključuje tek na temelju jedne ili nekoliko ocjena.

"Ovako omogućujemo da se učenici više koncentriraju na učenje novog gradiva, a da glavno mjerilo njihova rada ne bude ocjena", poručio je.

Jovanović je odbacio prigovore da zbog takvog rješenja roditelji neće znati kako im djeca napreduju u školi, podsjetivši na obvezu nastavnika da prate rad učenika tijekom cijele godine i barem tri puta godišnje održavaju roditeljske sastanke.

Naglasio je kako se zbog učestalih zlouporaba kada su se učenici zbog negativnih ocjena upisivali u druge škole, te nakon što su ocjene ispravili vraćali u staru školu, predlaže da se ispis, odnosno upis u školu može obaviti najkasnije do 31. ožujka tekuće godine.

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola ne bi mogli biti reizabrani bez vrednovanja njihova rada, pri čemu bi članovi školskih odbora bili obvezni iznositi stavove tijela koja su ih delegirala u odbore, a kako bi se, rekao je Jovanović, izbjeglo samovoljno odlučivanje.

Zakonom se omogućuje prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole ako dijete nema navršenih šest godina života, a predviđena je i mogućnost odgode upisa

Zakonom se omogućuje prijevremeni upis u prvi razred osnovne škole ako dijete nema navršenih šest godina života, a predviđena je i mogućnost odgode upisa u prvi razred osnovne škole za jednu školsku godinu pod određenim uvjetima.

Predlaže se i osnivanje dvije vrste povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta (stručno školsko povjerenstvo i stručno povjerenstvo ureda državne uprave).

Prvo povjerenstvo je upisno povjerenstvo škole za upis u prvi razred osnovne škole koje predlaže prvostupanjskom povjerenstvu prijevremeni upis djeteta u prvi razred osnovne škole ili odgodu upisa, a drugo je stručno povjerenstvo ureda državne uprave u županiji, odnosno Gradskog ureda Grada Zagreba.

O izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi raspravljaju saborski klubovi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko jovanović, hrvatska, sabor