Mojbiz

PREGOVORI: Dan odluke: Hoće li Vlada i sindikati danas postići dogovor? Ribić: Ništa nećemo potpisati!

Tako će ostati sve dok se njihovo članstvo o tome ne izjasni na referendumu u rujnu. Ljude treba pitati, rekao je Ribić.

Piše: PolitikaPlus
Tako će ostati sve dok se njihovo članstvo o tome ne izjasni na referendumu u rujnu. Ljude treba pitati, rekao je Ribić.

Tjednima su trajali teški pregovori o izmjeni kolektivnih ugovora, na kraju su propali, a Vlada je sindikatima poručila - u petak potpišite izmjene ili nemojte. Od osam sindikata, četiri su najavila da neće potpisati i da će u rujnu provesti referendum. Hoće li se u posljednjem trenutku dogoditi obrat ili će Vlada ostvariti svoje prijetnje i raskinuti kolektivni ugovor?

 

Čelnik nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić u sinoćnjem Dnevniku HTV-a izjavio je da četiri sindikata koja se protive izmjeni temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) ništa neće potpisati. Tako će ostati sve dok se njihovo članstvo o tome ne izjasni na referendumu u rujnu. Ljude treba pitati, rekao je.

Četiri sindikata okupljena oko Matice hrvatskih sindikata optužuju sindikate koji će potpisati ugovor da su pristali na sve što je Vlada tražila i da su time postali njezini glasnogovornici.

Istodobno, Vlada prijeti jednostranim raskidom TKU-a. Zatim bi slijedili i raskidi granskih kolektivnih ugovora, pa bi svi zaposleni u javnim službama mogli ostati bez kolektivnih ugovora. Vlada bi dobila priliku da jednostrano uređuje plaće uredbama.

Ribićevi sindikati koji ne žele potpisati ovakve izmjene TKU-a najavili su štrajkove i pravnu bitku ako se to dogodi.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VILIM RIBIĆ, SINDIKATI, VLADA